KUBA-casa particulares
mene pa zanima naslednje: ker greva s fantom na Kubo, in nameravava spati v casa partuculares, me zanima, če se jih splača vnaprej rezervirati (našla sem na netu stran http://www.cubaparticular.com/), ali jih zlahka dobis tam, ter kake vaše izkušnje s tem (kkao jih najti, kaksne so ugodne varianta),….
Kubanica, midva z možem sva bila na Kubi aprila/maja 2008 in sva ravno tako spala v casah. Najine izkušnje so take, da ne potrebujeta vnaprejšnje rezervacije. Večina večjih krajev ima avtobusne povezave 1 – 3 krat dnevno in domačini se tistih 3x na dan sprehodijo do avtobusne postaje po svoje potencialne goste. Ko prideš z avtobusom na postajo, je prizor prav smešen: ogromno ljudi z nekimi slikami, brošurami, plakati oblega turiste in jih vabi v svojo caso; na eni postaji so jim celo redarji napeljali vrv, da niso mogli čez kar po parkirišču, tako da smo v miru pobrali vsak svojo prtljago in se ven iz postaje odpravili po hodniku skozi čakalnico … no, tam so nas pa “napadli”. Toliko za občutek, mislim, da se vama res ni treba bati, da ne bi imela kje spat. V povprečju sva plačala 20 CUC za sobo in še 3 CUC/os za zajtrk. Med 7 in 10 CUC/os pa sva plačevala za večerje v casah, kar tudi priporočam, ker vedno ko sva šla ven jest, sva obžalovala – ali je bilo drago, ali porcija majhna, ali pa sva tako dolgo iskala primeren lokal, da sva prej skoraj od lakote umrla (mogoče nisva znala prav iskat, namreč zadnji dan sva ugotovila, da se super naješ v “cafeteriji”, za 9 CUC sva se najedla oba – vsak porcijo piščanca in vsak dve porciji riža).
No, zdaj sem se pa razpisala… upam, da vama bo v pomoč.
Uživajta na potovanju, všeč vama bo.
Kubanica,
ja, potovala sva z busi Viazul, zapravila sva pa ca 350 CUC za prevoze na relacijah: Varadero-Havana-Pinar del Rio-Vinales-Havana-Cienfuegos-Trinidad-Santiago-Varadero, poleg tega še sem in tja kak coco-taxi v havani, prevoz do plače Ancon v Trinidadu in nazaj in podobni manjši zneski. Npr. vožnja Santiago-varadero je stala 98 CUC (trajala pa je od 8h zvečer do 11h dopoldne – tako mimogrede za občutek)
Tudi midva sva potovala 14 dni, pa nama je prej kak dan zmanjkal kot ostal. Res pa je, da sva v Havani ostala en dan dlje samo zaradi praznovanja 1. maja, in da tudi v Trinidadu ne bi šla dva dni na plažo Ancon (ampak samo en dan), če se ne bi tam dobila z enim SLO parom. Tako bi dva dni pridobila. Vožnja do Santiaga in nazaj tudi vzame ogromno, tako da če slučajno nimata namena it tja, bosta spet prihranila na času (in denarju).
Glede rezervacije prenošišč pa le še moje osebno mnenje: če rezervirata, sta časovno vezana. V naprej moraš imeti plan, kar sicer ni problem, če razpolagaš s potrebnimi informacijami (kaj je treba kje pogledati in koliko časa to vzame). Če ti pa nekaj, kar si planirala, ni všeč in bi se tam zadržala manj časa (ali obratno, če ostaneš dlje), se ti pa plan podre in si ga brez veze delala. Tako da svetujem, da prenočišča iščeta sproti, kot sem ti že napisala, to na Kubi res ni problem.
hej, tale debata je pa čist individualna…
Midva sva imela sabo spalke in brisaše, pa nisva nikoli rabila. Čeprav sem slišala, ko sva se že vrnila, da sva imela menda srečo, da sva imela vse case tako čiste, torej to očitno ni pravilo.
Ni problema, če bo še kaj, se kar oglasi.
Tudi tebi veliko potovanj, pa da bi šlo vse po načrtih!
Koki,
najin strošek 700 EUR/os let. karta iz Münchna, ca 1500 CUC zapravila tam oba skupaj (kot že rečeno, spanje v casah, vožnja z busi Viazul, hrana približno 1/3 večerov “zunaj” in 2/3 večerov v casah, kar je dosti bolj priporočljivo, vstopnine, spominki) v 14 dneh. Prav veliko večerov nisva bila zunaj, tako da za vstopnine v lokale in za pijačo bi se dalo zapravit več ot sva midva!!)
Vizo sva pa kupila kar skupaj z letalsko karto (v najinem primeru je bila to Ilirika turizem), mislim da sva dala 22 eur/os. Če se ne motim, jo pa lahko kupiš tudi na letališču, od koder letiš (v najinem primeru bi bil to München). Na vizo moraš napisat, kje boš bival – midva sva napisala hotel v Varaderu, ki sva ga imela rezerviranega za prvo noč (ostalo sva spala v casah). Za odhodno takso moraš pa prišparat nekaj denarja (pozabila sem, koliko), vendar nama ni bilo treba plačat, čeprav sva gospo na šalterju 3x vprašala, če je sigurna. Predvidevava, da tisti, ki letujejo v hotelih (kar je najbrž 99% vseh, ki priletijo v Varadero, kot sva tudi midva), to takso plačajo že skupaj z aranžmajem, naju pa so očitno vrgli v isti koš, ker sva na vizo napisala, da bivava v hotelu. Mogoče uporaben trik, če želiš malo prišparati…
LP Alenka
živjo koki,
kdaj greš na kubo? vize bova midva naročila prek kompasa (35 eur). moraš imeti tudi naslov, kjer boš prespal 1 noč, ki ga bood napisali na vizo. midva sva rezervirala caso v havani, in tam nameravava ostati nekaj dni.
karte pa sva dobila na odklapu (540 eur karta+dodatni stroški prevoza v munhen, tako da skupaj transport cca 700 eur)
Naty,
vem, da izstopna taksa ni povezana s tem, kje bivaš, ampak ker običajno “hotelski počitnikarji” plačajo vse v paketu, torej zraven tudi izstopno takso, sva pomislila, da so naju imeli za takšna turista – ki sta torej takso že plačala v paketu z vsem ostalim. Napa je pa res uganka, zakaj je nisva plačala, pa še spraševala sva, če so prepričani…
Se opravičujem, ker sem brihten – ampak takso si vseeno plačal kar sam, ne glede na to da si bil z agencijo. Vsak aranžma se sestoji iz cene potovanja in doplačil in tistih 25 CUC si plačal v agenciji kot doplačilo. Torej plačal si sam, stvari na letališču ureja vodič (veliko ljudi se ne znajde, ne znajo jezika itd) saj je zato zraven. Pa menda ja ne misliš, da agencije vsakega častijo z izstopno vizo?
Dragi moj Worms, vem, da je taksa šla iz mojega žepa, ampak se s tem nisem na letališču ukvarjal in plačeval jaz, ampak vodič. Ker je bila taksa vključena v paket in smo jo plačali že pred odhodom na Kubo. Čeprav ti vehementno zatrjuješ, “da izstopne takse ne dobiš v nobenem paketu, ampak jo mora plačati vsak sam na letališču”… Kar ni res… Pa četudi bi bilo, ni treba nekomu tako cinično odgovarjati,”češ, to bi pa že lahko vedela” … Ker z vprašanjem okrog taks “Alenkaalenka” ni mislila nič hudega …
In mimogrede,to ni “izhodna viza”, ampak “odhodna taksa (departure tax) in ni 25 COC, ampak 25 CUC (Cuban covertible peso) …
Draskous,
že nekaj časa nisem nič prebirala foruma, zato sem tvoje vprašanje “našla” malo pozno… ampak sodeč po napisanem datumu še ni prepozno!
Midva sva se pred najinim odhodom tudi zanimala za to in izvedela, da naj bi bile proslave tudi v drugih mestih. Po tem, kar sva doživela v Havani, veva, da je to za Kubance res velik praznik in verjamem, da ga praznujejo povsod. Res pa je, da je Havana največje mesto, kjer pride na kup največja množica ljudi in vsaj po tem vzdušja najbrž ni možno primerjati z drugimi mesti (ali pač? – to bi pa lahko povedal edino kdo, ki je za 1. maj že bil vsaj v 2 mestihh…). Kljub ogromnim množicam je vse potekalo mirno – nič bat! Se pa zadeva začne dogajat na Placa de la revolucion že kmalu po 7. uri, tako da računaj s tem, da je treba en večer prej priti v mesto.
Mimogrede – Kubaman, se s tvojimi odgovori na komentarje Wormsa zelo strinjam, se mi je pa zdelo popolnoma brezveze trošit vsako sekundo časa za kakršnokoli reakcijo na njegovo brihtnost.
ja pa res je brez veze debata o taksah. jaz hodim na kubo po 2x na leto in imam izjemnih izkušenj, če želite kontaktirajte. to je res raj od sveta v vseh pogledih. predvsem velja praviulo. kubo moraš občititi, doživeti, divhjanja okol kot po rimu so brez veze. lepo v miru pridi v havano, ostani tam 3 tedne, zjutraj sedi v nacional na teraso in uživaj, zvečer v kak dober plesni klub,… najdi si tam prijatelje/ice in se boš lepo imel. občutil boš bistvo kube. na kubi se nič ne planira, vse se dogaja danes in sedaj, maniana-jutri je tam zelo oddaljena preteklost. tako da turisti z zbirko muzejev in znamenitosti, ki jih morate “čim več videti” pojdite raje v pariz, london, rim,…. kuba ni za te stvari. Kuba so ljudje in to imejte v mislih vsi ki tja potujete
Forum je zaprt za komentiranje.