Krušna skodelica
Živjo,
danes sem v Poletu brala oceno gostilne Za gradom (Rodica) v Kopru. Slike jedi so takoooooo zelo vabljive. Zelo lepi so bili ježki, s slanimi “nadevi”, kot so slanina, oljke in sardelice – narejeni so bili podobno kot Evitini, le da so bili malo večji in niso imeli tako lepih in ostrih boodic, za oči pa so imeli poprova zrnca. Zraven je bil postrežen oljčnin namaz s tartufi.
Ampak, kar mi je res padlo najbolj v oči, je bila krušna oz. kruhova skodelica in to s pokrovčkom, ki je imel na vrhu škampe iz testa, v njej pa je bila postrežena kremna škampova juha. Res lepo! ALi ima katera od vas izkušnje s kruhovimi skodelicami?? Enkrat je ena od vas že pisala o parmezanovi skodelici, vendar jaz bi želela narediti krušno. In kar je najbolj žalostno, sploh se mi ne sanja kako bi to naredil…..saj mi tisti škampki na vrhu pokrova niso tako zelo pomembni (resda so pa zelo lepi), rada bi le presenetila enkrat s krušno skodelico. Oči je rekel, da je jedel nekje golaž v takšni skodelici in je bilo fantastično. Jaz pa tega ne znam….zato se obračam na vas in vas prosim za kakršen koli nasvet, idejo…..
Lep pozdrav, zala
Hej,Zala!
Moj necak nas sili k Rodici v glavnem zaradi teh kruhovih skodelic.
V njih postrezejo tudi zelenjavne juhe,skampovo juho…Nikoli si ne upam vprasati,kako to naredijo,zal.
Zala,mogoce bos poskusila sama narediti. Mislim,da bi lahko umesila dobro kvaseno testo in ga ovila okrog kaksnega loncka in obrnjenega na glavo dala v pecico. Pokrov pa cez kaksno nizjo zdrzljivo posodico.Oni imajo verjetno kaksne posode prav za to umetnijo.
Saj za veliko noc naredimo kvaseno testo in ovijemo z njim sunko.
Polet jim je naredil res dobro reklamo,sicer drugi tudi.
Tisti morski pajek,ki se utekocini,mislim ,da mu jaz recem bogomoljka.
Res imajo malo mesa,toda njihova omaka je zelo dobra.So na sliki z nasega prvega srecanja.Se dobro,da so prisle s se kaj mesa vTrzin!!
Jezki so pa krasni! No, zdaj imamo Evitino sladko in Rodicino slano varianto jezkov.
Tisti pol metra dolg brancin pa upam,da ga niso se surovega razsekali na kose in potem spekli.To smo ze doziveli in nisem vedela,kaj pravzaprav jem.
Jaz imam rada pecenega v enem kosu.
Se spomnis,da smo ti svetovali Rodico,ko si imela prijatelje z Japonske?
Mogoce ti bo pa kdo znal natancno povedati,kako te skodelice naredijo.
Pozdravcek Babi
Na Bledu v eni pekarni pečejo te kruhove skodelice. Mogoče kdo ve kje je ta pekarna?
Drugače pa jih po mojem lahko narediš tudi sama. Uporabiš modelčke za mufine (malo globlje) , notri daš testo za kruh. Na vrhi daš eno kuglico testa, da potem lahko primeš pokrovček.
Ko je pečeno odrežeš pokrovček, izdolbeš in je.
LP
Belka
Hm, čisto preprost način za peko krušnih skodelic doma:
kupite glinen lonček za rože primerne velikosti, doma ga dobro operite in namakajate v vodi, kot sicer počnete z glinenimi pekači in uporabite…
Preprosto kot – mah, ne vem kaj.
Skrivnost so mi razkrili v Lectarju v Radovljici.
Kdo bi si mislil, kaj.
Glede na to, da sami kupujete lončke za rože, lahko kupite velikost po želji, včasih lahko variirate tudi pri obliki.
Aja, notri pa spečete krušno testo, odrežete zgornji del in izdolbete…
V letu 2002 je tudi meni “čivkala” ideja o kruhovi skodelici. Pripravljala sem izlet v neznano, na ogledu Nacetove hiše bi nam v črni kuhinji skuhali ješprenj ali ričet, postregli pa bi ga v kruhovih skodelicah. V gostilni Sokol v Lj. so mi takrat obljubili, da mi spečejo cca 30 skodelic, a je izlet padel v vodo. Danes pa ste mi dale idejo in sem vprašala v pekarno Planika na Triglavski cesti na Bledu, če in kako spečejo kruhove skodelice. Vsaj dva dni prej, do 14. ure, je potrebno javiti, da jih želiš, spečejo jih od 1 kom do neomejeno. Cena za kom je cca 200,00 tolarjev. Dvigneš jih na Triglavski cesti, predvidevam da do konca obratovalnega časa trgovine (19. ?)Lep pozdrav Mica
Hej! Sama pecem kruhke v loncenih cvetlicnih lonckih. Ko sem vceraj pisala
Zali,sem imela v mislih tudi te-narobe obrnjene,ampak sem si mislila,da bi bili spodaj malo preozki.Ta iz gostilne Rodica pa je enako sirok spodaj in zgoraj.
Zvedela sem,da jih tudi oni narocajo v pekarni na obali.
V modelckih za muffine bi bili za juho malo premajhni,za razne nadeve pa
odlicni. Lep pozdrav Babi
Mi smo pred kratkim jedli čebulno in gobovo (gratinirano) juho pri Jožici v Martuljku. Oboje je bilo zelo dobro in zagotovo se bomo še kdaj ustavili tam na juhci. Krušna skodelica je iz temne moke in precej široka (cca. 12 cm). Kruh – skodelico kar sproti ješ. Celo moja šestletnica je bila navdušena.
Kolegica mi je rekla, da je take skodelice videla tudi pri najboljšem sosedu v Šiški, pri nas v Kranju jih pa še nisem zasledila.
Natassa
Če greš poroti Gorjam, je odcep na levo proti železniški postaji na Bledu, na odcepu je tudi tabla za pekarno Planika. Če imaš na računarlniku tel. imenik, poišči Triglavsko 43 Bled, klikni na ulico, kjer se ti pokaže ikonca Slovenije, računalnik pa pokaže točno lokacijo naslova, ki ga iščeš – zemljevid. Lep pozdrav Mica.
Pred nekaj leti sem bila na 3 dnevnem tečaju priprave morske hrane na Srednji gostinski šoli v Izoli. In tam smo pripravili take krušne skodelice. Zamesiš testo kot za kruh, nato pa jih oblikuješ v krogle in te naložiš v primerne skodelice (mi smo jih dali kar v kovinske; take, iz katerih smo pili kavo v vrtcu oz. osnovni šoli), na vrhu pa “pritrdiš” manjšo bunkico iz testa. Ko se spečejo, održeš pokrovček in izdolbeš, seveda ne preveč.
lp
Hojla Zala,
prepričana sem, da bi se tudi jelenji golaž krasno jedel iz krušnih skodelic. Zdajle sem še pobrskala med zapiski in našla recept, po katerem smo skodelice pripravili mi.
Modele naoljimo.Zmešamo 0,5 kg bele moke, 0,25 kg temne 850, 0,25 kg ržene, solimo, dodamo kvasno probo (4 dag kvasa, mleko, voda, moka, sladkor) in zamesimo testo s pomočjo mlačne vode (potrebovala jo boš cca 35-45 dag). Po potrebi dodamo še malo olja. Testo naj bo kompaktno; dovolj je, da se loči od kuhalnice in sklede.
2xvzhajamo. Porazdelimo po modelih in še enkrat vzhajamo. Nato na vrhu oblikujemo bradavičko, premažemo z oljem in mlekom in pečemo na 190 stopinj cca 25 min (+/- 5). V pladnju, v katerem so modeli, naj bo nekaj vode.
Iz modelov stresemo še vroče. Ohlajenim odrežemo vrh in notranjost izdolbemo ali potisnemo navznoter ter napolnimo z juho, golažem,..
Mi smo vanjo dali škampovo kremno juho.
Lep dan!
Loni, tudi jaz se lepo zahvaljujem za vsa navodila, še posebej za recept. Le še to: ali se mora skodelice kaj naoljiti preden daš vanje testo?? Ali si jih sama že kdaj delal doma in dala teto v kakšen drugmodel (jaz namreč teh kovinskih skodelic nimam doma, pa me zanima če ima kdo idejo v čem drugem bi lahko krušne skodelice spekla)??
LP, zala
Pozdrav vsem!
Zala, ja, modele je potrebno naoljiti. Doma jih nisem pekla, ampak če bi jih, bi gotovo poskusila s steklenimi skodelicami iz jena stela, ki jih imam za peko podobnih zadev.
Če si iz Ljubljane, sta v industrijski coni Črnuče 2 trgovini, kjer imajo kup zadev za kuhanje oz. pečenje: ena je trgovina Euronova, druga pa trgovina Pekarne Vrhnika – ta pa je specializirana predvsem za peko. Obe sta veliki zgradbi, katere skrajni konec (fitnes) gleda proti črnuški obvoznici.
Lep večer še naprej!
Forum je zaprt za komentiranje.