Kruh iz polnozrnate moke.
Lep pozdrav!
Z zanimanjem spremljam vaše debate na forumu in včasih mi tudi kakšna jed po vaših receptih prav fino “rata”. Ker smo pri nas doma vsi bolj “vege” in “bio” in kar je še takih reči, seveda pridejo najbolj v poštev tovrstni recepti (pa seveda tudi drugi malo prilagojeni). Najbolj je v zadnjem času “ratala” potica iz polnozrnate moke.
Že nekajkrat pa sem iz polnozrnate moke pekla kruh – nekje sem našla recept – pa mi nikakor ne uspe. Zmeraj je trd, da ga lahko pojemo samo s kakšnim mlekom ali čajem ali pa z juho. Je pa nebeško dober. Me zanima, če ima kdo izkušnje s peko kruha samo iz polnozrnate moke in kako bi človek naredil, da bi bilo vse skupaj malo manj trdo.
Recept je 0,5 kg polnozrnate moke po izbiri, 2,5 dcl vode, malo soli, 40 g kvasa, 1 žlica olivnega olja. Pečem v pečici.
Bodite dobro in hvala za vse odgovore.
nb
Jaz pa mislim, da je v receptu premalo tekočine. Sama sicer pečem kruh v aparatu za kruh, ampak k 0.5 kg polnozrnate moke, dodam 250 ml vode in 150 g jogurta, pa še sol, žličko sladkorja, nekaj olivnega olja in tri četrt zavitka suhega kvasa.
Kruh je izredno rahel in okusen. Še boljši pa je, če dodamo mešanico semen.
Na mojem aparatu lepo piše, da je potrebno sestavine v aparat metati po istem vrstnem redu kot so napisane. Torej gre takole: voda, jogurt, sol, sladkor, maščoba, moka in po vrhu moke potresem še suhi kvas (3/4 zavitka za 500g moke) + semena.
Aparat nastavim tako, da je kruh pečen ob 7.00, tako, da se do 7.30, ko imamo običajno zajtrk ravno prav shladi. Nam pa kruh na normalnem programu vedno pade skupaj, oz. štruca nima tiste zaobljene kape kot, če pečemo na hitrem programu. Baje se to zgodi zaradi preveč kvasa. Sem ga dala tudi že manj, pa je bil učinek isti. Prav preveč pa nočem ekperimentirati, da ne bi slučajno zjutraj ostali brez kruha. Na okus tako ali tako nima vpliva.
Draga Silvy!
tudi sama na veliko pečem kruh, tako v aparatu kot klasično. Zanima me, katero polnozrnato moko uporabljate’ Je to pomembno? Saj je to Graham moka, kajne? Pa kakšen jogurt naj dodam-tekočega ali tistega v lončku? Lepo bi vas prosila za mail, da vas lahko še kdaj kaj vprašam. Moj mail je v naslovu.
Forum je zaprt za komentiranje.