Kruhomat 1more time
Kaj misliš v kruhomatu ali po starem na roke. Jaz ga delam po starem torej ga pečem v pečici. A je dober? Sigurno ima drugačen okus je pa naraven brez umetnih stvari. Pa da ne bo pomote seveda ga tudi velikokrat kupimo, vendar ko je doma pečen (vedno žemlje ali kajzarce) je pa najboljši- vsaj meni. Ko so žemlje še skoraj mlačne jih pospravim v vrečko in dam v skrinjo.Potem pa hop malo v MW ali kar na pult in hitro se odtajajo.
Denar ki ga porabiš za peko je pa res zanemarljiv. Cena kg moke je od 100 sit naprej, kvas 19-40 sit. Torej porabiš za kg kruha 100 sit. Razen če računaš še vodo, ki jo dodaš v kruh.
Torej ta kruh imamo pri nas kot “priboljšek”, saj je, kar nekaj časa vloženega v to. Vendar je meni peka kot sprostitev in najbolj mi gre od rok dopoldne, ko so vsi v šolah in službah.
Cenovno se zagotovo splača, sploh če greš po več moke kar v mlin. In če gledaš karkoli specialno dodanega, je v trgovini takoj nesorazmerno drago. Samo da je pet orehov in malo ajdove moke, pa je to že razlog za enormni dvig cene.
Čas? Kakor gledaš. Poznam družino (ali več), kjer ves kruh stalno pečejo klasično v pečici. Zagotavljajo, da s tem ni nobenega dela :-)) Postopek je utečen, posoda, servieti ipd., kdor prvi pride, zamesi, kdor naslednji vidi, preloži v pečico, starša ali sedaj že srednje velika otroka. Če tako gledaš na to, je res. Saj kruh je pravzaprav samo moka, voda in kvas.
Okus? Ni za primerjat. S tem nočem vnaprej reči, da je boljši ali slabši. Mgoče vam domači kruh, malo bolj drobljiv ali z nekaj priokusa po kvasu sploh ne bo všeč.
Večina – z nami vred – doma sicer peče samo za priboljšek, v tem primeru je osnovnemu kruhu kaj dodano ali je lepo oblikovano v žemljice, pletenke, sveže pečeno je vsakomur super. Naslednji dan pa je že vprašanje. Tako da za redno porabo kruh večinoma kupujemo (kje bi si pa upala obljubiti, da bom vedno imela čas in voljo za peko), sama ga zraven spečem, če le morem. Bele žemljice, makovke za otroke in dušo, večinoma pa kar polnozrnati kruh s semeni (pravi polnozrnati !!!, tukaj pa res ni primerjave s trgovinskim), za kakšne nedeljske večerje (ko je sobotni trgovinski kruh že “star”) spečem kakšne polnjene štručke, polžke, s tuno, sirom in vsemi vikend ostanki iz hladilnika, hehe.
LP Mimi
Zanimivo vprašanje. Pravzaprav se še nikdar nisem lotila preračunavanja, ali se “splača”. Meni je pomembno dejstvo, da imam lahko svež kruh takrat, ko ga rabim ali hočem, da točno do zadnje sestavine vem kaj je v njem. Da je polnoznat res polnozrnat in črn res črn.
Okusen je pa toliko, kolikor si okusnega narediš :-)). Hočem reči, da ima vsak svoj okus, pri domači peki je ravno to fino, da si lahko doziraš različne vrste moke in soli, da bo ravno po tvojem okusu. Lahko namesto vode daš mleko, lahko del vode nadomestiš z navadnim jogurtom. Lahko dodaš ovsene kosmiče, lahko……….. skratka možnosti je ogromno.
Forum je zaprt za komentiranje.