Krompir od včeraj
še dober, 10.10.2021 ob 15:56
Ali je krompir v kosih od včeraj še užiten? Včasih je veljali, da se ga ne sme jesti, zdaj pa naj bi ga lahko. Kakšno je vaše mnenje in izkušnje?
Neužiten (strupen) ni, ni pa tako dober kot svež. Za kakšne svaljke, krompirjeve ocvrtke, krompirjeve njoke, razne knedle in podobno se z lahkoto uporabi. V gostilnah ga dajo v krompirjeve solate, uporabljajo za gostilo, tudi za pražen krompir uporabljajo kuhanega že zjutraj ali celo porabijo ostanke od prejšnjega dne.
Kuhan v kosih, kot pire, pečen, pa ni tako dober kot svež, ker postane “postan”, poleg tega včasih niso imeli mikrovalovk in nekega krompirjevega pireja niso znali niti pogreti. Na kmetih še dandanes ostanke krompirja mečejo pujsu, ker stare gospodinje ne znajo kuhat in jejo večinoma hrano, kakršno so jedli že njihovi dedje. Pa saj na splošno nobene hrane niti pogrevati ne znajo drugače, kot da grejejo na olju…. Odgovori so temu primerni.
Skratka, ni panike, krompir izgubi na okusu, se ga pa da porabiti.
mikrovalovka 21 stoletje, 10.10.2021 ob 20:57
Neužiten (strupen) ni, ni pa tako dober kot svež. Za kakšne svaljke, krompirjeve ocvrtke, krompirjeve njoke, razne knedle in podobno se z lahkoto uporabi. V gostilnah ga dajo v krompirjeve solate, uporabljajo za gostilo, tudi za pražen krompir uporabljajo kuhanega že zjutraj ali celo porabijo ostanke od prejšnjega dne.
Kuhan v kosih, kot pire, pečen, pa ni tako dober kot svež, ker postane “postan”, poleg tega včasih niso imeli mikrovalovk in nekega krompirjevega pireja niso znali niti pogreti. Na kmetih še dandanes ostanke krompirja mečejo pujsu, ker stare gospodinje ne znajo kuhat in jejo večinoma hrano, kakršno so jedli že njihovi dedje. Pa saj na splošno nobene hrane niti pogrevati ne znajo drugače, kot da grejejo na olju…. Odgovori so temu primerni.
Skratka, ni panike, krompir izgubi na okusu, se ga pa da porabiti.
MIKROVALOVKA JE ŽIV HUDIČ.
Anchyyy, 10.10.2021 ob 20:52
Darwin930, 10.10.2021 ob 20:47
Eni pa imajo pač presrano rit in preveč čejev v glavi. Ko bi bila lakota pa bi muhe žrli in to ne od včeraj ampak od predvčerajšnjim.
Zakaj si nesramen? V otroštvu smo živeli v revščini, pa nismo greli krompirja, bilo ga je tako malo, da nikoli ni ostal. Tudi zdaj imam navado, da kuham na mero, zato tudi zelo redko ostane. Grdo je, da tako pokupčkaš in sodiš. Bi omenila še, da imamo tudi mi domač krompir in ga kalimo sami. Ti pa namiguješ, da smo presrani potrošniki? Res hvala.
Ja. Takim, ki jim je šlo v nos, da je nekdo pripravil krompir potem pa ga mož poje, zvečer ko pride iz službe in jim je to OUT IN NEKAJ NESPREJEMLJIVEGA je bilo namenjeno presrana rit. In če ste bili res kdaj lačni potem vsekakor nekaj ur stara pripravljena krompirjeva jed ne more biti nekaj nejestljivega.
Tudi sam sem bil lačen in vem kako je. Zato nimam veliko potrpljenja ob , kako sem se že izrazil presranih ritih. Ker pa mnogi ne berejo z umom, kar pišem in sem potem v temi še deležen žalitev pa čeprav žalitev nisem delil uporabnikom foruma, dokler sami ne začnejo s tempa seveda ne bom pazil na kake posebne manire pri svoji deljenih mislih. Sploh pa ne, ko se gre za hrano, saj pri lakoti in norčevanju iz hrane se tudi manire lahko nehajo kaj kmalu.
Anchyyy, 10.10.2021 ob 20:22
Jahhhh, 10.10.2021 ob 18:19
CrazY FroG ?, 10.10.2021 ob 18:12
A ti to men al Jahh???ta komad sm js včeraj objavla, svašta!. Lh poveš direktno.
Ja o kemiji vem osnove.. sam se pa strinjam s tabo, da letalo in podmornca nista isto! In stojim za tem kr sm rekla, postan krompir lh povzorči razvoj nevarnih bakterij, klicaj!??
Karkoli postanega lahko povzroči razvoj bakterij, če ni pravilno shranjeno in pogreto. Krompir ni nič posebnega.
Se strinjam. Pravilno shranjen ni problem. Se mi pa zdi, da redko kdo ve, da ga ji dobro pustiti na sobni temperaturi. Ravno zadnjič sem bila pri kolegici na kavici, pa gledan na štedilniku tenstan krompir in ona razlaga, da bo to njen jedu ko pride okoli 11h iz podaljšane smene. To pa se mi zdi že tvegano. Sem jo prepričala, da ga naj postavi v hladilnik in poten dobro pogreje.
A ti mogoče misliš, da v gostilni dobiš pražen krompir, ki je bil pripravljen zate posebej? To se kuha že ob 8h zjutraj, potem se samo pogreva.
Kakšne mate nekateri, jaooooo
Kemija884, 10.10.2021 ob 20:54
To vam je Darči. Skrito zlo. Glejte kaj namiguje in kakšne zaključke dela. Baraba brez morale, ki v življenju ni veliko delala.
Reče največji gnus na forumu. Dej prid že enkrat da se srečava pa zgrizeva, da ne bo treba krompirja ti žret usrane pokvarjeni svetovni manipulatorski.
Darwin930, 10.10.2021 ob 21:05
Ja. Takim, ki jim je šlo v nos, da je nekdo pripravil krompir potem pa ga mož poje, zvečer ko pride iz službe in jim je to OUT IN NEKAJ NESPREJEMLJIVEGA je bilo namenjeno presrana rit. In če ste bili res kdaj lačni potem vsekakor nekaj ur stara pripravljena krompirjeva jed ne more biti nekaj nejestljivega.
Tudi sam sem bil lačen in vem kako je. Zato nimam veliko potrpljenja ob , kako sem se že izrazil presranih ritih. Ker pa mnogi ne berejo z umom, kar pišem in sem potem v temi še deležen žalitev pa čeprav žalitev nisem delil uporabnikom foruma, dokler sami ne začnejo s tempa seveda ne bom pazil na kake posebne manire pri svoji deljenih mislih. Sploh pa ne, ko se gre za hrano, saj pri lakoti in norčevanju iz hrane se tudi manire lahko nehajo kaj kmalu.
V katerem svetu pa si ti? Jaz tebe nisem žalila, ti pa mebe si. Preveč si dovoliš in to opravičuješ z argumenti, ki so ….. Dobesedno… Čisto mimo. Govoriš o umu? Jaz sem napisala, da se strinjam z uporabnikom jah ali nekaj. In da sem prijateljico prepričala, da naj ga hrani v hladilnik, ker tako zmanjša tveganje. To je bilo dobronanerno. Nisem ji rekla vrzi ga stran. Zakaj pretiravaš in obračaš? To pa ni lepo, res ne. Mi je kar hudo, da takole napadeš in se sklicuješ na nekaj kar pa jaz nisem kriva. In celo predpostavljaš stvari o mojem življenju pa nič ne veš. Grdo si me. Ne maram, da tako obračate besede in napadate. Skratka prijateljica ni zavrgla krompirja, shranila ga je v hladilnik. Nesramen si in zdaj obračaš kolo.
mikrovalovka 21 stoletje, 10.10.2021 ob 21:06
A ti mogoče misliš, da v gostilni dobiš pražen krompir, ki je bil pripravljen zate posebej? To se kuha že ob 8h zjutraj, potem se samo pogreva.
Kakšne mate nekateri, jaooooo
Velja enako kot za uporabnika Darwin. Ne obračajte. Samo svetovala sem, da vsebino shrani v hladilnik, ker je na sob. temperaturi tvegano in to je dejstvo. V gostilne ne hodim jest. Zelo, zelo redko. Ni denarja ni muske……
Ne vem, zakaj panika okoli pogretega krompirja, medtem ko jeste postano meso, ki pa res pridobi nek specifični vonj, sploh perutnina in svinjina…. Ko poješ postano meso, razločno čutiš spremembo okusa, meso pridobi priokus po razpadajočem, pa to res nikogar ne moti? Enim je ta okus celo boljši kot pri svežem mesu, pogosto berem, da imajo nekateri raje stare pečenke in pečeno perutnino, da o prejšnji dan pohanih smrdljivih svinjskih zrezkih, ki jih hvalijo, sploh ne govorim.
Anchyyy, 10.10.2021 ob 21:13
V katerem svetu pa si ti? Jaz tebe nisem žalila, ti pa mebe si. Preveč si dovoliš in to opravičuješ z argumenti, ki so ….. Dobesedno… Čisto mimo. Govoriš o umu? Jaz sem napisala, da se strinjam z uporabnikom jah ali nekaj. In da sem prijateljico prepričala, da naj ga hrani v hladilnik, ker tako zmanjša tveganje. To je bilo dobronanerno. Nisem ji rekla vrzi ga stran. Zakaj pretiravaš in obračaš? To pa ni lepo, res ne. Mi je kar hudo, da takole napadeš in se sklicuješ na nekaj kar pa jaz nisem kriva. In celo predpostavljaš stvari o mojem življenju pa nič ne veš. Grdo si me. Ne maram, da tako obračate besede in napadate. Skratka prijateljica ni zavrgla krompirja, shranila ga je v hladilnik. Nesramen si in zdaj obračaš kolo.
Zakaj bi ga zaradi nekaj ur hranila v hladilniku? Povej pameten razlog? Ga ni. Kakšno tveganje? Vidite s tem, ko omenjate tveganje, ki ga naj sploh ne bi bilo kažete na neznanje in nakazujete na nek strah za katerega sploh ni potrebe.
Če pa ste si vzela tako grobo k sebi moje pisanje se vam iskreno opravičujem.
Ampak zavedajte se, da ko pišem berejo mnogi in dejansko res tam kjer je potrebno biti surov in grob je pač to potrebno. Kajti komplicirati s hrano na tak način je pač nesprejemljivo. >To predvsem kaže že samo vprašanje teme, kar pomeni, da so nekateri tako poučeni o vsem tem, kot, da bi včeraj odrasli padli na zemljo in to brez znanja.
Anchyyy, 10.10.2021 ob 21:15
Velja enako kot za uporabnika Darwin. Ne obračajte. Samo svetovala sem, da vsebino shrani v hladilnik, ker je na sob. temperaturi tvegano in to je dejstvo. V gostilne ne hodim jest. Zelo, zelo redko. Ni denarja ni muske……
Potem pa bodi tiho. Celo “chefi” in najdražje gostilne delajo po tem principu – v naprej pripravljeni hrani. Tako to je. Ne kuhajo za vsakega gosta posebej, sicer bi tvoja porcija krompirja stala 20 EUR in ne 2 EUR in čakala bi jo 40 minut (kuhanje + praženje/pečenje/kakrkoli).
Kakšne bakterije pa se naberejo na nekem ubogem krompirju v nekaj urah urah po kuhanju, pa veš sama. Ampak najbrž ti takšni “problemi” krojijo življenje tudi na drugih področjih, zato imaš pa probleme v življenju….
Darwin930, 10.10.2021 ob 21:20
Zakaj bi ga zaradi nekaj ur hranila v hladilniku? Povej pameten razlog? Ga ni. Kakšno tveganje? Vidite s tem, ko omenjate tveganje, ki ga naj sploh ne bi bilo kažete na neznanje in nakazujete na nek strah za katerega sploh ni potrebe.
Če pa ste si vzela tako grobo k sebi moje pisanje se vam iskreno opravičujem.
Ampak zavedajte se, da ko pišem berejo mnogi in dejansko res tam kjer je potrebno biti surov in grob je pač to potrebno. Kajti komplicirati s hrano na tak način je pač nesprejemljivo. >To predvsem kaže že samo vprašanje teme, kar pomeni, da so nekateri tako poučeni o vsem tem, kot, da bi včeraj odrasli padli na zemljo in to brez znanja.
Sprejmem opravičilo, ker si me pa res presenetil. Eni imamo razloge, ki so sprejemljivi, zakaj ni potrebe po pogretem krompirju. Tudi, ko sem brala komentarje drugih v večini omenjajo mi ne, smo pa slišali, da ni tako hudo, ne vem čemu soditi, da so presrane riti. Prijateljica je to kosilo imela pripravljeno okoli 11h, ker je njena 19 letna hči odšla ob 13h na popoldansko predavanje, živi v bloku malo izzven ljubljane in to je bilo junija v času vročinskega vala. Želela sem ji dobro, ker nobena hrana, ki stoji na “vročem” ni zagotovo varna pred že omenjeni mikroorganizmi. Krompir je živilo, ki je ob nepravilne spravilu večja tarča, vsebuje tudi veliko škroba. To so dejstva Darwin ne klubovanje. Vaš odnos pa izvira iz predsodkov, kar pa ni pošteno. Se vi vprašate zakaj kdo počne kar počne ali ga vedno popredalčkate? Meni je zelo neprijetno postalo. Nikomur nisem želela slabo.
paničarji obvoz, 10.10.2021 ob 21:25
Potem pa bodi tiho. Celo “chefi” in najdražje gostilne delajo po tem principu – v naprej pripravljeni hrani. Tako to je. Ne kuhajo za vsakega gosta posebej, sicer bi tvoja porcija krompirja stala 20 EUR in ne 2 EUR in čakala bi jo 40 minut (kuhanje + praženje/pečenje/kakrkoli).
Kakšne bakterije pa se naberejo na nekem ubogem krompirju v nekaj urah urah po kuhanju, pa veš sama. Ampak najbrž ti takšni “problemi” krojijo življenje tudi na drugih področjih, zato imaš pa probleme v življenju….
Šok.
Anchyyy, 10.10.2021 ob 21:31
Sprejmem opravičilo, ker si me pa res presenetil. Eni imamo razloge, ki so sprejemljivi, zakaj ni potrebe po pogretem krompirju. Tudi, ko sem brala komentarje drugih v večini omenjajo mi ne, smo pa slišali, da ni tako hudo, ne vem čemu soditi, da so presrane riti. Prijateljica je to kosilo imela pripravljeno okoli 11h, ker je njena 19 letna hči odšla ob 13h na popoldansko predavanje, živi v bloku malo izzven ljubljane in to je bilo junija v času vročinskega vala. Želela sem ji dobro, ker nobena hrana, ki stoji na “vročem” ni zagotovo varna pred že omenjeni mikroorganizmi. Krompir je živilo, ki je ob nepravilne spravilu večja tarča, vsebuje tudi veliko škroba. To so dejstva Darwin ne klubovanje. Vaš odnos pa izvira iz predsodkov, kar pa ni pošteno. Se vi vprašate zakaj kdo počne kar počne ali ga vedno popredalčkate? Meni je zelo neprijetno postalo. Nikomur nisem želela slabo.
Preberite prvi moj komentar in potem naslednje komentarje uporabnikov. Potem preberite drugi moj komentar, ki se je že nanašal na razprave,ki niso nič kaj manirno lepe in človeške ter potem komentarje tistega odvratneža @kemija in boste kmalu videli, zakaj se neka tema sprevrže v grobo in jedrnato diskusijo, ki na koncu skoraj da nima ali pa nima več veze s samo temo ampak samo še z ljudmi in pogled na njih.
Kar se hrane tiče in temperature ozračja. Ni vsaka hrana enako pokvarljiva v nekaj urah. Krompir sploh ni med prioritetami, ki naj bi se hitro morale dati v hladilnik. Vzemiva čisto konkreten in praktičen pogled na to. Toplotno ste ga obdelali in pustili na štedilniku. Višja temperatura ozračja ga ne bo v nekaj urah pokvarila ampak prej dlje časa držala jed toplo in dlje bo potrebo, da se sploh ohladi in postane postaran krompir. To je vse. Za detajle kako je s tem pa se lahko pozanimate tudi drugje. Opravičilo pa hvala, da sprejmete, ker glede na to kako ste potem naprej se odzvali sem uvidel, da sem vam ga dolžan.
Kar pa se tiče predsodkov pa to. Tudi sam sem človek in človek (tisti multinick kemija), ki me dnevno in že dlje časa žali in to vedno na najbolj grd način in že dlje časa mi seveda vedno povzroči grdo misel in predsodek, kajti takemu resnično in dejansko nič drugega ne gre kot njegova umazanost nazaj. In če sem zato po njegovem vmešavanju tudi sam bolj grob do koga, ki si to morda sploh ne zasluži je pač moja napaka in zato mi je žal.
Anchyyy, 10.10.2021 ob 21:54
Darwin zgleda sva se samo narobe razumela. Mi je lažje. Sem pogledala večkrat temo in tudi ta z mikrovalovko me je potem napadel, da mi je bilo že res neprijetno. Kolikor vidim pa uporabnik, ki ga omenjaš vsepovprek žali in ponižuje in sploh ni važno, kaj je kdo zapisal. Bodi dobro.
Prav ste razumela in tako je,kot ste opisala. Hvala in tudi vam dobro.
Nutricist, 10.10.2021 ob 21:42
Jaz se strinjam z Anchyyy
Čist osnovno krompir ima kalij in vitamine, ki ob ponovnem segrevanju izginejo, v tem vidim nesmisel, zakaj bi uničil hranila? Drugače vse pogrevam. Krompir mi pa tudi dober ni pogret.
Hvala. Nas je nekaj, ki podobno razmišljamo, pa to ne pomeni, da smo slabi po srcu.
Darwin, ki pametuješ o presranih ritih.
Moji predniki so bili revni, večkrat tudi lačni, meso je bilo redko na sporedu. Hrane niso metali stran. Kruh jedli tudi, ko je bil že malo zatohel. Ampak krompirja pa res niso pogrevali. Tako, da to o presranih ritih polnih vsega, res ne bo držalo.
Dejstvo pa je, da ja, v gostilnah hrano pregrevajo, tudi pražen krompir.
Zakaj so se pa naši predniki ravno pri krompirju tako držali, da se ne pogreva pa ne bi vedela. Niso pa imeli hladilnikov, mogoče je to razlog?
Aja pa gob tudi niso pogrevali.
Moramo se zavedati, da zunaj pripravljena hrana ni enaka domači. In ljudje se premalo zavedajo, da ob pogrevanju izgubljajo tudi pomembna hranila. Ni vse le v patogenih, čeprav je laboratorijska praksa dokazala, da to kar ste pisala seveda drži. Ljudje nimamo mer. Hrano mečemo stran ali pa spet le to jemo prazno. In slednje je pogosto pozabljen dejavnik. Včasih so bolj zavračali pogrevanje krompirja, ker je to težko živilo, zdaj pa smo vsi zastrupljeni z vsem. Pijača, hrana, obleke, zrak. Vsekakor je krompir bolje hraniti v hladilniku kot na odprtem. Zdaj bodo hladilniki še pomembnejši, temperature rastejo :))
tudi ne vem, 10.10.2021 ob 22:05
Darwin, ki pametuješ o presranih ritih.
Moji predniki so bili revni, večkrat tudi lačni, meso je bilo redko na sporedu. Hrane niso metali stran. Kruh jedli tudi, ko je bil že malo zatohel. Ampak krompirja pa res niso pogrevali. Tako, da to o presranih ritih polnih vsega, res ne bo držalo.
Dejstvo pa je, da ja, v gostilnah hrano pregrevajo, tudi pražen krompir.
Zakaj so se pa naši predniki ravno pri krompirju tako držali, da se ne pogreva pa ne bi vedela. Niso pa imeli hladilnikov, mogoče je to razlog?
Aja pa gob tudi niso pogrevali.
Ti si verjetno spet tisti ki drek meša kajne? Daj mešaj sebi,, saj bolj trapaste izjave kot si jo podalo v tej temi sploh ni da meni omenjaš nekaj o pogrevanju, ki ga sploh omenil nisem čeprav niti s tem nimam problemov.
Pač še enkrat opazi se, da se v komentarje sploh nisi poglobilo še manj, da bi jih prebralo ampak mešaš nek drek sedaj in provociraš. ODJEBI
Darwin930, 10.10.2021 ob 22:09
Ti si verjetno spet tisti ki drek meša kajne? Daj mešaj sebi,, saj bolj trapaste izjave kot si jo podalo v tej temi sploh ni da meni omenjaš nekaj o pogrevanju, ki ga sploh omenil nisem čeprav niti s tem nimam problemov.
Pač še enkrat opazi se, da se v komentarje sploh nisi poglobilo še manj, da bi jih prebralo ampak mešaš nek drek sedaj in provociraš. ODJEBI
Enako jaz.
Forum je zaprt za komentiranje.