kruh
Ker me zelo veseli peka kruha, vas prosim za nasvet (prebrala sem že vse možno, kar je na tehle forumih glede kruha).
Moj kruh je sicer ok, ni pa super. Se mi zdi, da čisto majčkeno premalo vzhaja (1 kg moke in 4 dag kvasa). Na Kul.slo poteka ravno debata o tem, pa pravi ena udeleženka, da je za 1 kg moke preveč 4 dag, da moraš dat le pol zavojčka kvasa, torej 2 dag?? Kaj je zdaj s tem.
Drugič me zanima tole – moja skorja je sicer dobra, ni pa tista hrapava in razpokana, ki je tako lepo značilna za domači kruh.
Včeraj je ena ženska rekla, da ona da vzhajan kruh v mrzlo pečico. Jaz pa sem vedno segrela na 220, nato dala noter kruh, po 10 minutah pa zmanjšala na 180 stopinj??
A je morda že kdo probal dat v mrzlo pečico???
Pa še to – če imate še kakšen super recept za kakršen koli enostaven kruh (jaz pečem večkrat orehovega, pa tudi čebulnega).
Hvala.
Pred kar nekaj leti, me je na morju naučila starejša gospa po spodaj napisanem receptu in navodilih speči kruh, od takrat ga vedno pečem sama. Preizkusi tudi ti, meni vedno uspe in želim, da bi tudi tebi ali drugim.
Vzamem: 2,5 kg moke, ponavadi je to 1kg graham-polnozrnata, 1 kg črne in pol kile ržene.
1 kocko kvasa, vodo po potrebi, da je testo voljno in sol
V posodo dam moko, na en konec sol, na drugi konec kvas stopljen v mlacni vodi, to zmesam, še brez tistega konca kjer je sol, potem pa zmešam vse skupaj. Po potrebi dodajam vodo,( če po petih minutah gnetenja ugotovite, da je testo premalo voljno, da je premalo vode, ne dodajajte vode, dodajte eno žlico olja, kajti voda bi po tem času gnetenja,testo zbila skupaj) da je testo pravo, ne mokro in ne gosto. Dobro pregnetem, da se testo ločuje od posode, to traja kar cca 10 minut,ker bo vzhajalo samo enkrat, nato stresem v pehar v katerega sem prej postavila bel prt in ga dobro pomokala, pokrijem testo s tem prtom in pustim da vzhaja. Vzhajati mora toliko časa, da količinsko še enkrat naraste, ne glejte na uro, glejte kupček, ko bo res še enkrat večji, je dober za peko. To lahko traja eno uro, dve tudi več , no če čez 4 ure še ne bo narastel pomeni, da je bilo nekaj narobe z kvasom.
Ko vidim, da je kupček že skoraj za peko, vključim pečico na 180 stopinj, in ko je pečica segreta, zvrnem testo na hladen pekač, pozor pekač mora biti hladen, s kuhalnico hitro naredim v sredini testa luknjo in hitro v pečico, ta postopek naj bo hiter, da testo ne pade skupaj. Tako se mora peči eno uro, ne da odpirate vratca pečice, po eni uri, obrnem pekač, da je tisto kar je bilo prej zadaj, sedaj spredaj in tako pečem še pol ure. Nato potrkam po kruhu in če je pravi glas, takšen poln, je kruh pečen in ga jaz v ugasnjeni pečici pustim še cca 15 minut, nato pa ga položim v prt in na hladni rešetki, tako da zrak lahko kroži spodaj in zgoraj ohladim.
In to je to. Pisala sem hitro, zato bo nekaj napak, a važno je, da vam bo recept v pomoč.
Hvala Sara. A pol tebi kruh full dobro uspe. Kaj pa če ga naredim iz bele moke po tvojem receptu?
A ja, pa ja ne narediš enega samega hleba iz 2,5 kg moke?
A samo enkrat vzhajaš_ in je kruh rahel, prožen?
A ko zvrneš kruh v mrzel pekač (hleb ali štruce???), ga obrneša na glavo, torej vrhnji vzhajani del pride na dno pekača, spodnji sploščen del pa na vrh in tam narediš luknjico s kuhalnico? A luknjica do tal ali samo prešpikneš?
Hvala.
Sem kar tvoje pisanje prekopirala in odgovorila z velikimi črkami.
Hvala Sara. A pol tebi kruh full dobro uspe. DA, VEDNO, z lepo pravo skorjo, kot v trgovinah njihovi domači kruhki.Kaj pa če ga naredim iz bele moke po tvojem receptu? PROBAJ, SAMA IMAM RAJE POLNOZRNAT KRUH, IZ BELE MOKE PA BO ŠE BOLJ RAHEL…
A ja, pa ja ne narediš enega samega hleba iz 2,5 kg moke? JA IZ TEH SESTAVIN PRIDE EN VELIK HLEBEC KRUHA, ČEZ CELI BELI PEKAČ IZ PEČICE, SAJ VEŠ TISTI PEKAČ, KI GA DOBIMO ORIGINAL ZRAVEN ŠTEDILNIKA, AJA NA TA HLADEN PEKAČ, DAM PEKI PAPIR, DA SE KRUH NE PRIME.
A samo enkrat vzhajaš_ in je kruh rahel, prožen? JA SAMO 1X VZHAJAM, ZATO KER TESTO DOBRO PREGNETEM, POLNOZRNAT KRUH NI NIKOLI TAKO RAHEL KOT BEL, JE PA TAPRAV IN DOBER HLEBEC, KOT V TRGOVINAH.
A ko zvrneš kruh v mrzel pekač (hleb ali štruce???), ga obrneša na glavo, torej vrhnji vzhajani del pride na dno pekača, spodnji sploščen del pa na vrh in tam narediš luknjico s kuhalnico? TAKO JE, GLAVA TESTA GRE DOL IN NA VRHU IMAM TISTO KAR JE BILO PREJ NA DNU POSODE luknjica do tal ali samo prešpikneš? KUHALNICO ZAPIČI V TESTO DO TAL, MALO ZAVRTI DA NAREDIŠ LUKNJO IN HITRO V HLADNO PEČICO.
NAJBOLJ POMEMBNO JE, DA TESTO RES NARASTE SE ENKRAT TOLIKO IN DA VRATA PEČICE NE ODPIRAŠ PRVO URO PEKE. IN SEVEDA, DA SE TI TESTO NE PRIME NA PRT, KER POTEM NE BO PADEL IZ POSODE, ZATO DOBRO POSUJ PRT Z MOKO IN TUDI NA VRHU PRTA, TISTO STRAN S KATERO BOŠ KRUH POKRILA. JAZ IMAM VENTILATORSKO PEČICO ZATO PEČEM NA 160 STOPINJ. ČE IMAŠ KLASIČNO PEČICO PA PEČI NA 180, ŠELE KO UGASNE LUČKA, KAR POMENI, DA JE PEČICA SEGRETA RES NA 180 STOPINJ. VIDIŠ VSE TE MALE STVARI SO ZELO POMEBNE ZA DOBRO PEKO, ZA DOBER KRUH, ČE NEKAJ FALI, TUDI KRUH NE BO VREDU. UŽIVAJ IN SPOROČI, KAR TU PREKO FORUMA NA TO TVOJO TEMO, KAKO TI JE USPELO.
P.S.Vem, da je pisanje z velikimi črkami tu na internetu kot “kričanje”, ampak da se ne boš matrala sem vseeno pisala tako.
Čao!
Hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.