Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kruh brez kvasa

Kruh brez kvasa

Kako naj pripravim kruh brez kvasa, kakšen je postopek, kako so kruh pekli včasih , ko kvasa še ni bilo?

Lala

Kruh brez kvasa je pogaca, ce se ne motim.
To je testo iz moke, malo olja, malo soli in vode. Zamesis, razvaljas na tanko in lahko speces kar na resetki v pecici.
Namesto kvasa lahko tako pogaco umesis z jajcem, je bolj krhka, lahko pa v testo zamesis tudi kaj drugega, sezam recimo. Po testu lahko posujes sir, se boljse pa je, ce na polovico namazes kako omako, ki ti je ostala, lahko je to spinaca, ki jo potreses s sirom, potem pa testo samo prelozis, in zlepis robove skupaj.
Spomnim pa se, da je moja babica pekla tudi koruzne in ajdove pogace. Te reci s testom so strasno flexibilne, karkoli probas, je ponavadi dobro 🙂

Kruh so pekli včasih z drožmi, domačim kvasom. To je t.i. domač kisel kruh, ko se vzhajanje porabijo kvasovke iz zraka. Preprosto se zamesi teso iz bio ržene moke ( bio, ker je bolj “živa”) in vode in se pusti kar nekaj časa, ( več dni), da postane pivasto, prične vreti. Natnačnejši recept bo objavljen v knjgi Jamieja Oliverja Srečna kuhinja, ki izide pri Vale-Novak septembra. Tam bo točno opisan postopek, saj traja več dni, da se dobi prvi hlebček “droži”, ki jih pa lahko nato uporabljamo dan za dnem. Veliko uspeha pri peki.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close