Kruh prijateljstva
Pred tremi dnevi sem dobila maso, da pripravim kruh prijateljstva. Ker pa se ta pripravlja celih 10 dni me nekaj zanima. Jaz bi po teh merilih morala ta kruh speči na ponedeljek in ne kak dan prej cez vikend. Ali je hudo narobe oz. ali ta kruh ne bi uspel, ce bi preskocila kaksen dan?
Prosim, ce mi napisete vase izkusnje oz. vase mnenje.
Če se ne motim, prihaja recept za ta kruh iz Amerike, delajo ga pa Amiši. Ja, potrebno ga je pripravljati 10 dni, vsak dan se nekaj naredi: ali se samo premeša, ali se dodajajo določene sestavine itd. Skratka, potrebno ga je narediti po receptu.
Uporaben pa je mislim cel mesec, samo na žalost ga pri nas pojemo takoj.
Lep pozdrav! Brina
Hej,da se oglasim se jaz! Najprej odgovorim Dreji,ce je se aktualno.
Jaz sem ta problem resila tako,da sem nastavek,ki sem ga dobila,spravila v zamrzovalnik.Tudi drugi delajo tako.Ce ne mores takoj dati naprej,ga zamrznes.
Drugace delala vse po navodilih.Je dobro,samo meni presladko.Brez skrbi,so radi pojedli ostali.
Verjetno res prihaja od Amisev. Jedla sem pa tudi Kruh Amisev.Je zelo dober, drugacen,slan in narejen v dnevu.Sestavine druge.Sama ga nisem delala.Tudi recepta z navodili ne za enega,ne drugega nimam vec,drugace bi napisala.
Tole me je pa spomnilo na mojo nono,ki je pekla kruh z drozmi.Te suhe nastavke namesto kvasa(tezko se je dobil med vojno in se prej,ko ni bilo dovolj denarja)
je dala naprej.Tako so si vcasih pomagali.Tudi to je bil nekak kruh prijateljstva.
Ljudje so si pomagali iz potrebe in prijateljstva.Take pripovedi sem pri nonici zelo rada poslusala in se danes mi v zivljenju pomagajo.
Oprostite,ker sem se razpisala,toda spomini kar sami pridejo.
Lep pozdrav vsem Babi
Še vprašanje za Babi. Ali se potem te kvasovke, ko so odmrznjene enako dobro razmnižujejo in kako dolgo je ta nastavek lahko v skinji?
Da povem vsem recept za Ameriški kruh prijateljstva. Seveda osnovni nastavek moraš dobiti.
1. dan: ne delamo nič
2. dan: dobro premešamo z žličko (bolje plastična ali lesena)
3. dan: dobro premešamo z žličko
4. dan: dobro premešamo z žličko
5. dan: maso prelijemo v večjo 1-2 l posodo
dodamo 1 jogurtov lonček mlačnega mleka
dodamo 1 jogurtov lonček moke
dodamo 1 jogurtov lonček sladkorja
S kuhalnico vse skupaj dobro premešamo.
6. dan: dobro premešamo s kuhalnico
7. dan: dobro premešamo s kuhalnico
8. dan: dobro premešamo s kuhalnico
9. dan: dobro premešamo s kuhalnico
10 dan: dodamo 1 jogurtov lonček mlačnega mleka
dodamo 1 jogurtov lonček moke
dodamo 1 jogurtov lonček sladkorja (jaz dam 1/2 lončka)
Maso dobro premešamo in odvzamemo 1 jogurtov lonček mase. Razdelimo jo na 3 dele. Dva dela razdelimo prijateljem s priloženim receptom, tretji del obdržimo zase.
PREOSTALI MASI DODAMO:
1/3 jogurtovega lončka olja (jaz dam 1 lonček)
2 jogurtova lončka moke
1jogurtov lonček sladkorja (jaz ga dam samo 1/2)
3 jajca
1,5 žličke pecilnega praška (jaz ga dam samo 1/2)
1 žličko cimeta
1/2 žličke sode bikarbone
1 vanilij sladkor
Maso dobro premešamo in dodamo: suho sadje (rozine, fige, marelice, ananas), sesekljane orehe, lešnike (ne mlete),… Dobro premešamo, nalijemo na pomazan pekač. Pečemo na srednji temperatruri 45-50 min. Pečenega ohladimo in hladnega serviramo. Jaz ga spečem v pekaču v obliki venca, zato ga pečem na 180° 40 min.
Dober tek!
Dreja,hej!Seveda se kvasovke reaktivirajo.Na kruhu se ni nic poznalo.Jaz sem imela v zamrzovalniku 2 dni.Mislim,da lahko tudi dlje.Prijateljica je loncka s testom,ki naj bi ju dala naprej, tudi zamrznila in sama potem porabila.Bile so pocitnice in vsi znanci raztreseni okrog pa se vroce in se nikomur ni dalo peci.Na Primorskem je bilo to zelo aktualno pred 3 leti.Potem se kar pozbi in nihce nima vec testa. Lepo se imej pri pripravi kruha.Pri nas je zelo vroce,da pride v postev samo se sladoled. Pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.