Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kruh iz kruhomata je trd

kruh iz kruhomata je trd

Lepo vas prosim povejte mi kakšne količine sestavin uporabljate za kruh.
Jaz običajno 330 ml vode in pol kg moke, ampak je kruh zbit in če ga spečem zjutraj je do včera že čisto trd.
Pa še to ali lahko v kruhomatu, ki ima dva gnetilca pečem samo iz 300 ali 400 g moke?

Sem že iskala z iskalnikom, pa sem povsod našla tako razmerje kot ga uporabljam jaz.

Rada bi pekla kruh, ki bi bil mehek in okusen. Saj voljo imam in iz vseh vrst moke sem poskusila, ampak ne gre.

Prosim pomagajte!

Poskusi speči kruh recimo iz Hoferjeve mešanice. Tisti ima “preverjeno razmerje” in rata lepo. Tako boš ugotovila, ali je problem v receptu ali v stroju.

Zraven kruhomata sem dobila knjižico z recepti, in tam piše, da je za pol kg bele moke dovolj 270 ml vode. Jaz sem od začetka delala po tem receptu in je bil kruh vedno lepo mehak. Zdaj ne tehtam več in tudi vse vrste mok uporabljam, kruh je še vedno super. Veliko je odvisno od moke, ampak tudi iz sparove moke za 0,4 evra pride krasen kruh.
Moj kruhomat veliko bolje peče na hitrem programu (1:58 h), nimam pojma zakaj, tako da za vse vrste kruha uporabljam samo tega, ponavadi tudi za pripravo testa: pač po 1 uri vzamem testo iz kruhomata. Malo eksperimentiraj!
Zelo dober mi je tudi kruh iz moke, ki se imenuje “za domači kruh” in je mešanica ržene in črne moke.

Bela moka, pol kg in 300 ml vode max.
Temna moka, ržena ipd. pol kg moke in max 280 ml vode.
tretjino kocke kvasa, žlička sladkorja ali medu in žlička soli, žlica olivnega olja za okus.

Če daš manj moke, je možno, da je ne bo lepo pregnetel, preveri, predno začne zadnje vzhajanje, vzemi vem in pregneti. Pa precej nizek kruh bo prišel.

Hoj!Jaz si pa dvakrat na teden dejansko vzamem čas,naredim testo iz 200 ml vode, 200 ml mleka,cca 600 g moke,2 žlic masla, sladkor, sol in delam s svežim kvasom.Kvas raztopim v predhodno ogretem mleku(kakšne 3 žlice) , dodam tudi malo sladkorja.Odvzamem mleko od tistega, ki je namenjeno za peko, tako, da se količina tekočine na ta račun ne poveča. vse sestavine vržem po navodilih v stroj, naštimam program za gnetenje in vzhajanje, potem pa vem, da grem za kakšno dobro urico z otrokoma ven. Ko je vzhajano,pregnetem na roke, testo kar malo razpotegnem(ma res ful malo,ne kot za kakšno potico), nato ga kar zrolam, dam v namazan ter pomokan pekač, pustim malo vzhajat in nato pečti v pečico.Fenomenalen kruh, ki vzame malo več časa, ampak ni primerjave s tistim pečenim v strojčku.Pride kar nekaj več kruha,ki je krasen tudi čez 2 dni.Na 600 g moke vzamem pol 45 gramskega kvasa.
Poskusi,ne boš razočarana.LpS

Poskusi po mojem že neštetokrat preizkušenem receptu:

350ml vode
100g ržene moke
400g moke tip 850
žlička in pol soli
žlička sladkorja
25g masla ali margarine
1 žlička suhega kvasa

Žlička meri 5ml. Pečem na dolgem programu, ki traja 3,20 ure. Kruh je sočen in mehek.

Naj ti uspe in lep dan!

Zanima me, če je katera že pekla iz Hoferjeve moke na hitrem programu in kako se je kruh spekel? Jaz zaenkrat pečem še kar na programu Normal, ker sem še začetnica in se kaj preveč ne upam ekspementirat. Lp! polona

Nanika, jaz pečem večinoma iz H. mok in to vedno na hitrem programu. Je pa vsak kruhomat drugačen, moj clartronic ima hiter program dolg 2 uri in je ravno prav za vse vrste kruha. Če povem po resnici, drugih še sploh nisem preizkusila, ker mi na tem vedno uspe. So pa kruhomati, kateri imajo kratek program dolg samo eno uro, to se mi zdi pa premalo. Toliko je pri mojem dolg program samo za gnetenje in vzhajanje. Zadnjič sem bila v H. v petek, pa niso imeli teh mok za kruhomate, a katera ve, če so jih že dobili? K sreči so v bližini odprli Lidl, kateri ima tudi nekaj teh mok.

LP

Jana, hvala za informacijo. Tudi jaz imam clatronik, pa bom poskusila, ker se mi zdi 3,20h oz.3,40h odločno predolgo za peko. Ko bom sprobala, pa poročam. lp!

Pri mojem kruhomatu je tako dolg program čisto OK. Saj to ni čas za peko ampak za gnetenje, vzhajanje,… pa še speče na koncu.
Sem pa začela uporabljati program samo za testo, pečem pa v navadni pečici (45-50 minut za kruh iz pol kg moke), ker pride manj “škatlast” kruh, saj ga spečem v podolgovatem silikonskem pekaču.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close