Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika KRUH -domači v pečici

KRUH -domači v pečici

Pozdravljene

Zelo si želim doma speči dober kruh
Imam kruhomat, pa to ni to…

Preizkusila sem že veliko receptov, pa mi ne uspe, da bi bil kruh res dober

Nazadnje sem ga delala z rženo moko , pa je imel preveč okusa po kvasu

Lepo vas prosim, če ima katera res kak preizkušen recept in način pečenja

Za veliko noč bi pa res rada sama spekla kruh

Lep pozdrav in hvala

En recept je: kg moke (bele), pol litra vode in 4 dag kvasa, ter malo soli. To je čisto običajen kruh. Narediš kvasec, zamešaš v moko, pustiš vzhajati, ponovno pregneteš, pustiš spet malo vzhajati in daš pečt. 3/4 do ene ure na 190 stopinj.

Nekateri dajo v pečico še skodelo vode, da kruh bolj naraste in skorja ni tako suha. Drugi zamenjajo pol vode in pol mleka, na vrhu kruh namažejo s stepenim jajcem (pred pečenjem),…

Lp; ela S

Jaz pečem samo polnozrnatega s semeni. Če te zanima, lahko napišem recept.
LP Mimi

Poskusi ga narediti s solno-kvasno emulzijo!

Lp, Maja

lep pozdrav MIMI

včeraj se nisem mogla več oglasiti, bi te pa prosila za recept, ker bom poskušala dokler ne bo uspelo

Lep dan

Tinka

maychi, recept prosim

lep pozdrav

bom poskusila , hvala

mogoče pa mi bo le uspelo

Pozdrav!

Sama sem pred kratkim pričela s peko kruha doma v pečici (torej brez avtomata) in moram reči, da je to pravi užitek.

Eden izmed razlogov za peko kruha doma je tudi ta, da pojem kruh brez aditivov. Torej gre za zdravje, zato tudi težim k peki brez bele moke. Če jo uporabim, je dodam samo en delež.

Sama imam najraje koruzni kruh, zato uporabljam koruzno moko. Poleg te še polnozrnato bio mešanico, ki jo kupim v mercatorju. Ob tem pa še pirino moko (sem jo kupila po pomoti, ker nisem vedela, kako se reče piri v nemščini! :))) ). Sem mislila, da je ovsena moka, ker je bil narisan konj na embalaži! 🙂

Potem pa zmešan različne mešanice teh mok. Malo eksperimentiram, da bom ugotovila, kaj nam najbolj ustreza. Res pa je, da če pečeš koruzni kruh, moraš nujno uporabit tudi drugo moko (če uporabiš pol koruzne, pol bele, dobiš super rumeni kruh, pol koruzne in pol polnozrnate pa spet drugi kruh, ki je super dober). Sama malo kvasa z malo rjavega sladkorja raztopim v mlačni vodi in čez nekaj časa dodam moki. Če sem koruzno moko prej poparila, mi dodatne vode ni treba več dodajati. Zamesim testo (in pazim, da ne pozabim dodati soli, ker se mi to redno dogaja!) in kepo testa malo naoljim z olivnim oljem. Pustim, da vzhaja in dam v pečico na okoli 175-200 stopinj. Takšen kruh ni visok, je zelo nizek in res dober. Pa pokvari se šele čez en teden.

lp, a.

če pa hočeš da bo bolj mehak in se ne bo hitro posušil mu dodaj malo ( 1-2 ) kuhana pretlačena krompirja (jaz ga z vodo vred zmiksam s paličnim mešalnikom),tako se ga vedno peče v krušni peči.tudi kadar ga pečem v pečici delam enako.zamesim pa vedno s polovico vode in polovico mleka.

lep pozdrav

prosim povej mi koliko je zate malo kvasa ?

koliko ga daš na 1 kg -je ena kocka preveč ?

lep dan

Jaz kupim kvas od Žita. En zavitek (mislim, da ima 25g) imam za 3x – za tri kruhe po pol kile. Torej en zavitek za 1,5 kg kruha. Tretjino zavitka torej razdrobim v mlačni vodi, kateri dodam malo rjavega sladkorja (recimo pol do ene čajne žličke). S soljo ne pretiravam, potem pa vedno poslušam, da kruh ni dovolj slan. Se tudi jaz izboljšujem… :)))

Ampak da dodam še nekaj: razlog, zakaj ne dam veliko soli, je naslednji: v reviji VIP sem namreč prebrala članek (raziskava), da slovenski povprečni kruh vsebuje zelo veliko soli. Toliko, da če poješ za zajtrk dva kosa kruha, imaš pokrito dnevno potrebo po soli (torej nobene soli ne za kosilo, ne za večerjo več!). Tudi v drugih zahodnih državaj je podobno, tako da so se peki začeli dogovarjati, da bodo skupaj naenkrat začeli dajati manj soli v kruh. Na to postopno nižanje ravni soli v kruhu se bodo ljudje lahko povsem normalno navadili, kot pa v primeru, če bi kar naenkrat znižali vsebnost soli za polovico.

Najprej “moj” recept za polnozrnati kruh s semeni.
½ kg polnozrnate moke
½ žličke soli
2 dag kvasa
3,5 dl vode
½ žličke sladkorja
kasneje semena
Moko dam v skledo za mesenje, po robu sol. Na sredini naredim jamico, nadrobim kvas, dodam ½ dl vode in sladkor. To lahko za 10 minut pustiš, če hočeš videti, kako kvas vzhaja, meni se običajno mudi in nič ne čakam. Vklopim gnetilne kavlje in dolijem še preostale 3 dl vode, kar vse hkrati. Včasih dodam še 1 žlico oljčnega olja. Pustim mesiti kakšnih 10 minut, ponavadi se v tem času testo zgosti in lepo samo odstopa od sklede. Kar v isti skledi pustim kakšno uro, da vzhaja. Nato kar v skledi pregnetem, dodam semena (1 pest bučnih, 1 pest lanenih, 1 pest popraženih sezanomovih; lahko kupljeno mešanico, čisto po navdihu). Če imam čas, pustim še enkrat vzhajati. Razdelim na pol, na peki papirju oblikujem dve štruci. Če imam čas, jih še malo pustim vzhajati (poleg vzhajanja se sicer tudi razlezejo, tako da je kruh bolj nizek), drugače takoj v vročo pečico. Prej še z nožem nekajkrat zarežem, da so štruce po vrhu lepo razbrazdane. Pečem jih na razgreti glineni plošči, 10 minut na 220-240°C, nato še kakšnih 20-30 minut na 180°C, odvisno od velikosti in debeline štruc. Ohladim pokrito na rešetki.

Kasnejše spremembe: Tisti dve štručki izgineta v hipu, zato poleg naštetega dodam še 20 dag (prejšnji vikend celo 30 dag pšenične moke, raje črne, npr. mešanica ržene in črne pšenične za domači kruh). Ustrezno povečam tudi vodo, poleg dodatnih 30 dag moke se voda poveča na 5-6 dl. Kvasa zaradi tega nisem nič povečala, no, na 2,5 dag, kolikor je zavitek od Žita. Nekje sem brala, da se kvas in moka ne večata linearno, z večjo maso testa namreč sama po sebi raste sposobnost množenja kvasovk. Prepričala sem se, da je res. Povečala sem samo semena, ker jih imam rada, sploh bučna dajo izrazit okus. Nekoliko sem povečala čas peke, ker so štruce večje.

Moka? Prvi kruh sem spekla iz čiste polnozrnate in je bil super. Sedaj vseeno dodajam kakšno petino navadne moke oz. kakor pač pride. Super je pirina moka, prvič sem kupila polnozrnato pirino moko, drugič sem bila presenečena, ko je bila pirina moka zelo bela. No, v tretje sem v trgovini le pogruntala, da obstajata navadna pirina moka in polnozrnata pirina moka.
Zadnjič sem tistih 6 dl tekočine skombinirala iz jogurta (no, v resnici kefirja) in vode, kruh je dober, nimam pa prejšnjega za primerjavo, tako po spominu pa je meni vse dobro… Ja, brala sem že tudi za krompir, v naši pekarni sem nekajkrat kupila krompirjev kruh, mehak je bil. Moram poskusiti še koruzno moko.
No, vse to so bolj gosti in “kosmati” kruhi, precej drugačni od navadnega kruha v trgovini. Bolj polni okusa, sitni, malodane svoj obrok brez vsega drugega. Še mlačnega in narezanega na rezine zamrznem. Pustim ga za kakšne tri dni, meni je tudi tretji dan še dober, četudi se malo drobi. Solim nalašč bolj malo, nekoliko sem se že navadila, tako da se sedaj že kdaj spačim, kako slan je navaden trgovinski kruh. O, če bi bilo res tole s pekovsko industrijo, da bi tale skupna pobuda uspela !!?
Kdor koli od odraslih je poskusil kruh pri meni, kar ostrmijo od začudenja, kako je dober. Z otroci je žal druga pesem, pa bodo že zrasli in prišli k pameti, kajne?
Evo, pa je nastala zopet klobasa, sori, jaz ne znam na kratko. In peka kruha je postala moja strast.
LP Mimi

Tinkarca, “navodila” za solno-kvasno emulzijo imaš na tem linku:

Odkar sem prvič poskusila speči kruh na takšen način, ga sploh ne pečem več drugače. Kruh je zelo rahel, dolgo ostane svež.

Točnega recepta za kruh ti pa ne morem napisati, ker delam vedno “na uč” in vedno vzamem drugačno razmerje mok.
Približno pa tako:
600-700g moke (polnozrnata pšenična, ržena, pirina)
150g ovsenih kosmičev
50g otrobov
300g jogurta ali kefirja
solno kvasna emulzija
tekočina po potrebi

Vedno oblikujem hlebec. Pečem pa na spodnji rešetki 30-35 minut na max. temp (240°C).

Lp, Maja

Maja, imaš morda info., ali ta kvasna emulzija deluje tudi, če bi jo delala iz suhega kvasa??

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

jaz pa zadnje čase pečem kruh iz

enakih količin polnozrnate, ržene in bele moke – cca . 30 dag vsake
(ja komaj čakam, da grem domov, pri “našem” mlinu prodajajo “kruhovo” moko – že mešano rženo z belo, da je ravno prav)

torej moke
polnozrnata, ržena, bela. Veliko skodelico ovsenih kosmičev in manjšo skodelico lanenih semen že prej premešam z enim velikim jogurtom. Dodam moke, sol, kvasec in manjšo skodelico sončničnih semen. Vode po potrebi.
Pride en dokaj velik kolač kruha.

k.

Vladka, na kulinariji, so nekateri poskušali narediti s suhim kvasom, pa baje ni uspelo. Tako, da so potem ugotovili, da je nujno uporabiti sveži kvas.

Lp, Maja

Maja, hvala. Torej ne bom poskušala.

Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

hvala vse za odgovore in nasvete

jutri bom začela s ponovnimi poskusi peke kruha

lepe praznike

tinka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close