Kruh
Imam en problem, in sicer sem do zdaj kruh delala kar v kruhomatu, a je kar preveč “zbit” in smo se ga naveličali.
Zdaj pa bi kruh zamesila v kruhomatu in ga potem spekla v pečici.
Do zdaj sem na pol kg moke dala 3 dcl mleka. Koliko ga pa vi? A vedno dajete mleko, ali tudi mešanico mleka in vode, ali pa samo vodo? Slišala sem, da za v pečico kruh zamesijo nekoliko redkeje. A ko vprašam po količinah, je odgovor vedno “po občutku”. To mi na začetku ne pomaga.
Kaj pa ko delate kruh iz mešane moke. Kakšno je razmerje med belo moko in ostalimi (npr. koruzno, črno…)?
Kruh v trgovini je čedalje dražji in se ga da doma narediti precej ceneje. Še posebej zato, ker med policami najdeš vedno še kaj takega kar “nujno potrebuješ”…
Hvala za odgovore in nasvete.
Lep dan vam želim!
Ne vem, če ti bom lahko kaj prida pomagala. Do zdaj sem ga pekla peš, kakšna dva tedna pa v avtomatu in se mi zdi veliko bolj “komot”.
Kot tekočino vedno uporabljam vodo, včasih dodam kakšen jogurt, vedno pa malo olja. Mleko bi samo v primeru, da bi pekla mlečni kruh, potem bi dodala še malo masla in več sladkorja.
Sama moram še poizkusiti speči kruh v krhomatu s solno raztopino, da vidim, če je kaj razlike.
Meni se kruh iz kruhomata ne zdi zbit, mogoče zato, ker imam clartronica z dvema gnetilkama in je posoda najdaljša od vseh, kar sem jih do zdaj videla v trgovinah. Booman je enak, po mojem ga delajo na istem traku, ker je samo napis na ohišju drugačen.
Vedno delam kruh iz pol kg in se kar lepo dvigne in je rahel. Se pa sprašujem, kakšen pride ven iz tistih kratkih škatel, ker si ne predstavljam, kako bi narastel v višino toliko, kot moj meri v dolžino.
Moke vedno mešam, dam malo pirine, malo polnozrnate in krušno moko. Nikoli ne gledam, v kakšnem razmerju, vedno kar tako. Največ je krušne, ni pa nujno . Če se spomnim, dodam še pest ovsenih kosmičev in laneno seme.
Pojdi na kulinariko.net in poizkusi s solnokvasno emulzijo, ali pa tisti kruh, ki se skoraj nič ne mesi.
in
LP
Ojla, po moje ie kruh zbit, ker dodaš premalo tekočine, jaz na pol kg moke vedno dam 4 dl tekočine, raje dobro merico, najbolje pa kar točno. Tekočino in moko menjam npr.1,5 dl jogurta in 2,5 dll vode ali pa del zamenjam z mlekom.
Moko pa tudi, večinoma 850, ki ji včasih dodam polnozrnato alli kopruzno…
Tudi mi imamo Clatronik z dvema gnetilkama, sicer že tri leta, kruha se še nismo naveličali , skoraj ga ne kupujemo.
Upam, da sem kaj pomagala,lp
Različne moke in mešanice le teh potrebujejo različne količine tekočine, zato zdaj delam kruh takole: kake 4 dl tekočine (voda, malo olja, jogurt, mleko ali poljubne mešanice) in sol, gor moka (zase dam polnozrnato in rženo, za ostale pretežno krušno iz mlina z belo) in kvas, a moke na začetku le toliko, da je zmes še mokra. Ko jo aparat dobro premeša, dotresam moko, toliko, da se skepi in odlepi od sten posode, tako bo kruh ravno pravi. Če meriš in daješ količine po znanih receptih, rata vse mogoče, ker je vsaka moka drugačna. Še najmanj problemov je s trgovinskimi, ki so najbolj suhe.
Sama dodam še mešanico semen.
Miranda
Nimam kruhomata, testo zamesim z multipraktikom (z gnetilkami, podobno kot v kruhomatu, hehe), oblikujem štruce (ali drobne pekovske reči) in pečem v pečici.
Mene je tudi jezilo tisto v receptih … in vode po potrebi. Ali vode po občutku.
Sedaj se zanašam na Jamiejev splošni recept za kruh, tj. na 1 kg moke pride 6,25 dl vode. Se pravi dobre 6 dl. Pregledala sem ogromno receptov, sama spekla kar nekaj kg kruha in lahko potrdim, da je razmerje kar pravo. Za polnozrnato moko vzamem na 1 kg moke celih 7 dl vode, menda je polnozrnata moka bolj vpojna.
Pečem dve sorti kruha:
1/ Navaden bel, tj. 1 kg bele moke in dobre 6 dl vode. Variacija je mlečni kruh, kjer je to dobre 6 dl mleka.
2/ Polnozrnat s semeni. Ta je vsakokrat malo drugačen. Začela sem z 1 kg polnozrnate moke in semeni (je čisto v redu, a vseeno imam raje tistega z nekaj bele moke). Sedaj dam vedno 1/2 kg polnozrnate moke, 30 dag bele moke, zadnjih 20 dag pa vzamem vedno kakšno drugo. Včasih koruzno, včasih ajdovo, včasih sojino. Dodam veliko semen, kar kakšnih 5 pesti, največ bučnih, potem sončična, prepražena sezamova, lanena. Pride sicer bolj nizek in gost kruh, vendar dobrega okusa in sam zase zelo nasiten.
Ko enkrat osvojiš to, začneš variirati, kot so že povedale punce zgoraj. Del tekočine nadomestiš z jogurtom, malo olja, kisle smetane, vse sorte 🙂
Glede moke sem si jaz zapomnila predvsem tole: Kruh oz. kruhovo strukturo dela krušna moka, to sta samo pšenična in ržena (krušna je skupno ime za to dvoje). Pšenična moka je seveda lahko bela, lahko polnozrnata, še vedno je pšenična. Tudi pirino moko uvrščam sem, četudi nisem čisto prepričana (pira je vrsta starodavne pšenice, piše). Vse druge moke so lahko samo dodatek, ne moreš pa iz njih speči kruha. Moram priznati, da sem kar malo dol padla, ko sem odkrila, da koruzni ali ajdov kruh v trgovini vsebujeta samo tam nekje 20 dag takšne moke, lahko tudi samo 15 dag, zato pa so tako mehki. Moj ajdov kruh je dejansko precej bolj zbit in s precej močnejšim okusom po ajdi.
Veliko veselja pri eksperimentiranju in dobrega kruha, Mimi
No, moja izkušnja je pa ravno obratna, da je v vseh receptih preveč vode, potem pa kruh med vzhajanjem v kruhomatu preveč naraste, ko se začne pa peči, pa malce upade in pride ven zbit in preveč moker. To velja predvsem za mešani koruzni inrženi kruh. Tudi v mlinu so mi rekli, da upade zaradi preveč vode.
Lep rahel pride, če pri belem kruhu na 05 kg moke dam 3,2 dcl vode, pri koruznem in rženem pa 15 dkg kor. ali ržene, ostalo bela ali krušna, pa 3 dcl ali še manj. Pa nikoli več kot 1,5 g kvasa na pol kg, raje manj kot več.
4 dcl na pol kg v kruhomatu si pa sploh ne predstavljam.
Forum je zaprt za komentiranje.