Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kruh iz kruhomata z bučnimi semeni

kruh iz kruhomata z bučnimi semeni

ja, sem ga poskušala naredit, pa je bil katastrofalen-ves zbit na 5 m..
Aali ima katera kakšne PREIZKUŠEN recept za kruh samo s temi bučnicami…ali mogoče s sezamom.
Hvala. Nakupila sem teh ”dodatkov” za kruh (semena), zdaj pa mi kruh nikakor ne uspe. Ali moram dat česa
več/manj kot pri ”navadnem” belem kruhu brez česarkoli?
PROSIM recepte!

Verjetno si dala preveč moke tipa 850 (jaz samo ene tri žlice) in preveč semen. Tudi teh samo dve žlici.

JAz sem ga pred nekaj dnevi naredila takole:

400g bele pšenične moke (dala posebno belo iz Katičevega mlina) – presej !
100 g ržene moke
300 ml vode (po receptu je 330 ml)
žlička soli (pa bi bilo bolje malo več)
žlička sladkorja
20 g svežega kvasa
po žlico sončničnih, lanenih in sezamovih semen (seveda lahko dodaš tudi bučna)
2 žlici stopljenega masla

V posodo vlijemo tekoče sestavine, nanje vsujemo moko, pomešano s semeni. V en kot daj sol, v drugega sladkor in nanj nadrobi kvas. Avtomat nastavi na hitro pečenje. (jaz sem po pomoti nastavila na ultra hitro pečenje. Na koncu sem podaljšala peko še za cca 20 minut. Kruh je bil izvrsten!)
Pazi da takrat, ko ti testo vzhaja ter ko se kruh peče, ne odpiraš pokrova.
Najbrž je bil res problem v razmerju mok.

lp Polona

Lahko gre tudi za premalo ali preveč kvasa. Če kruh sploh ne vzhaja dovolj (nizek in raven hlebec), daš drugič malo več kvasa, če pa upade (na sredini nižji kot ob straneh), pa je bilo kvasa verjetno preveč. Sicer uporabljam suhi kvas, vendar količino prilagajam vrstam moke. Če dam več ajdove, ržene ali polnozrnate moke, dam tudi malenkost več kvasa, tudi če dodajam semenke, ga je treba več.
Ko sem kupila kruhomat, tudi meni kruh večkrat ni uspel, čeprav sem se točno držala recepta. Potem pa sem pri enakem razmerju mok in drugih sestavin spreminjala samo količino kvasa. Nekaj časa sem si to zapisovala, da nisem ponavljala napak. Potem sem ob enaki količini kvasa, tekočine in maščobe spreminjala razmerja mok, in tako naprej. Sedaj pa vse delam “od oka”, pa mi le redkokdaj ne uspe.

LP, Astra.

350 ml vode
3 žlice olivnega olja
mala merica sladkorja
mala merica in pol soli
250 g bele pšenične moke
250 g polnozrnate pšenične moke
mala merica in pol suhega kvasa

ob pisku še sončnična, bučna, sezamova, lanena semena (prej namočena) – po želji
VEDNO USPE!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close