Najdi forum

O kruhomatu se je že dosti pisalo, ampak vas vseeno šprosim, če mi poveste zakaj mi kruh pade dol.
uporabljam 2 ure in 20 min.program. kruh lepo vzhaja, vendar ponavadi pade dol pri 1 uri do konca. pri belem ponavadi ni problem ampak pri polnozrnatem ali koruznem. Zdi se mi, kot da prehitro vzhaja.

________________________________________________________ <http://matjer.moj-album.com/>

Včeraj sem prvič pekla kruh v kruhomatu in tudi meni je padel skupaj. Pekla sem ga iz polnozrnate moke in moke tipa 850 (mož je diabetik) in to kar “na pamet”, ker so v priloženih receptih čisto drugi tipi moke. Sicer pa je bil izredno okusen. V navodilih piše, da je treba v tem primeru dati manj kvasa, zato bom danes poskusila z enako mešanico vendar z manj kvasa.

Morda pa bo katera od mojstric napisala kakšen dober in preizkušen recept. Meni gre namreč predvsem za to, da vem, iz česa je kruh . Da pečem črn kruh iz črne moke, ne pa iz pobarvane (menda mu dodajajo celo kavo).

Ker si ravno omenila recept iz moke tipa 850 bom napisala recept, katerega jaz redno prakticiram. Glede na sladkorno dieto, ga boš sama mogoče malo prilagodila.
4 dl vode
2 čž soli
1 čž sladkorja
360 g moke T850
110 g ovsenih kosmičev
1 čž suhega kvasa
malo olivnega olja (recimo slaba žlica) – nujno pa ni.
Sestavine nasuješ v kruhomat po tem zaporedju.
Kruh se kar lepo dvigne, jaz mu samo med gnetenjem malo “pomagam” in z žlico postrgam moko, da jo lažje vmeša. Testo pride precej mokro, ampak je tako prav, ker se potem ovseni kosmiči še napnejo.
Dam na program 1 (osnovni), teža kruha 1 kg (se mi zdi da ga malo bolje zapeče kot če dam na 0,75 kg) in na porjavitev “schnell”. Imam pa Severina.
Kruh je sicer pravokotne oblike, ne naredi “kupčka” na vrhu, vsaj meni ga naredi samo pri čisto belem kruhu. Ampak tega skoraj nikoli več ne pečem, ker mi je takšen – bolj zbit kruh zelo všeč.
Za spremembo lahko kdaj namesto 4 dl vode recimo daš pol vode, pol mleka ali pa recimo en jogurt (180 g) in ostanek vode. Tudi z lončkom kislega mleka je dober.
Upam da sem kaj pomagala ;o).
LP
Damjana

Pozdravljene,
Jaz pečem kruh v kruhomatu ca 3 mesece in moram reči, da se je najboljše držati receptov, ki so notri. Tudi meni je zelo všeč kruh iz ovsenih kosmičev vendar vam ne priporočam, da ga pečete za moža, ker kosmiči imajo visok glikemični indeks. Namreč moj mož je tudi diabetik na insulinu in sem že skoraj diplomirala iz kuhinje za dibaetike, ki jo lahko imenujemo tudi zdravo prehranjevanje.

Moko grem iskat na glavno tržnico v Ljubljani, kjer imajo res veliko izbiro. Zdaj sem nekajkrat tudi uporabila moko za domači kruh ( ki je že mešanica pšenične in ržene), kupila sem jo v Mercatorju in sem uporabila recept:
60 dag moke
2 čajni žlički soli
1 čajna žlička sladkorja oz. Natrena
150 ml jogurta
280 ml vode
1,5 čajna žlička suhega kvasa

Jaz sicer pečem na dolgem programu vendar je kruh zelo dober. Ni popast in ni trd. Imam kruhomat SEVERIN. Zelo važno je, da se avtomat ne odpira, ko začne peči. Drugače je pa znano, da kruh iz polnozrnate ali temne moke ne vzhaja tako močno kot iz bele.
Ko ga spečem, ga pustim še ca 5 min v avtomatu z odprtim pokrovom in ga nato vzamem ven (lepše gre ven in ni take velike luknje na drugi strani kruha). Lep pozdrav Silvia

Kot rečeno, se na dieto za diabetike čisto nič ne spoznam. Sem pa šla zdajle preverjat v tabelo in vidim da je res glikemični indeks ovsenih kosmičev 49. Če se ne motim, je Montignac v svoji knjigi zapisal, da je GI pod 50 nizek. Ampak očitno je tudi njega čas povozil in sedaj spada to živilo v skupino srednje visokega GI.
Eh, jaz pa živela v upanju kako zdrav kruh jem ;o).
Hvala za pojasnilo.
LP
D.

Vsem skupaj hvala za pomoč

Silvija, praviš, da imajo ovseni kosmiči visok GI. V tabeli na “moj trener” je indeks 49, za instant ovsene kosmiče pa 65. Tudi sicer naj bi bil oves med zdravimi živili. Pa še nekaj. V Mercatorju imajo tudi ječmenove kosmiče, ržene in ne vem kakšne še. Teh nisem zasledila na tabeli. Ali jih morda poznaš?

Še enkrat hvala za pomoč

Še en link na tabelo GI v angleščini sicer, če rabiš pomoč povej, bom prevedla.

LP
D.

Še nekaj linkov:

Hvala za linke.
Sonce rumeno, brez skrbi, zdrav kruh ješ. Če si pregledala tabele – polnozrnat kruh ima indeks 69! Samo otrobi imajo še manj od kosmičev in so v skupini z nizkim indeksom. Če torej hoče jesti kruh, vsaj malo, so najboljše kombinacije s kosmiči in polnozrnato moko. Vsaj tako nekako sklepam. Pa tudi sicer so kosmiči zdrava hrana, saj je zrno samo stisnjeno in ostane lupinica, ki ima največ vitaminov in mineralov.

Še vprašanje za Silvijo: praviš, da je najbolje držati se receptov v navodilih. Saj bi se, pa ne vem, kje naj dobim DROŽI. Tudi nisem čisto prepričana, kaj je s tem mišljeno. V slovarju piše, da je to nadomestek za kvas, narejen iz prosene moke in mošta. Je tudi ostanek po vrenju vina ali piva, ponekod pa so včasih tako rekli tudi navadnemu kvasu, tega se še spominjam (Dolenjska)

Nisem še natančno pregledovala tabel, ni pravega časa (vikend bo ravno pravšnji za takšno početje ;o) ).
O drožih je že potekala debata pri temi o aparatu za kruh. Babi je napisala nekaj več na to temo. Če ne boš našla z iskalnikom, povej, ti bom probala pripopat link.
Nerodni so tile recepti v originalnih navodilih, res. Jaz se sedaj vedno držim že zgoraj opisanega razmerja vode in moke in kosmičev, samo moko včasih vzamem drugo. Meni je npr bolj všeč T850 kot tista mešanica za domači kruh (tam je notri še ržena moka, ki meni ni zelo dobra).
Bel kruh je sicer fantastično dober, ampak ga skoraj nikoli ne pečem.
Lp
Damjana

Živjo Astra,
kot so mene poučili so droži kislo testo, ki se res naredi iz kvasa in mošta, vendar jaz tega ne uporabljam, ker je čisto vredu kruh tudi brez tega. bom pa te dni šla k moji gospe, kjer kupujem moko in jo bom vprašala, kje se da dobiti drož. Lep pozdrav Silvia

Astra, poglej tale recept, ki mi ga je dala Andreja. Kislo testo lahko cisto preprosto pripravis sama doma, tako da en dan prej zmesas malo rzene moke, vode in kvasa in pustis, da se skisa. Po Andrejinem receptu nastane super dober rzeni kruh:

Takoj bomo poskusili, super hvala za recept. LP Silvia

Hej! Te dni je vsak vecer reklama za kruh grosupeljske pekarne:
sosedov,mlinarjev in krjavljev kruh,ki so narejeni z naravnim kislim testom.

Potem pa gospa v domaci kuhinji mesi kruh in razlaga,kako naredi drozi.
Prav enako je delala moja nona.Se dolgo po vojni je imela svoje drozi in ni hotela slisati za pivski kvas.

Zadnjic pa je sestricna v Trstu sla v majhno pekarno(kjer pecejo kruh z drozmi) in prosila za hlebcek njihovega testa.Seveda so ji ga dali in zdaj ima svoje drozi ali kislo testo. Lep pozdrav Babi

Kaj pa polnozrnat kruh v avtomatu? Ali se dobi že kakšna narejena mešanica semen?

lp

Iz same polnozrnate moke ga še nisem pekla, navadno jo kombiniram s polbelo (tip 850) ali pa z mešanico za domači kruh. Na primer, 250 g polnozrnate moke in 300-350 g kake druge, 400 ml tekočine in 1,5 žličke suhega kvasa. Res ne naraste preveč, je pa dober. Za mešanico semen sicer še nisem slišala, vendar ni problem dobiti posamezne vrste semen in jih zmešati po svojem okusu. Mene strojček opozori, kdaj je čas za dodajanje (med drugim gnetenjem).

Lep pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close