Najdi forum

Lep pozdrav!

Ker se nasa druzina zdravo prehranjuje, ne uzivamo belega kruha. Kupujemo ovsenega ali polnozrnatega, vendar je precej drag. Odločila sem se, da bom poskusila (kot sem včasih belega) takšen kruh tudi sama speči.
Sedaj me zanima, ali ima kdo kakšen dober recept za peko ovsenega ali polnozrnatega kruha? Obstaja ovsena moka?

Hvala v naprej

NELY

Žal recepta nimam, kar se pa ovsene moke tiče, pa jo prodajajo vsako soboto na glavni tržnici, kjer so stojnice z EKO-pridelavo.

Pri nas doma peče mama polnozrnat kruh, ki je boooožanski. Polnozrnat kruh, ki ga kupiš v trgovini je samo bleda senca okusa, ki ga ima kruh pečen iz same polnozrnate moke. Je bolj nizek, temen bolj “zbit” ampak njammmmm…
Speče ga pa tako kot vsak kruh (kot si ti belega), je pa res v pečici nekoliko dlje.
Torej je bolj okusen, bolj zdrav (v trgovini je po mojem samo 30% polnozrnate moke in primešana semena) ter še poceni te pride…;);)

Saj je pa crni kruh tudi OK. Pa se cenejsi je kot polnozrnati(se mi zdi)!

LP

A niso pred kratkim ugotovili, da ima črni kruh same dodatke? Na barvo mislim.

A kje raste črna koruza? Kako sploh pride ven črn kruh?

Draga Joli, crn kruh nastane s tem, da psenico zmeljejo v mlinu in potem specejo kruh.Ko pa pride moka do trgovine , je prej obdelana na tisoc in en nacin.Dodanih ima priblizno 50 stvari, za boljsi videz, pa za daljsi rok trajanja, pa za boljse vzhajanje, pa za lepso barvo…Seveda pa je kruh lahko crn tudi od dodatka ajdove ali polnozrnate moke ( v trgovini tudi od dodatka barve ).Ce si kdaj poskusila doma speci kruh iz psenice, ki so ti jo direktno zmeli v mlinu( brez primesi ), potem si videla, kasen naj bi izgledal ” crn ” kruh.Kruh alhko peces iz raznih mok, od prosene, do ajdove, do koruzne, do psenicne.Seveda moras imeti malo prakse, ker se kruh, ki ne vsebuje psenicne moke zaradi nevsebnosti lepka mesi in vzhaja in pece drugace, kot kruh iz psenice.Poskusi si prebrati nekaj knjig o peki kruha, pa poskusi doma specti razne kruhe.Bos videla, kaksen bozanski okus bo imel tvoj kruh…

Lp Mojca

če želite res pravi polnozrnati kruh iz trgovine vam priporočam, da kupite polnozrnati kruh Natura. To je res edini kruh v naših trgovinah, ki je res polnozrnat, proizvaja ga ŽIO, pa tudi cena ni tako visoka kot pri drugih kruhih, ki ga sicer imajo pod imenom polnozrnat, v resnici pa so to kruhi ki jim dodajo semena in z praženjem le teh ali pa z dodatkom karamele pridejo do barve, v resnici pa dajejo belo moko. je pa polnozrnati kruh NATURA možno dobiti v vseh bolje založenih trgovinah, gre za enokilogramske hlebčke, so bolj zbiti, cena pa tudi ni praktično nič višja od navadnega kruha (1 kg je 456 SIT).
Lep pozdrav Peter

Priporočam vam, da začnete s peko kruha (če ste začetnica) najprej z mešanico večnamenske moke in polnozrnate (trde) moke (v razmerju 5:1). Z vajo se boste počasi naučile speči dober kruh tudi brez bele moke. Tudi vaši družinski člani naj se na spremembo privajajo postopoma, če v gospodinjstvu polnozrnate moke prej niste uporabljali. Uporaba “trde” moke pri peki kruha je dobra zato, ker taka moka vsebuje več beljakovin in je tak kruh tudi okusnejši. Žal pa so take moke dražje od navadnih, belih, obdelanih mok in je zato tak kruh večja obremenitev za vaš družinski proračun.

Pri peki kruha je zelo pomembno, kakšno vrsto moke izberemo. Poznamo več vrst moke: belo gladko ali ostro moko (uporabljamo predvsem pri peki peciva), večnamensko moko, moko iz celega pšeničnega zrna ali polnozrnato moko, rženo, sojino, graham, črno (tip 1100), koruzno, ajdovo, pirino, ovseno moko in še bi lahko naštevali. Osnovna sestavina vsakega (razen brezglutenskega kruha) je PŠENIČNA moka. Ostale moke ne vsebujejo dovolj glutena in gliadina ali ju sploh ne vsebujejo. Gluten je tista pomembna sestavina, ki s pomočjo vode in kvasa ustvarijo v testu “mrežo”, ki sprošča majhne mehurčke ogljikovega dioksida, tako da kvas “poje” škrob v moki in tako povzroči, da kruh “naraste”. Najboljši kruh spečemo z raznimi mešanicami zgoraj naštetih mok, lahko pa v trgovinah kupimo že pripravljeno mešanico moke za domači kruh (proizvajalec Intes Maribor). Seveda bi bilo najbolje, da bi pripravljali kruh iz doma mlete pšenice, ker taka sveža moka vsebuje največ rudnin in mineralov ter vlaknin in nima dodanih aditivov. Moka, ki jo kupujemo v trgovinah pa je uležana in ponavadi z dodatki do 32 raznih umetnih sestavin, ki jo ohranjajo svežo, podaljšajo rok trajanja in preprečujejo napade “domačih živali”. Če poznate mlinarja v vaši bližini, mu lahko prinesete svojo pšenico, da vam jo zmelje. Ponavadi pa lahko moko tudi kupite v mlinu, vendar v tem primeru ne veste, kako je bila pšenica za vašo moko pridelana (in z čem vse poškropljena). V bolje založenih trgovinah z zdravo hrano lahko kupite biološko pridelano pšenično zrnje, ki vam ga tam tudi zmeljejo.

moj OSNOVNI RECEPT ZA KRUH
2 skodelici tople vode, 1 žlička javorjevega sirupa ali 1 žlica rjavega sladkorja, 1/3 zavojčka kvasa, 5 skodelic bele moke, 1 skodelica polnozrnate moke, 1 žlička soli

1. V veliki skledi zmešajte toplo vodo in sladilo (javorjev sirup ali sladkor). Dodajte zdrobljen kvas in ga zmešajte z vodo. Pustite stati približno 5 minut. Če je kvas dober in aktiven, se bodo naredili mehurčki.
2. Počasi v mešanico vode dodajajte moko in sproti mešajte z leseno kuhalnico. Ko dodate prvi dve skodelici, zamešajte sol, nato dodajte preostalo moko. Če je testo presuho, dodajte malo vode, če je premokro, dodajte moko.
3. Dobro mesite testo najmanj 5 do 8 minut. Pri tem testo in delovno površino še sproti posipate z malo moke, da se ne lepi.
4. Položite kepo testa v naoljeno skledo in pokrijte s kuhinjsko krpo. Pustite kruh vzhajati. Testo lahko date v zaprti posodi tudi v hladilnik, da počasi vzhaja preko noči.
5. Sploščite vzhajano testo in naredite dva hlebčka ali dve štruci. V pekač položite peki papir, nanj pa kruh in na toplem (sobna temperatura) naj vzhaja še pol ure. Pazite, da v tej točki vzhajanja nimate odprtih oken, da se kruh ne “prehladi”. Segrejte pečico na 200°C.
6. Kruh položite v pečico in zmanjšate temperaturo na 180°C. Pečete 20-30 minut oz. dokler kruh ni pečen.

Lep pozdrav!

Karmen – najlepše se ti zahvaljujem za tako izčrpen opis – moraš res biti pravi strokovnjak na tem področju. Z veseljem bom poskusila tvoj recept in ti potem povedala, kako je uspelo.

Hvala

Nely

Spoštovana Nely!
Morda se boš smejala, vendar ti jaz predlagam aparat za
peko kruha. Na podlagi pogovorov tukaj na forumu, kako fino
je doma speči kruh, sem si kupila tak aparat. Do prve peke
sem bila vseeno skeptična, sedaj sem pa zelo navdušena.
Kekršenkoli kruh lahko spečeš (belega, polnozrnatega, s čebulo,
z orehi, narediš testo za pico, menda lahko celo delaš
marmelado v njem (tega res še nisem poizkusila).
Rokovanje je zelo enostavno: po receptih, ki so priloženi,
natančno odmeriš vse sestavine (biti moraš res natančna!) v
za to določe prostor – voda, mleko, maščoba, sol, sladkor,
moka, kvas – nastaviš program, in … Čez cca 3 ure dobiš
krasen in dišeč, 1 kg, hlebček kruha.
Nobenih sumljivih dodatkov, barv ali česa podobnega.

Mi pečemo v glavnem belega, ker nam črn ali polnozrnat
povzročata velike težave z odvečno kislino, ki povzroča zakisanost organizma. Nam na žalost ne odgovarja drugačen.

Lep pozdrav Urša!

Zanima me, kje si kupila ta strojček in koliko stane?

Hvala

Hallo!
Kupila sem ga v Mercatorju, znamke je Severin, za ceno pa
nisem popolnoma sigurna – zdi se mi, da je bil okoli
20.000,00 sit. Na hitro izgleda od zunaj kot friteza in
je tudi takšne velikosti. Lp

Draga Neli, poskusi pogledati med stara sporocila, smo ze dosti povedali o tem.Kar se pa nakupa tice, menim , da je dobro pobrskati v sosednji Avstriji, kjer sem ga sama kupila za polovico nase cene.

Lp Mojca

Spoštovana Joli črn kruh ne nastane iz črne koruze-to je potem koruzni kruh. pri nas na koroškem je črni kruh iz ržene moke. In mu pravimo Rženi kruh, ta je najboljši.

Mene zanima recept za beli kruh, ki je mehak kot vata. Ga ima kdo?

Rajši bi ti pokazala, kot napisala. Logično je, da je potrebna bela moka. V testo daj malo mleka, da bo bolj mlečno (ampak ne več kot 1 dcl, ostalo vodo, da ne postane šarkelj). Testo nikakor ne sme biti pretrdo (vedno gre bolj v slast kruh, ki je nizek in ne pregost). Temp. v pečici ravno pravšnja, ne smeš pečt predolgo, če želiš imeti mehak kruh (skorja naj bo lepo zlatorjava).

Ne vem, koliko sem ti s tem opisom pomagala. Nikoli ne pečem po receptu, ampak po občutku. Seveda, ti morda prvič ne bo ratalo, kot bi želela, ampak vaja dela mojstra. Predvsem pa nič ne kompliciraj – enostavno zamesi srednje trdo testo, glej da bo dovolj toplo, da bo kvas v redu, pusti da vzahaja (naj se lepo dvigne), naredi hlebec, daj v pehar vzhajat in stresi na vroč pekač ter parkrat prereži. Ko lepo zarumeni, ga daj na mrežo oz. še bolje na leseni desko. Zavij ga v prt, da se počasi ohlaja.

In dober tek!

prosim da,če kdo ve naj mi pove zakaj je polnozrnati kruh bolj zdrav kot beli kruh ker odgovor nujno potrebujem za šolo

saj v bistvu ni bolj zdrav, samo nižji glikemični indeks ima-kar pomeni, da ga lahko malo več kot belega pojedo tudi tisti ki so debeli, ali imajo sladkorno bolezen….črn kruh torej vsebuje otrobe- ki nimajo kalorij (so balast) posledično manj zapacajo črevo in zato boljša prebava (od tod govorjenje, da je bolj zdrav)kar delno drži.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close