Najdi forum

Krompir

Pozdravljeni!
V zadnji stevilki One sem prebrala o skodljivosti krompirja.Ze od prej vem,da je krompir pecen na olju, bodisi v pecici ,bodisi na plosci zelo skodljiv,ker se zaradi prevelike toplote ustvarjajo dolocene skodljive snovi,ki jih ne moremo prepreciti.
Tudi na TV je o tem govorila zdravnica in o celi generaciji otrok,ki je zrastla ob cipsu.Vse v redu in prav!
Toda to,da bi bilo najbolje,da bi krompir v vseh oblikah izlocili iz prehrane,se mi pa zdi malo prevec.Vem,da so zitarice neprimerno boljse,da so zacetek civilizacije itd.Zdrava pamet pa mi govori,da je v naravi pac nekako urejeno.Davna ljudstva Amerike so tudi uzivala krompir,kot Egipcani zito.Sama imam najraje krompir v oblicah s skuto.Do sedaj sem mislila,da je to v redu.Na Bovskem recejo temu compe s skuto,,jed preprostih ljudi.Res je tudi,da juzna Italija uziva v glavnem testenine in je znana v zdravstvu kot zdrava prehrana.Moti me nekaj:ali naj vsakokrat, ko jem krompir v podzavesti zacutim alarmni zvoncek in stres,ki ga spremlja.Toliko jedi sem ze izlocila,da se vprasam,ali je vse to res.Kaj niso stresi ob misli”,je to skodljivo,,je to prekaloricno,,je to polno pesticidov ….prav tako zdravju skodljivi “?

Sem Primorka,kjer ni nikoli manjkalo sadja ,zelenjave .Olivno olje uzivam od otrostva.Mocan je vpliv mediteranske,italijanske kuhinje.No,ribe so v Trzaskem zalivu tudi polne zivega srebra.Kaj nam se ostane?

Se vedno mislim,da je prijetno sprosceno druzenje ob necem dobrem tudi zdravo.
Ce sem se razpisala,mi oprostite.Rada bi pa slisala se mnenje koga drugega,zlasti mlajsih.

Lep dan in hvala,ce se bo kdo oglasil babi

Ce bi rada slisala mnenje mlajsih, sem med drugim tudi jaz pravi naslov. Ja, pesticidi in zadeve kot so zivo srebro… Tezko je danes najti karkoli, kar ne bi bilo skropljeno ali kako drugace “zastrupljeno”. Smo pa kupci precej sami krivi – kdo ti se danes kupi npr. jabolka, ki so manjsa, imajo madeze, se ne svetijo itd.? Nihce – vsak bo prej kupil lepo, veliko, brezmadezno jabolko, ki so ga kmetje veselo skropili… Pa naj bo to polemika za kaksno drugo temo…

Kar se krompirja tice, se sama doma ze vec let “borim”, da bi ga manj jedli. Ker smo Slovenci izrazit “krompirjev” narod in mora biti krompir bolj ali manj pri vsaki jedi prisoten – pire, “renstan”, pomfri, k kosih, pecen v pecici… Pa saj nimam pomisleke samo zaradi akrilamida, ki nastane pri pripravi krompirja (v pecici, pomfri, cips…) – to je novodobna polemika.

Krompir je bolj ali manj sestavljen iz samega skroba (ogljikovi hidrati). To je torej se slabse, kot da bi poleg kosila jedel vsak dan kruh. Eno izmed najbolj uravnotezenih prehran pa imajo (dokazano) tako juzno-ameriski narodi. Krompir je pri njih bolj redkost. Koruza in fizol sta glavna na njihovih jedilnikih. Odlicno se dopolnjujeta v vsebnosti esencialnih aminokislin. Ogljikovih hidratov pa clovek na dan nedvomno dobi dovolj tudi preko kruha, testenin, riza…

Hmmm…. Morda sem malce zabluzila, ker je toliko stvari, ki se prepletajo pri taki temi… Ampak upam, da sem vsaj malo pojasnila svoje stalisce. Krompir – ne hvala. Ali pa le enkrat na teden na jeilniku. Nic vec.

Pozdravljena! Res je ,kar si napisala.Tudi sama dajem prednost zitaricam in strocnicam.Imam krasno knjigo Prezrte strocnice,kjer je veliko dobrih receptov.
Moji prijatelji se cudijo,da poznam vec vrst lece,cicerko(za dobre namaze)…
Sami tega sploh ne kupujejo.Torej 1x na teden krompir v oblicah s skuto.
Ko sem omenila narode Juzne Amerike,od koder smo krompir uvozili,sem mislila ,da so ga oni tudi uzivali poleg koruze in fizola.Sicer bi bilo zanimivo povprasati Holandce,kjer je krompir kot vsakdanji kruh.Se Van Gogh je ovekovecil
Pobiralce krompirja kot nas Grohar Sejalca.
Moja nonica je bila Furlanka.Za njih je znano,da so se resili lakote(ki je vladala,ko je nekaj let zaporedoma krompir bil napaden z boleznijo in so Irci dobesedno umirali in se selili v Ameriko),samo zato,ker so poleg krompirja gojili tudi koruzo.Kot otrok smo vsak dan kuhali polento,se danes jo imam rada.
Lep dan babi

malo pozno sem to prebrala, imam pa iste pomisleke kot babi. Moja prijateljica je popolnoma črtala krompir iz jedilnika, baje je take vrste škrob, ki škodi, ker je preveč koncentriran. Jaz ga imam pa tako rada, v oblicah z maslom in soljo najbolj. Rada imam tudi koruzo in polento, pa mislim, da je večinoma gensko spremenjena, ker pri nas ni obvezno označevanje. Če bi bila naravna, bi pa napisali, ker je to moderno in eko in bio in predvsem dražje. Če hočeš kupiti fižol ali sojo v kakšnem velemarketu imaš na izbiro kitajsko ali kanadsko ali ameriško. Zakaj le? Ali je tam ne morejo prodati ker je gensko spremenjena in jo naši trgovci kupijo toliko ceneje, pa ne rabijo tega označit? Komaj čakam, da bo na naših vrtovih kaj zraslo.
Verjamem, da je še najboljše dobra družba in veselo vzdušje,pa da misliš s svojo glavo kaj ješ. Zdravniki se mi zdi se vsakih nekaj let spomnijo kaj novega, kar je nezdravo.
Lep pozdrav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close