krompirjev golaž
1kg krompirja
3 velike čebule
olje
sol po okusu
začimbe (bazilika,timijan, rozmarin, rdeca sladka paprika) vsakega scepec
majaron
lovor
paradiznikova mezga po okusu
polnozrnata moka
Najprej olupljen in narezan krompir kuhas 10 minut(ne sme biti do konca kuhan).
Olupis tri velike cebule, jih na drobno sesekljas in preprazis na olju v vecji posodi, v kateri bos pripravila celotno jed.Med cebulo preprazis zraven zacimbe, ko lepo zadisi in je cebula svetlo rumena, dodas 2 zlici moke, premesas in poprazis, ter zalijes z vodo, v kateri se je kuhal krompir. Premesas in dodas krompir z vodo po potrebi, biti mora gost.Jed zacinis z listom lovorja in zlicko majarona, po okusu dodas se paradiznikovo mezgo in sol ali vegeto ter do konca kuhas.Ko je krompir mehek, je jed pripravljena. Dober tek
Alenka
Krompir ne smeš kuhati, ampak ga prepečeš poleg čebule, tako bo ostal cel in tudi okusnejši bo…………..najprej čebulo malo popraži,le toliko da postekleni in dodaj krompir….vse skupaj praži-peci in predno zaliješ dodaj paradižnikovo mezgo,papriko in malo pomokaj, ter tik predno zaliješ dodaj še sekljan česen, le tolkio da zadiši in zalij z vodo….potem dodaj še ostale začimbe………….
Pozdravljeni
Jaz pripravljam krompirjev golaž tako, da najprej prepražim 2-3 čebule, ko je čebula že steklena, pa dodam še nekaj strokov česna. Ugotovila sem, da v krompirjev golaž zelo paše še kakšen grah in koruza, zato običajno malo prepražim zraven še malo zmrznjene mešanice. Vse nato zalijem z jušno osnovo (Gemuse bouqet od Knorr-a je daleč najboljši, nemasten in čisto rastlinski), ter dodam na kocke narezan krompir. Del krompirja narežem na čisto majhne kocke (kot za solato). Sledijo začimbe; lovorjev list, poper in mediteransko mešanico, če je le možno vse sveže in kar v celem (na koncu seveda vzamem vse ven). Dodam še paradižnik, lahko svež, ali pa drobno nasekljane pelate iz konzerve. Nato kuham tako dolgo, da na manjše kocke narezan krompir razpade, če je potrebno pa s kuhalnico zmečkam še nekaj večjih kosov. Tako ni potrebno delati podmeta ali kaj podobnega, saj je golaž zadosti gost.
Evo recept za bograc.
Ker je najboljsi,ce je vec vrst mesa,kupim malo socne govedine,malo svinjine in malo temnega puranjega mesa.( Praviloma bi moralo biti malo divjacine.)
Posteklenim cebulo( glej prejsnja navodila ), dodam na koscke zrezano meso in solim,pocasi dusim tako,da po potrebi dolivam majhne kolicine vode.Ko se pojavi mascoba,pomeni,da je voda izparela.Tedaj malo poprasi z moko in rdeco papriko,dodaj nasekljan strok cesna in malo petersilja ; ko zadisi, lahko das se malo belega suhega vina in paradiznik,lahko mezgo ali pelate. Zalijes z vodo .Dodas zacimbe,ki jih imas rada.Jaz dam majaron,timijan,lovor ,muskatni orescek,lahko vegeto,pac,kar ti odgovarja.Jed naj bi bila kar pikantna,zato dodam malo cilija ali pekoc rdec feferoncek,samo en in to brez semen.Ko zavre,dodaj na kockice narezan krompir in pocasi kuhaj brez mesanja,da se jed zgosti in krompir zmehca.Ostane lepo v kosckih.Prvic sem to jedla v Prekmurju.Skuhali so jo v bakrenem kotlicku in v njem postregli na mizo.Meni in mojim je jed zelo vsec,zlasti pozimi.Ce imam goste,dam na mizo v posodi za fondi,spodaj prizgem svecko,ali spirit in jed na mizi ostane topla in si jo gostje sami veckrat postrezejo.Na to se lahko popije kozarec vina.
Ce imas lonec na pritisk,zdusi meso v njem.Tako si bos skrajsala cas.
Upam,da sem bila dovolj razumljiva;receptov ne pisem rada,raje kuham.
Zate sem se potrudila in povej,za kaj ste glasovali.Veliko uspeha pri kuhi.
Sanja
Jaz imam krompirjev golaž med jedmi, ki so hitro pripravljene. Pri njem tudi količina sestavin ni tako bistvenega pomena, bolj okusno pa je, če daš več čebule (za tiste, ki jo imajo radi). Torej še moj postopek:
Prepražim čebulo, vržem gor lovorjev list (in posušene gobe, njami). Soliš, daš malo mlete paprike in pustiš, da se vse skupaj prepraži in čebula omehča. Potem enostavno dodaš olupljen in na kocke zrezan krompir, zaliješ z vodo in pustiš kuhati (da je krompir mehak). Zgostiš z vodo, moko in paradižnikovo mezgo (vse zmešaš v kozarčku, da se ti v golažu ne zgrudi). Po želji še soliš in vzameš ven lovorjev list, da ga ne dobi ravno mož na krožnik, hehe.
Sem kar ponosna,da sem komu lahko svetovala.Iz izkusenj vem,da ima pac vsak svoje najljubse jedi,zato nikomur ne vsiljujem svojih.Ce pa kdo iskreno povprasa,mu rada dam nasvet. Povem ti ,da na moj bograc prijatelji radi pridejo.
Vidim,da bos staz II kmalu absolvirala in nas prehitela.Povej,kaj tebi dobro uspe.Predpostavljam,da si res mlada. Lep pozdrav in veliko pohval pri mizi Sanja.
Živjo Sanja!
Najprej lep pozdrav.
Veš, na žalost sem mlada samo po svoji kuharski karieri. Vendar se ne dam. S svojimi “kuharski izdelki” se izkazujem sedaj, ko smo se preselili in ustvarjam za svojo družinico. Ker imamo bolj večerna kosila, vsi pa radi bolj mesnate jedi, je tale bograč prava bomba. Hvala ti še enkrat.
Lepo se imej, Mateja
Forum je zaprt za komentiranje.