Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kršenje pravic neizbranega kandidata…?

Kršenje pravic neizbranega kandidata…?

Lep pozdrav vsem!

Pred kratkim sem se prijavil na razpis za delovno mesto predmetnega učitelja v OŠ. Dobil sem odgovor, da nisem izbran. Imam vse pogoje, ki jih zahteva razpisano delovno mesto (pedagoška izobrazba in strokovni izpit). Iz ‘zanesljivih’ virov sem izvedel, da izbrani kandidat nima ne ped.-andr. izpitov ne strokovnega izpita. Odpravil sem se do ravnatelja in ga prosil za vpogled v dokumentacijo izbranega kandidata. Dobil sem negativni odgovor, češ da ne sme razkrivati osebnih podatkov. Skušal sem mu pojasniti, da je to moja pravica, vendar je vztrajal pri svojem.

Kaj menite o celotni situaciji? Kako naj se prepričam o ustreznosti kandidata, preden ukrepam s pomočjo drugih organov?

Hvala za mnenja….

Če ste sodelovali v izbirnem postopku in vam je bil vročen sklep, lahko v 8 dnevih (mislim, da še vedno obstaja osemdnevni rok) zahtevate vpogled v dokumentacijo, v vse podatke, ki jih je izbrani kandidat poslal, kateri tudi dokazujejo, da izbrani kandidat izpolnjuje kriterije za izbranega kot najbolj strokovnega. Prav tako lahko neizbrani kandidat vpogleda tudi v gradiva izbirnega postopka. Vpogled je možen ob prisotnosti uradne osebe organa.

Če izbrani kandidat ne ustreza vsem zahtevanim pogojem, je ponekod v razpisih tudi navedeno, da v kolikor nima kandidat opravljenega izpita iz tega in tega (zahtevanega pogoja), ga lahko opravi v določenem času od dneva zaposlitve. To mora biti v javni objavi tudi zapisano, ko se objavlja javni natečaj.

Najprej ulovite rok za podajo pritožbe, na voljo imate ZDR, ZJU, Uredbo za zasedbo prostega delovnega mesta, ZUP.
Če pritožbeni organ ugotovi, da je prišlo do kršenja, bo sklep o izbiri razveljavil. Tako se bo moral razpis ponoviti. Kar pa ne pomeni, da boste vi ponovno ustrezali kot najbolj strokovno usposobljeni kandidat za zasedbo delovnega mesta.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close