Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev KRŠITVE DELODAJALCA KAKO NAPREJ?

KRŠITVE DELODAJALCA KAKO NAPREJ?

Lp

Zadeva

1.Delodajalec/ka trga pri plači (50-100€) ko povprašam zakaj ne zna odgovoriti.
2.Bil sem neprijavljen 7mesecev (se pravi ni plačeval/la pokojnine in ne zavarovanja)
3.NE-izdane Plačilne liste (gnjavil 3 mesece da sem dobil 1 nepopolno plačilno listo).
4.Razlike pri izplačilu primer(bančno nakazilo 650€)—-(Nakazilo na plačilni listi 800€)
5.Isto delovnih ur a kljub temu 50-70€ razlike med potnimi stroški in malico.
6.urnik primer(iz nočne ki traja od 22:00 do 6:00 v popoldansko ki se začne ob 14:00 konča ob 22:00 in v jutranjo ki je ob 6:00 in se konca ob 14:00 nato spet v popoldansko.
7.pomanjkljivi dokumenti(nisem prejemal potrdila o dopustu,regresu,plači.
8.neplačevanje dodatkov(nočna,popoldanska).

zaenkrat sem ukrepal samo z inšpektoratom ki so ga opravili in tudi našli dokaze zoper kršitev zakonodaje in pogodbe.Kakšno kazen je dobila nevem vem samo da sem dobil izplačano 1/4 regresa(300€ in odpravnine(200€) za ostalo dokumentacijo in denar še zmeraj čakam če bo kaj

zanima me ali kdo pozna zelo dobrega odvetnika v okolici maribora in ali bom kaj lahko iztržil z odvetnikom se splača podat v tožbo?

hvala v naprej.

Odvetntika žal ne poznam, zagotovo pa se bo dalo iztožiti neupravičene odtegljaje in nepravilnosti pri povračilu stroškov. Vseeno pa si najprej dobro preberi svojo pogodbo (plača, povračila itd..). Kakšno je sicer finančno stanje podjetja? Ker čeprav tožbo dobiš, a ni sredstev za izvržbo, ne boš dobil ničesar.

Veliko sreče!

Delodajalec/ka nima težav z finančnim stanjem mislim da dokler bo še tista pešica norih ljudi pri njem ki ne upajo nič bo lepo služo na račun drugih.

Prosim za čim več predlogov

Hvala!

Moj mož bo aprila star 58 let, delodajalec mu že več kot dve leti odteguje pri plači, najprej -5%, zdaj že eno leto -10%. To znese mesečno cca 100 Eur. -10% je že v osnovi, tako, da so tudi vsi dodatki -10%Na vprašanje zakaj pa to? Odgovor je bil, da ni tako učinkovit kot sodelavec-star cca 38 let nekateri pa še mlajši. Prijavil je na delovni inšpekciji. Nič ukrenili, s tem da je delavko, ki dela na inšpektoratu videl v skladišču, kako si je veselo nabirala izdelke zase.

Kakšen bi bil vaš odgovor, kako bi se počutili?

Če v pogodbi o zaposlitvi nima določila, ki bi plačo pogojeval z normo (ali na kakšen drug način) potem je tak način nezakonit. Če ima v pg fiksen bruto znesek, bi moral biti točno tak znesek tudi izplačan vsak mesec (izjema so bolniške).

Moj nasvet je, da si mož poišče odvetnika (lahko tudi pro bono – torej zastonj), ki mu bo pomagal nazaj dobiti neupravičene odtegljaje. Če je zadeva res taka, kot je napisano (da inšpektorica ni našla kršitev, čeprav so bile evidentne), bi morala odgovarjati tudi Delovna inšpekcija.

Hvala za Vaš odgovor.
Bi pa imela še eno vprašanje.
V pogodbi med ostalim pište:

V mesečni osnovni plači, ki je izražena z uvrstitvijo v plačilni razred, so zajeti tudi pričakovani rezultati dela.

Ali mu zaradi tega lahko trga vsak mesec od plače -10%?
Hvala še enkrat za vašo cenjeno pomoč.
l.p.

Po mojem osebnem mnenju ne, ker je poved zelo ohlapna. Če bi bila plača odvisna od delovne uspešnosti, bi morali biti natančno določeni pogoji. Kot sem že napisala, res svetujem, da si mož poišče odvetnika, ki bo natančno preučil dokumentacijo in ustrezno ukrepal.

Hvala, lep dan!

v vsaki pogodbi mora biti določeno vsak odtegljaj posebaj zato ta stavek ki ga navajate o učinku dela je nezakonit odvetnika pa tožit barabe za vse nazaj

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close