KROMPIR
Babi, jaz bi te pa lepo prosila za majčkeno natančnejši opis tvojega izdolbljenega krompirja in napolnjenega s skuto, kosci pancete, sirom… A daš v skuto še kaj drugega, a panceto popečeš, pa pečica – katera temperatura in koliko časa? To je moj mož jedel nekje v Nemčiji: biftek in krompir, napolnjen s skuto in zavit v alu folijo. Hvala in LP, Daša
Hej,Dasa!
To lahko naredis na dva nacina:
1. Krompir dobro operes,kar malo postrgas in prerezes na pol.Skorja
mora ostati.Polovice
izdolbes in das v vodo,da zavre in kuhas kaksnih 10 minutv osoljeni vodi.
Nato napolnis
za nadevom.Zmesas skuto s kislo smetano,popopras ,posolis,ze kaksno
zelisce.Preden das v pecico,napikaj se koscke pancete.
Temperatura? To je tako.najprej segrejem na 200,potem po potrebi
znizam ali zvisam.Lahko na koncu tudi malo gril.Cas pecenja bos pa
ocenila sama,ko vilica lepo gre skozi.
2. Cele krompirje operes kot zgoraj,izdolbes navpicno(s tistim za dolbljenje
jabolk) malo vec krompirja skoraj do konca.Notri nafilas kot zgoraj.
Panceto lahko samo malo poprazis in vmesas v skuto(boljsi okus).
Zavijes v alufolijo,v katero das mao masla in peces do mehkega.
Odvisno od krompirja,ampak racunaj kar 1 uro,ker krompir ni nic kuhan.
Ko odvijes,naj bo na mizi sol,da si lahko se dosolis,ce ni dovolj.
Upam,da ti bo vsec in moz bo lahko primerjal.So pa Nemci eksperti v tem.
Pri obeh primerih je poleg(vsaj pri nas) se skutin nadev,da damo po zelji zraven.
Lahko so se variante za nadev: malo parmezana,ovcji sir,pikantna klobasa…
To so recepti po fantaziji posameznika in eksperimentiranje.
Lep pozdrav Babi
Sorry, Daša
prav zdaj sem se vrnila z službenog pota, in takoj se usedla za PC, kaj mojima doma ni všeč, in je zaradi tega pri meni “tiha maša” (tako mi rečemo ko je nekomu nos do tla 🙂 ). Dočakalo me je brdo neprebranih postov, imam kaj delati do jutra.
Francoski krompir pečem na 180 stopinj okoli pol ure, še boljše dok ne dobi rjavo skorjico. Če je slabši tok in gre bolj počasi, pri koncu malo pojačam ogenj.
Hvala, kaj si me naučila kako se po bohinjski reče Pooole, zdaj vadim vsak dan, da se naredim važna ko pridem mojim domačinima.
Želim ti noro zabavo jutri u Trzinu, v mislima bom zasigurno tam. LP Nancika
Draga Tora,seveda je lapsus! 75g slanine.
Upam,da nisem koga zavedla s to neumnostjo.Saj ponavadi preberem se enkrat,ampak vcasih le zbezi.Se opravicujem.
Tokrat ni skrbi,ker zdaj ze vem,kako stvar poteka.
Everything is under control!! Samo ti virusi me malo dajejo.Prejsnji teden sem se cepila proti gripi.Naj bi to bila reakcija. Sem ze boljsa kot vceraj.
Lep pozdrav in hvala za opozorilo Babi
Hvala za hiter odgovor, nate se clovek res lahko zanese. Za napake pa ne skrbi, so del življenja, saj veš. In cisto potihem, jaz tako ali tako vse dosti natančno preberem, vcasih sicer s časovnim zamikom, vendar dolgoročno nimajo šans, da se skrijejo. Tole novo sortiranje prav pride ravno pri tem, da se ne odpira nova tema.
Lp Tora
Živjo!
Pošiljam še en nadvse slasten recept za krompir. Je malo kaloričlen, z malo maščobe – na to moramo res paziti, kot pravi Babi. Ta verzija krompirčka vleče že na mediteran. Recept sem delala kar tako, po okusu, zato ne vem točnih količin krompirja.
torej:
kakšnih 7 velikih krompirjev
5 strokov česna
rožmarin (celi, ne mleti!)
sol
olivno olje (jaz dam 3 žlice)
Pečico dobro segrejte na 200 – 250 °C.
Krompir olupite in narežite na 1 cm debele rezine – iz ne rezat po dolgem, ampak tako, da boste dobile takšne, ovalne, jajčaste rezime krompirja. In če boste rezale pretanke rezine, se vam lahko med pečenjem zgodi, da boste ven dobile krmpirček, pečen kot kakšen čips (saj je tudi dober kot nadomestek kupljenega čipsa, toda h kakšnim zrezkom ga je težko jesti).
Rezine krompirja dajte v večjo posodo in nato čez polijte 3 žlice(lahko več, če želite) olivnega olja.Pokrijte s pokrivalko in posodo stresajte, kot bi obračale palačinke v zraku :), da se ves krpmpir enakomerno in tanko prevleče z oljem. Ta velik pekač, ki gre v pečico, namžite z žlico olivnega olja (lahko daste tudi peki papir, toda po dnu se bolje zapeče, če je namaščeno z malo oliv. olja).
Rezine stresite iz posode na pekač, tako da bodo vse lepo obrnjene navzgor in se bodo alhko čim lepše zapekle.
Na deski sesekljajte rožmarin (jaz iamma doma samo suhega, zato mi med sekljanjem leti po celi kuhinji, režite ga rahlo, na čim manjše delce). Še biolje je, če lhako stolčete rožmarin v možnarju oz. terilniku. Primorci pa boste lahko uporabili kar svežega…..
Po lepo razporejenem krompirju najprej potrosite sol. Pazite, da ne solite preveč! Nato čez posujte sesekljan česen in nazadnje še sesekljan rožmarin. Nato pa vesleo v pečico za kakšne pol urce.
Običajno sem pekla na srednji višini, in se je peklo kakšnih 35 minut. Prejšnjič pa sem prvič dala pekač na zgornjo rešetko, in je bilo kakšnih 20 minut dovolj. Kropr se mora zmehčat in po vrhu malo porjavet.
Česen ni nujen, lahko ga izpustite, vendar da dober okus.
Danes bo za kosilo pire krompir po receptu od Babi skupaj s česnovo omako in žrebičkovi zrezki ter seveda solato. Razmišljam, da bi vsak zrezek pred pečenjem ovila z rezino pancete in hitro popekla, potem pa zdušila do konca v zelenjavni omakci in malo vina……zame pa samo zrezki, brez slanine, ker ostalega ne smem, niti solate.
Aja, naj še povem da sem se te verzije pečenega krompirja domislila nek popoldan, ko sta mami in oči klicala, kako lačna se vozita domov s planine in naj nekaj dobrega pripravim. V hladilniku so bili lignji, in že sem vedela da bodo po načinu od Babi, na buzari. Hja, zraven pa še nekaj mediteranskega… in je padel ta krompir. Od takrat jemo k morskim jedem skoraj samo še ta krompirček.
Tudi za novoletno večerjo sem ga naredila skupaj s pečenimi celimi piščanci in moja babi je bila izredno navdušena nad njim. Upam, da boste tudi vi!
Lep pozdrav in dober tek, Zala
Še tole: odlično se speče skupaj s šakrpenami! Na ta velik pekač sem razporedila 4 škapene, primerno narazen. Nato pa sem vse okoli in med škarpenami nadevala ta krompirček, posula z vsemi dodatki in hop v pečico. Pekla sem okoli 35 minut – ribe prej namažite z oljem in lahko tudi natrete s česnom.
To je res enostaven, zdrav in okusen obrok, lahko za kosilo ali večerjo! Vse kar boste imeli od posode umazano bo samo en velik pekač in krožniki.
LP
Da dodam še en krompirjev recept (edini, ki ga me je mož naučil)
Pokalica :
Skuhamo krompir kot za pire, ko je kuhan odcedimo in obdržimo vodo, krompirju dodamo malo krompirjeve vode, malce masla, malo kisa (2-5 žlic odvisno od okusa) to zmiksamo kot pire in toliko časa dodajamo tekočino, da dobimo kot omako (bolj redko kot pire), postavimo nazaj na toplo (še prižgan), dodamo lovorjev list in popopramo po okusu, to občasno pomešamo, pazimo, da se ne prime (preveč), pokrijemo in toliko časa kuhamo (5-10 min.) da začne pokati……..in malce spremeni barvo….
Uporabimo jo pa kot prilogo k kuhani govedini, k tipičnem nedeljskem kosilu……..se splača poskusit je zelo okusno….predvidevam, da ta jed prihaja iz Štajerskega konca…….
Bani,
upam da nisi pomešala “pokalice” oz. pokajoče krompirjeve omake s celim pečenim česnom, o katerem sem pisala zgoraj 🙂 – tak česen je JO res pripravljal. In tudi ravno danes je pekel krompir v pečici s posameznimi, neolupljenimi stroki česna, čez pa je dal rožmarinovo in limonino sol…..tudi jaz bom naslednjič poskuila tako. Je zgledlo zeloo dobro!
LP, zala
Forum je zaprt za komentiranje.