Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Krompirjeva polenta

Krompirjeva polenta

Pozdravljeni! Prosim za nasvet.
Sem Primorka z goriskega konca.Pokojna nonica je veckrat naredila krompirjevo polento,ki mi je bila zelo vsec.Vem,da je uporabljala krompir,moko iz bele koruzne moke(rumene ni marala).Ker sem bila premajhna,da bi me kuha zanimala,ne vem dalje.Jedli smo jo z zajckovim golazem.
Mi zna kdo pomagati?.V kuharski knjigi je pod tem imenom nekaksen strukelj,kar pa ni to.
Pozimi je skuhala “zupo selinko” ali juho iz zelene.Tudi zelo dobro,zlasti,ce je notri kaj od prasicka.
Hvala in lep pozdrav z goriskega,kjer piha postena burja.

Zdravo!

Tudi jaz sem primorka, no in mi (moja mama) še zdaj večkrat skuhamo krompirjevo polento, mi ji pravimo “bela polenta”. Krompir se skuha kot za pire (vodo se osoli), ko je kuhan se odlije vodo, pa ne vso, na dnu pusti še malo vode. Krompir “steptaj” kot za pire. Potem krompirju dodaj belo moko, vseskozi mešaj in kuhaj še enih 20 minut in polenta je gotova. Dober tek!

A niso to krompirjevi žganci????

lp

Ja Gorenjci temu rečejo krompirjevi žganci. Res so zelo dobri. No jaz jih delam malo drugače, kot je napisala Ana. Krompir kuhaš z malo več vode kot običajno. In tudi malo dalj časa kot običajno. Nato odliješ polovico vode. (ne je zlit stran) Krompir speštaš in na sredo streseš moko. Spet pristaviš na sreden ogenj v pokriti posodi. Tako, da ko voda zavre pokrije moko. Kuhaš še nekaj minutk. Potem vse skupaj dobro premešaš ali speštaš. S kuhovnico potem zajemeš nekaj krompirjeve mase in jo z žlico “nakosaš” v skledo. Čez krompirjeve žgance lahko potem poliješ še malo odstavljene vode in zabeliš z ocvirki. Pa dober tek.

Ana in ostali,hvala lepa!.Zganci so tudi dobri.Sicer imam sama raje ajdove. .A bom poskusila narediti tudi krompirjeve . Ana,kaj je bela moka iz bele koruze ali psenicna? Povej mi se to.Moja nonica je rabila koruzno.V petek naredim to za vecerjo .Imam goste,golaz je pa v zmrzovalniku.Lep pozdrav in se enkrat hvala.
Goga ,ki se rada spomni nonine kuhinje.

Krompirjevo polenot jem oja mama kuhala točno tako, kot je opisala Ana. Ker pa se polenta pri takšnem načinu kuhanja močno prijemlje lonca, pa še veliko mešanja je potrebno, da se moka lepo razmeša med krompir, in ker sem jaz seveda praktičen lenuh, jo skuham tako, da dam olupljen kropmir kuhat v malo večjo količino vode, koje napol kuhan (po ca. 10 minutah vrenja) pa dodam na to vodo še moko (uporbljam belo pšenično moko, iz koruzne moke tega še nisem kuhal). Voda naj zavre tako, da prekrije (prekipi) moko, potem pa naj v miru vre naslednjih 15 minut.
Ko je kuhano, del vode odlijem (a shranim), ostalo pa primerno zabelim (z malo vročega olja ali masti …) in z mikserjem zmešam. Če je potrebno, dodam nazaj malo vode, ki sem jo prej odlil.
Po želji oblikuješ žgance ali pa ješ kot polento.

Sicer pa še en nasvet: prej ko boš to kuhala gostom, poskusi skuhat le zase (in svoje bližnje).

Lep pozdrav!

Moja mama rabi belo pšenično moko (tisto s pikicami). Pravijo (ostali na forumu), da so to žganci, ma mi tle na Primorskem imamo to za “belo polento”. Naj bo kr če, sam da je dobro!
Ciao!

krompirjeva polenta je lahko tudi brez moke……krompir skuhaš v slani vodi, vodo potem odliješ…..krompir premečkaš kot za pire in mu daš eno veliko praženo čebulo z ocvirki,majaron in poper…..dobro premešaš in to je odlična KROMPIRJEVA POLENTA…..lahko jo jeste poleg kislega zelja,poleg ješprena,ali pa poleg jogurta………….

Se enkrat hvala za koristne nasvete.Kekec,to z mesalnikom je res ideja.Joze,tak krompir tudi sama naredim veckrat.Ana ,hvala.Mogoce je pa nonica res dala belo psenicno moko,le da sem jaz zamesala.Vedno je govorila,da nima rada rumene koruzne moke,ampak furlansko-belo.Tudi na njivi smo imeli belo koruzo.
Brez skrbi! Vceraj sem poskusila za belo moko( majhno kolicino in je uspelo ).
Danes se bomo gostili; mislim,da bodo gostje zadovoljni.
Lep primorski pozdrav Goga

Tudi jaz sem iz GO in mi delamo krompirjevo polento z belo pšenično moko.

Pozdravljeni! Vceraj smo se pri Gogi imeli super,ko smo natepavali belo polento
z golazem iz divjega zajca. Grega,ki je Gorenjc,,je pa se nafrkal iz nje nekaj zgancev. Mi smo druzba mladih druzin,ki smo se kot otroci v glavnem prehranjevali pri nonah ali babicah.( Mame v sluzbi.)Imamo svoj poseben slow food.
Mi sicer temu recemo ” nonin dan ” : vsak mesec se zberemo na pristni domaci vecerji. Hrana cimbolj podobna nonini,se pravi domaci ,s scepcem lastne fantazije.
Ker nismo sami Primorci,spoznavamo tudi hrano drugih pokrajin.Ob kozarcu vina se radi spomnimo svojih otroskih let in nasih non,ki so skrbele za nas, kot vse none znajo.Predvsem pa bi radi dokazali nasim otrokom,da je dobro se kaj drugega, kot samo hamburger in pica.
Da ne pozabim,Goga je spekla tudi gobanco po receptu njene none.

Ker prisegamo na etno kuhinjo,so nase priljubljene kuharske knjige tele:

Oh,ta dobra kuha Gorenjska
Pri nas se kuha po domace Istra
Zapostavljene strocnice Jedilniki z raznimi strocnicami
V dezeli frike in gubane Rezija
Struklji za vse okuse
La cucina dei poveri Kuhinja revnih pokrajin
Silno sem bil ponosen,ko sem v njej nasel slovenske jedi :kasa s suhimi slivami, compe s skuto in skutine palacinke.
Nekaj sem se naucil;da je preprosta hrana dezel,ki niso znane po blagostanju,lahko zelo okusna in predvsem zdrava.
To vidim v Furlaniji v boljsih restavracijah,kako znajo pripraviti pristne domace jedi.
Oprostite,ce sem se razpisal.Kdor pozna Iztoka Mlakarja,ze ve kaksni smo severni Primorci z meje.
Karolina,moji noni,ki je bila iz Brd, ,je bilo tudi ime Karolina.Gogina nonica pa je bila Furlanka, Anuta.
Vabim vas,da opisete se drugi kaksno prijetno druzenje ob dobri hrani ,da ne bodo te strani samo recepti.Ce sem vam pa zatezil,se opravicujem in prezrite vse skupaj. Rastko s prijatelji

Dragi Rastko in prijatelji

Ker vidim, da radi jeste domače Primorske jedi ti povem še en domač spodnjevipavski recept. Tudi moji otroci zelo radi jejo domače jedi.

Skuhaj fižol in mu pusti zraven malo vode. Potem scvri na olivnem olju kraško panceto in ko je cvrto dolij malo kisa. Dve minuti pokuhaj in vse to vlij na vroč fižol. Če želiš lahko dodaš še eno kuhano jajce zrezan. K temu obvezno sodi polenta (saj jo znate skuhat?-bolj gosta ne tista da teče.) Biti mora že srednje ohlajena. Kdor je bolj za meso paše zraven še ena domača klobasa, pa domač radič, če ga imate.
Dober tek!!!
Če bo kdo to skuhal naj mi pove, če mu je všeč.

To je moja najljubša domača hrana.

Karolina

Karolina,pozdravljena!
Nas ” nonin dan” bo dobil po zaslugi nase Goge nove razseznosti.Do vceraj se vedel nisem za ta forum. Hvala za nasvet;prihodnji mesec sem jaz na vrsti.Ker sem malo bolj lene sorte,mi bo tvoj recept prisel prav,castna…Seveda bomo nekateri pojedli kaksno domaco klobaso. Sladica ,z zeno se tuhtava,kaj bi! Sicer se ne smem izdati,da ostali ne zvohajo.
Se to mi povej,za polento uporabljas gres ali moko,koruzno mislim.Mi najveckrat uporabljamo Drogin koruzni zdrob Zlato polje.Nona pa je kuhala ,mislim ,iz koruzne moke in to kar dolgo.
Kako pa nalsednji meseci? Seveda v znamenju raznih frtalj z zelisci,mdrjanco,koromacem,srcnim zeljem, divjimi spargeljni ali hmeljem,kot recemo mi.Vsak od nas ima svojo najljubso varianto,potem se pa bahamo,cigava je boljsa,ha-ha-ha.
Imamo se res lepo na nasem borjacu. Lepo pozdravljena in hvala,imam ze okus po tvojem fizolu. Rastko

Karolina,oprosti,zena je prej nekomu odgovorila,pa je ostalo njeno ime.Ne spoznam se prevec na te forumske finte.Racunalnik uporabljam za druge stvari.Saj sem ze povedal,da me je Goga zacumprala s tem.
Pa se to ,radic bo obvezno in to domac.Ko nam je nona dala na mizo frtaljo,,je bila vedno na istem velikem krozniku z radicem s fizolom.Ce je zabelila s popeceno panceto,,je v frtalji ni bilo in obratno. Oh,te nase none in njihove dobrote!
Lepo popoldne Rastko

Tudi mi smo doma kuhali polento iz koruzne moke. Če pa boš kupil moko v trgovini kupo zdrob (jaz od Mlinotesta). Kupljena moka je preveč drobno mleta in je potem vse pacasto. Jaz ne kuham instant polente ampak ta pravo. Solim vodo in v vrelo zamešam zdrob (glej,da ne bo pregosto). Ne kuham je več v bakrenem kotlu, ker nimam več “rinkov na plaki” štedilnika. Kuham jo pol ure v AMC pokriti kozici brez mešanja (pomešam samo cca 2x). V polento ne dodajam nič drugega, ker potem to že ni več prava stara polenta.
Tudi jaz bom kmalu začela s frtaljo, da le zrase zelje, ki si ga tudi ti omenil. Frtalji pa dodam še malo pršutka. Mnjam, mnjam

Adijo,
Karolina

Pozdravljeni!
Tudi moja stara mama je kuhala belo polento.Sem se pa ob tem spomnila še na eno dobroto in to so makaroni z orehi in cukrom,zabeljeni z maslom.To je tudi blo zelo njam njam.

Ana in ostali,lep soncen pozdrav s soncne Primorske!
Nekaj casa me ni bilo.Zdaj pa vidim Anin predlog po noninem receptu.Tudi moja nonica nam je veckrat to postregla.Sama je naredila bleke in ker vnuki nismo imeli prevec radi paradiznikove omake,nam je zabelila bleke z orehi in “cukrom”.Se zlasti dobri so bili jesenski prvi orehi,se svezi.Smo jih kar sami nabrali za hiso in tolkli.Potem smo imeli vse roke zelene od lupin.Mame so nam jih oprale z varekino.
Oh,ti lepi spomini!
Napisi predlog v Kuhinja slov.regij Lp Goga

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close