kruhomat – žemljice
Hmmm… Ne upaš? Kaj pa misliš, da se bo zgodilo? V najslabšem primeru si ob pol kile moke in malo kvasa. 🙂
Jaz imam kruhomat, ki ima program samo za testo. Tam pripravljam testo za večino kvašenih stvari, spečem pa potem poljubno. Peči na isti temperaturi kot sicer kruh, vendar manj časa.
Po navodilih mešanice za kruh, ki jo včasih kupim, se kruh iz 0,5 kg moke peče cca 45-50 min na 200 stopinj, žemljice pa 15-20 minut.
Ne vem zakaj v kruhomat. Testo za željice naredite zelo enostavno:
70 dkg moke – vzamem tip 500
1 kvas
voda
sol
sladkor
moko stresem v večjo posodo, na sredino vlijem približno 1,5 dcl tople vode. V vodo zdrobim kocko kvasa in malo sladkam. Pustim približno
10 – 15 minut, da začne zvas delovati. Po zunanjem roku po moki solim
približno 1 čajno žličko soli in 0,5 dcl belega jedilnega olja. Z mešalnikom
zmešam, po potrebi dodam še nekaj tople vode. Oblikuje se kepa testa,
katero pustim vzhajati cca 45 min do 1. ure.
Oblikujem žemljice in spečem na peki papirju – 9 kos na enem pekaču.
Mase je ponavadi več in nato spečem še 4 – 5 žemljic.
Zelo hrustljave in okusne. Če prvič ne bo najbolje uspelo ne obupat.
Edino kar še nisem ugotovila je, zakaj je skorja tako trda, rada bi imela
mehko skorjo – morda pa kdo ve.
Poskusila sem že, da sem pred peko željice z vodo (uporaba čopiča),
vendar ni nič bolje.
jaz vedno samo zamesim v kruhomatu-vsak dan, potem pa naredim bige, ali kitke, s sirom brez, žemljice,..dam pa na program-hitri, ki začne takoj mesit, da točno vidim , če je testo ok, ko neha mesit spulim iz vtičnice in vzamem ven in oblikujem..mi je dosti dosti boljši bolj mehak in lepo vzhajan kruh kot iz avtomata pečen..
Jaz tudi zamesim testo v kruhomatu, še pred vzhajanjem, ga izklopim, testo vzamem ven in ga razdelim v enih 7 krogel (iz pol kile moke).
V 7 posodic za puding dam prtiče, nanje posujem različna semena, potem nanje položim testo. Pokrijem in pustim vzhajat.
Vzhajane zvrnem na pekač v obliki rožice 00
000
00
in pečem približno pol ure.
Pečene zavijem v prtič in bombetke so mehke.
(včasih pa naredim podolgovate žemljice in vanje zavijem hrenovko.. takoj zmanjka)
Forum je zaprt za komentiranje.