kršitve na delavcem, ki me bodo izčrpale do konca
Spoštovani,
Bom skušal biti kratek, čeprav ne bo lahko.
Bil sem kadrovski štipendist gostinskega podjetja. Šolal sem se za gostinskega tehnika, za kar sem prejemal kadrovsko štipendijo. Vse odločbe v pogodbi o štipendiranju sem upošteval, tam oddelal vse brezplačne prakse (kjer se nisem naučil drugega kot ribanja loncev, pa vendar…) Po končani srednji šoli sem nadaljeval s študijem. Sedaj sem študij prekinil in čas je da “oddelam” svojo pogodbo pri podjetju, ki sem mu to dolžan.
Po vloženi prošnji so me poklicali na razgovor. Po treh tednih sem začel delati. Po 12 ur na dan, več kot teden dni, brez vsake pogodbe. Sedaj sem podpisal pogodbo, ki po mojem skromnem pravnem znanju ni v skladu s kolektivno pogodbo, saj sem v plačilnem razredu 5, plačali pa me bodo manj, kot je minimalna bruto plača po zakonu. (744€ bruto).
Delam že 15 dni brez dneva počitka, vsak dan vsaj 12 ur, razporeda za delo ni, vsak dan sproti mi povejo kdaj naj pridem naslednji dan v službo. Vem da mi pripada vsaj 1 prosti dan na teden in 12 ur med dnevi. Ampak kaj mi to pomaga, če vem… Zdravniškega pregleda, varstvo pri delu… vsega tega nimam. Nimam niti uniforme, sem si moral prinesti svoje obleke, za začetek dela moram uporabljati svoj drobiž in rekli so mi celo, naj si grem kupit svojo natakarsko denarnico (!) Nadure seveda niso plačane. Dobil sem samo nek interni pravilnik, v katerem piše, da moram bolniško odsotnost nato nadomeščati in da, če bom 6 mesecev brez dneva bolniške bom dobil neko nagrado. (No, verjetno bom na bolniški vsak čas, saj sem zaradi izčrpanosti že čisto na koncu.)
Večina sodelavcev, ki sem jih do sedaj spoznal ima dokončano osnovno šolo ali niti tega, zato se mi zdi, da so tu mnogi, z mano vred ZELO izkoriščani. Vendar mnogi mislijo, da je to normalno. Ampak to je kriminal in je potrebno ukrepati!
Verjetno želijo, da odstopim sam od pogodbe, saj v kolikor oni mene ne zaposlijo morajo vračati neka evropska sredstva, če sam odstopim, pa bom moral jaz njim vrniti štipendijo.
Prosim vas za pomoč, kje naj začnem, kaj naj storim. Lahko jim pomaham s kolektivno pogodbo, ampak mislim, da bodo potrebovali kaj več. Naj omenim še, da ne gre za neko zakotno beznico, ampak za prestižne hotele.
Najlepša hvala za vse.
Mibi
Spoštovani!
Delodajalcu predložite Kolektivno pogodbo in jim predložite njegove obveznosti. Prav tako se lahko sklicujete na pravice iz delovnega razmerja po Zakonu o delovnih razmerjih. Neizpolnjevanje pogodbenih določil s strani delodajalcev, je sankcionirano z vračilom revalorizirane vrednosti izplačanih sredstev za obdobje od dneva nakazila do dneva vračila v dogovorjenem načinu vračila. Če delodajalec ne vrne štipenditorju dolgovanega zneska v predpisanem roku, je dolžan plačati tudi zakonite zamudne obresti od dneva zapadlosti vračila dolgovanega zneska do dneva vračila sredstev štipenditorju. Če so razmere res takšne, kot ste jih opisali je najbolje, da si vzamete odvetnika (po lastni izbiri), prav tako imate možnost brezplačne pravne pomoči, saj je problematika kompleksna in pravno zahtevna. Izkoriščanje in mobing na delovnem mestu je danes zelo pereč problem, zato izkoristite svoje pravice, ki vam jih zakon ponuja ter se povežite tudi s sodelavci.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Na spletni strani http://www.sodišče.si je priložen obrazec za brezplačno pravno pomoč, ki jo morate izpolniti. Pri tem se upošteva vaš socialni položaj in premoženjsko stanje. Lahko ste (po zakonsko določenimi pogoji) upravičeni do pomoči za celotno ali delno pokritje stroškov za pravno pomoč in oprostitev plačila stroškov sodnega postopka.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.