Kuala Lumpur
Zdravo Eva!
Najprej ena negativna lastnost novega letališča v Kuala Lumpurju: letališče je 75 km južno od mesta, kar pomeni kar dolgo pot. Najcenejša varianta je avtobus, seveda če potuješ sama (ampak moraš prestopit oziroma kombinirati z vlakom ali podzemno železnico). To ti vzame najmanj 90 minut v eno smer (raje računaj 2 uri). Druga možnost je taksi. Iz in do letališča obstajajo fiksne tarife (kuponi, ki jih kupiš na letališču). Če vas je več, je taksi vsekakor boljša, hitrejša in udobnejša varianta. Mi smo vzeli taksi in smo bili v na letališču v 50 minutah. Za transport po mestu pa je najboljša rešitev podzemna železnica (LRT).
Glede zanimivosti pa takole: v KL imaš ogromno za videt, ampak če si omejena le na en dan, potem moraš izluščiti tisto, kar te najbolj zanima. Če boš v mestu nekje do 10. ure, potem pojdi takoj do znamenitih dvojčkov – najvišje stavbe na svetu -Petronas Twin Towers. Vstopnine ni, a moraš priti dovolj zgodaj v stavbo – na recepcijo, da dobiš vstopnico. Na vstopnici bo napisana ura, kdaj moraš biti pred dvigalom. Z dvigalom se boš lahko odpeljala do polovice in se sprehodila po mostičku, ki povezuje stolpa. Vse pod strokovnim vodstvom. Za najlepši razgled na mesto pa raje pojdi na Menara Kuala Lumpur Tower – četrti najvišji telekomunikacijski stolp na svetu. Razgled je fantastičen (še posebej ob sončnem zahodu)! Če se prav spomnim, je bila vstopnina 8 ringgitov. Drugače pa imaš v strogem centru KL ogromno luksuznih “shopping mall”-ov, ki so vredni ogleda, četudi nimaš namena kupiti ničesar. Če pa želiš spoznati tisto pravo multikulturno mestno vzdušje in če uživaš v barantanju ter preprosti hrani kar s ceste, potem obišči še Chinatown. Če te pa bolj zanimajo muzeji, sultanova palača, skratka historično pomembne zgradne, potem je pravi naslov Merdeka Square, ki je v osrčju mestnega jedra KL.
Upam, da sem ti malo pomagal. Želim ti lep dan v Kuala Lumpurju!
Lep pozdrav,
Pepson.
Še nekaj sem pozabil – CENE:
Malezija ni draga. Čeprav lahko v KL dosti zapraviš, lahko po drugi strani zelo poceni živiš. Hrana v majhnih, enostavnih obcestnih restavracijah (kakšen pečen riž ali rezanci z zelenjavo in mesom ali pa kakšen indijska jed) je zelo poceni. Za 300-400 tolarjev se pošteno naješ. Če pa si privoščiš npr. kakšen satay – azijske ražnjiče, polite z arašidovo omako (hmmmm!) kar na cesti, pa te stane še manj!
Za cel dan v KL, vključno s prevozom iz in do letališča, podzemno železnico, kakšno vstopnino, hrano in pijačo, bo 100 ringgitov več kot dovolj.
1 ringgit = 55 tolarjev
najlepša hvala za te obsezne informacije!res si mi ful pomagal. glede transporta sem gledala mal po internetu, ampak vseen ni isto kot če kaj zveš iz prve roke. glede na to da smo kar 4 se bomo po tvojih navodilih odločil za taksi. ja drgač prletimo zjutri ob 7 in odletimo zveček okol 8, tko da mislm, da bomo neki že vidl. Nisem si pa mislila, da je tko pocen. mislila sem da bo prevoz kr drag.:))
Se enkrat hvala.
.. bom se jaz kaj dodal.. Metro sistem (oziroma avtomatski vlak) med KL in KLIA (Koal. Lum. Inter. Airp.) Sepang deluje ze vec kot leto dni! ima dve moznosti: z dvema postankoma ali pa direkt! ko vstopis v vlak pove avtomatsko ozvocenje, da bo potovanje trajalo 27 ali 28 minut (? sem pozabil!) in to tudi drzi. Je drazje kot bus, a ima prednosti, npr. ponoci, nalivih, veliko hitreje.. pelje do glavne zelezniske postaje, ki v eni stavbi zdruzuje ta vlak KLIA, klasicno zeleznico in mestni metro.
Z mestnim metrojem lahko nadaljujes v center, npr. lahko izstopis v kleti Patronas dvojckov in od tu zacnes raziskovati mesto.. (aha: na letaliscu vzami zasonjske karte mesta..) okoli dvojckov je poslovna in nakupovalna cetrt in se veliko ambasad je okoli, tudi tajska ce kdo prihaja iz juga proti severu.. V pol dneva si lahko pocasi ogledas dvojcka, oddajnik (za razgled), kak soping center (vsaj tisti pri dvojckih (SURIA ali nekaj podobnega?), pa proti kitajski cetri ni dalec.. lep sprehod..
Nakup kart za metro je enostaven: pri salterju ali avtomatu. Na tabli so vse postaje mesta in pritisnes tisto ki jo pac zelis! ce gres na drugo stran mesta bo menda stalo okoli 3RM, krajse pa okoli 1RM. KL ima tri locene Metro sisteme, ki se na vecih mestih krizajo, vendar je potrebno pri prestopanju iz ene stavbe ter nato v drugo (vsaj pri vecini). Izgleda da se konkurenca ne mara..
Bus je 20 RM (malezijski ringit). Kupit karto ni problem. Povsod po mestu (in vecini drzave) govorijo anglesko. Bus odpelje iz KLIA do predmesta, od tam z pick up-i kamor zelis, vse v ceni.. deluje!
Ce vas pride v postev tudi taxi.. o tem delu ne vem NIC!
Cene niso tak nizke.. dosti visje kot pri severnih sosedih, a normalno manjse kot v Singapurju.
Srecno!
Preveril sem cene prevoza iz letališča do centra KL.
Povratna karta za standardni taksi KLIA – KL CENTRAL – KLIA trenutno stane 124,60 RM (če želite Mercedes, stane 30% več).
Če ste 4, to pomeni 31,15 RM na osebo oziroma 15,57 RM na osebo v eno smer.
Bus stane 20,00 RM v eno smer, vlak KLIA EXPRESS pa 35,00 RM v eno smer.
Torej, taksi je pri 4 osebah sigurno najcenejše prevozno sredstvo!
*
Kupone za taksi prodajajo na 3 mestih:
– takoj za carino (CUSTOMS);
– v območju zbiranja prtljage (BAGGAGE CLAIM AREA) in
– v hali pred izhodom (ARRIVAL HALL).
Lep pozdrav!
Pepson
Forum je zaprt za komentiranje.