Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kruh iz polnozrnate moke.

Kruh iz polnozrnate moke.

Lep pozdrav!

Z zanimanjem spremljam vaše debate na forumu in včasih mi tudi kakšna jed po vaših receptih prav fino “rata”. Ker smo pri nas doma vsi bolj “vege” in “bio” in kar je še takih reči, seveda pridejo najbolj v poštev tovrstni recepti (pa seveda tudi drugi malo prilagojeni). Najbolj je v zadnjem času “ratala” potica iz polnozrnate moke.
Že nekajkrat pa sem iz polnozrnate moke pekla kruh – nekje sem našla recept – pa mi nikakor ne uspe. Zmeraj je trd, da ga lahko pojemo samo s kakšnim mlekom ali čajem ali pa z juho. Je pa nebeško dober. Me zanima, če ima kdo izkušnje s peko kruha samo iz polnozrnate moke in kako bi človek naredil, da bi bilo vse skupaj malo manj trdo.
Recept je 0,5 kg polnozrnate moke po izbiri, 2,5 dcl vode, malo soli, 40 g kvasa, 1 žlica olivnega olja. Pečem v pečici.

Bodite dobro in hvala za vse odgovore.

nb

2 resitvi za tvoj problem:
– zamenjaj pol moke z navadno moko
– zadnjo rundo vzhajanja, preden das kruh v pecico, ga pusti zelo dolgo vzhajat (2-3 ure)

Upam, da bo tole pomagalo.

Jaz pa mislim, da je v receptu premalo tekočine. Sama sicer pečem kruh v aparatu za kruh, ampak k 0.5 kg polnozrnate moke, dodam 250 ml vode in 150 g jogurta, pa še sol, žličko sladkorja, nekaj olivnega olja in tri četrt zavitka suhega kvasa.
Kruh je izredno rahel in okusen. Še boljši pa je, če dodamo mešanico semen.

kaksen jogurt uporabljas?

Navaden. 1,6 maščobe (če kupujem jaz), oz. 3,2 (če gre v trgovino slučajno mož) Ponavadi vzamem kar tistega od špara.

Na internetu (Kulinarika.net, strani od pekarne Žito…) najdeš veliko dobrih receptov za raznorazne polnozrnate kruhe, ki sem jih že tudi sam sprobal in so bili odlični. Jaz zmeram dodam tudi ovsene kosmiče, ker “zrahljajo” kruh in mu da res dober okus.
LP
Andraž

KDAJ DASTE SEMENA NOT A PRED VZHAJANJEM ALI PO VZHAJANJU???

Če se kruh peče takrat, ko sem zraven, semena dodam na sredini gnetenja (se pravi pred vzhajanjem). Sicer moj aparat takrat, ko je potrebno dodati semena piska. Če pa kruh pečemo ponoči (kar se zgodi ponavadi), pa dam semena v aparat skupaj z ostalimi sestavinami. Razlike nisem opazila nobene.

Sem probala po tvojem receptu dati v kruh jogurt in je bozanski.
Me pa zanima kako je s peko ponoci – kaksen kvas uporabljas in koliko ga das, ter seveda kam ga das. Nnekje sem brala da ne sme biti v stiku s tekocino.

Na mojem aparatu lepo piše, da je potrebno sestavine v aparat metati po istem vrstnem redu kot so napisane. Torej gre takole: voda, jogurt, sol, sladkor, maščoba, moka in po vrhu moke potresem še suhi kvas (3/4 zavitka za 500g moke) + semena.
Aparat nastavim tako, da je kruh pečen ob 7.00, tako, da se do 7.30, ko imamo običajno zajtrk ravno prav shladi. Nam pa kruh na normalnem programu vedno pade skupaj, oz. štruca nima tiste zaobljene kape kot, če pečemo na hitrem programu. Baje se to zgodi zaradi preveč kvasa. Sem ga dala tudi že manj, pa je bil učinek isti. Prav preveč pa nočem ekperimentirati, da ne bi slučajno zjutraj ostali brez kruha. Na okus tako ali tako nima vpliva.

Draga Silvy!

tudi sama na veliko pečem kruh, tako v aparatu kot klasično. Zanima me, katero polnozrnato moko uporabljate’ Je to pomembno? Saj je to Graham moka, kajne? Pa kakšen jogurt naj dodam-tekočega ali tistega v lončku? Lepo bi vas prosila za mail, da vas lahko še kdaj kaj vprašam. Moj mail je v naslovu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close