Krompirjevi žganci :-)
Da ne boste samo vi odpirali tem, 🙂
kako se pripravijo, najboljše krompirjeve žgance? to jih je delala moja stara mama, in od kar je ni več, jih nisem nikoli več jedel. So bili pa to pravi Dobrepoljski krompirjevi žganci, še dpbro da sem tole napisala, sem se ravno spomnil, da me je ena teta od prijatla vabila na te žgance,
zdej bom pa res moral it, pa še recept si zapišem, ostali pa z idejami na plan.
primož
Oj, Primož!
Jaz jih delam bolj od oka, kar se količin tiče.
Dva olupljena srednje velika krompirja skuham v slani vodi in ju potem kar v tej isti vodi zdrobim, da dobim tako “krompirjevko”. Postavim nazaj na štedilnik, da zavre in počasi vsujem cca pol litra bele moke. Počasi zato, da se naredi na sredi kupček, okrog njega pa lepo počasi vre voda. Previdno zvrtam s kuhalnico še luknjo v sredino, da voda vre tudi na sredi.
Posodo skoraj pokrijem in da majhnem “ognju” kuham ene 20-25 minut. Potem del vode previdno odlijem (da ne odlijem še moke) v drugo posodo in začnem mešati. Če je vse skupaj presuho, dolijem malo vode nazaj. Ko se mi zdi vlažnost bodočih žgancev “ta prava”, jih z vilicami nastrgam v drugo posodo, zabelim največkrat z zaseko in pustim pokrite stati še kakih pet minut, da “zadahnejo” – je rekla moja stara mama.
To je to. LP Daša
Jaz delam skoraj enako kot Daša. le manj moke dodam (pol), ker jih pride veliko. Imamo jih za prilogo.
Le moko jaz osebno vsujem in ne počasi stresam notri in počasi vrem cca. 20 minut, (moko predno usujem notri malce posolim- vodo tudi), potem na cedilo prelijem vso vsebino, vodo zadržim, iz cedila prestavim vsebino nazaj v lonec, dodam eno žlico olja in malce vode, z miksarjem zavrtim in po potrebi dodajam vodo. Z kuhalnico za žgance in vilico jih nastrgam v kosmiče (srednje) in prelijem z malce ocvirkov…..zraven pa sladko zelje, ‘ajmoht’ obara, fižolova juha, bobiči……….
Na podoben način delam ajdove in koruzne žgance……
Hej,na Primorskem pa je nona kuhala belo ali krompirjevo polento z moko iz bela koruze(Furlanija). Je nekaj podobnega,samo da ni naredila luknje(vulkano,bi rekel moj Mihael),ampk pocasi vmesala moko in se naprej mesala do konca.Ponavadi je bilo to k zajcku:na mojo veliko zalost,ker sem jih imela prestete in sem potem jedla samo polento z omako.
Primoz,zgance si pa ze dobil.To je samo spomin na mladost.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.