Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Krokant – ne znam, pomagajte

Krokant – ne znam, pomagajte

Pozdravljene,
jah, berem in berem tale forum in kaj ugotovim: do danes sem bila prepričana, da sem še kar kuharica, pa vidim, da bo treba še malo vaje in da se pri dilemah lahko obrnem kar na vas, ste same “fest babe”.
Dilema pa se glasi: kako delate krokant? Nameravala sem speči Malo drugačno Elino torto, ki jo vse tako hvalite, in pridem do tega, da je treba narediti krokant in sem skoraj vrgla puško v koruzo…. No, ampak verjamem, da mi boste znale svetovati, v čem je keč: ler ko jaz stopim sladkor to ni podobno nobeni stvari in ponavadi vržem stran tako posodo kot tudi žlico. V čem je skrivnost velikih mojstrov in mojstric? Posoda, kakšna kapljica vode, neprestano mešanje, ogenj na minimum, …………?????

Jaz vzamem teflonsko posodo. Potem pa noter žlico ali dve vode in sladkor. Nato na polno priklopim ploščo in pustim, da se sladkor stopi. Ko prične vreti (malo motno je in dela mehurje) potem se postavim zraven posode in vsake toliko malo potresem (nič ne mešam s kuhalnico) ter pazim na trenutek ko prične spriminjati barvo. Navadno v fazi vretja tudi že malo znižam temperaturo, da me ne prehiti. Ko prične sladkor spreminjati barvo še toliko pretresam da ni samo na eni strani obarvan, na drugi pa še bel. Nato pa hitro stresem notri orehe, ali pa arašide ali pa mandeljne … in premešam z kuhovnico ter stresem na alumij folijo, ki sem jo premazala z oljem. Poizkusim čim bolj poravnati. Počakam da se ohladi in narežem.

Kuhovnico in posodo pa takoj zalijem z zelo vročo vodo in pustim, da se namaka. Ni težav pri čiščenju.

LP Mateja

Lahko pa krokant kupiš.

Jaz delam tako kot Tajč. Vedno v teflonski posodi.

Ne bi vedela, v kakšni posodi sem ga nazadnje delala (najbrž teflon). Ga pa vedno delam tako, da grobo zmlete mandelje pomešam s sladkorjem, dam na štedilnik in grejem ter vseskozi mešam, dokler zadeva ne dobi značilnega bledo rjavkastega videza. Res da traja precej časa, vendar je to način, pri katerem vsaj meni ne gre nič narobe…

Lp, mishika

Hej, enako kot Mishika. Vodo dodam le v primeru, ce delam mandljeve sladkorce- mindole( po receptu). Lp

Sonček je,

delam ga po Jamiejevem receptu. 500 g sladkorja zmešam z 8 žlicami vode, segrevam nad ognjem, da dobi zlato barvo, nato dodam sezamova semena – 200 g (ali pa kaj drugega) in pražim še malo. Delam v črni Emovi posodici z malo debelejšim dnom. Potem kot pravi Tajč. Ohlajeno zlomim na željene kose.

Tole z dodatkom vode se je pri meni pokazalo za pomembno, ker je sladki sirup lepo počasi karameliziral, pa še cela zmes na foliji se je lepše razmazala.

Lp

Saj sem vedela, da ste zlate. najlepša hvala za vse odgovore. kmalu preiskusim in poročam, kako je šlo – ta vikend še ne, ker se gremo potepat…

Pozdravček!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close