Najdi forum

krofi:(

Včeraj sem delala krofe po receptu iz kulinarike (ta recept je 8 obiskovalcev strani ocenilo z odlično oceno). Skratka.. testo mi je lepo uspelo (čeprav.. a vi testo mešate z mikserjem? Jaz sem ga z nastavkom za testo, ampak dobro, da imam mišice, sicer bi mi skledo odneslo:)) No, naredila sem kroglice iz testa, kot je navedeno v receptu in so lepo vzhajale, testo je bilo rahlo.
Potem sem pa to dala v olje, na zelo majhen ogenj, ampak zgodilo se je tole: krofi so se navzven zelo hitro obarvali čisto temno, ko sem jih pobrala ven in prerezala, pa so bili notri še surovi, da ne govorim, da se mi tisti lep obroček sploh naredil… Kje je napaka??
Sem slišala, da je to odvisno tudi od olja in ali bi mogoče namesto, da sem testo oblikovala v kroglice morala raje testo razvaljati in narediti krogce npr. s kozarcem?
Iz mase, kolikor je je ostalo, sem potem naredila flancate, lepo so uspeli, očitno, ker so bili tanjši.

lp in hvala za kakšno pojasnilo;-)

**************** I`m all that!

Prevroče olje, 100 %!!!!! Olje na manjši ogenj, potem pa po 3 minute na vsaki strani … in mora uspeti!!

Lahko tudi preveč sladkorja v testu.

Jih katera polni z vanilijevo kremo? Po katerem receptu???

Hojla,

kakšna smola, da ti krofi niso ratali. Da so tako hitro potemneli je 100% kriva prevroča mast oziroma olje! jaz jo preverim tako, da vtaknem vanje ročaj kuhalnice in če se ob njem spuščajo mahurčki je zagotovo prave temperature. 4 minute jih pečem na eni strani pokrite, potem pa jih obrnem in spet 4 minute na drugi strani in sicer tokrat niso nič pokriti. pri cvretju moraš paziti, da na plinski plošči nimaš prevelike posode, da bi ti grelo samo sredino posode – jaz to rešim tako, imam eno železno rinko od enega starega štedilnika na drva (je že staro več kot 20 let) in dam nad plamen, nanje pa posodo – tako dobim večjo površino in lahko uproabim večjo posodo za cvrtje, pa kljub temu cvrem naenkrat največ 3 oziroma 4 krofe – odvisno od velikosti. pa poskusi po tem receptu ki ti ga prilima od spodaj- pa vzemi polovico moke ostre, drugo polovico gladke in ne kompliciraj z ničemer. navodila preberi pred začetkom dela in to temeljito – pol pa pripravi material : v eno šalico rumenjake, v drugo mleko…..aha še nekaj: ko testo stepaš z mikserjem, seveda z nastavkom za gnetenje, stepaj od sporaj navzgoe oziroma delaj kroge od spodi navzgor. testo mora biti voljno mehko da ga lahko lepo gneteš – včasih je kakšna moka bolj suha in popije več tekočine. za probo krofe naredi iz polovične mase.
jaz sem se že navadila, da vse zmečem kar v posodo, zmešam z mikserjem in z žlico zajemam testo – oblikujem kroglice, jih dam hajati na mizo in peči – vedno mi ratajo.

pa srečno!

Recept za krofe
Potrebujemo: 1 kg moke (pol gladke, pol ostre moke)
9 dag kvasa (2kocki ali 1kocka kvasa in 1 pecilni)
1/2 l mleka
7 rumenjakov (3 rumenjaki in 1 jajce)
3 jedilne žlice sladkorja
1 vanilin sladkor
1 dl olja
1/2 dl ruma
1 kavna žlička soli
1/2 limoninega soka

Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor stepaš, da postane masa penasta in naraste. Dodaj olje in rum. Mešaj dalje in počasi dodaj sol, limonin sok, vzhajani kvas, preostanek mleka in moko. Mešaj približno 10 – 15 minut. Ko je zmešano, maso zajemlješ z jedilno žlico in oblikuješ kroglice (približno 7 – 10 dag mase v kroglici) in jih pustiš vzhajati približno 30 minut. Med vzhajanjem jih lahko obrneš, tako vzhajajo z obeh strani. V kozico daj za 3 prste olja in v ne prevroči maščobi zlato-rumeno spečeš jih.

Iz tega testa naredimo 24 krofov.

Glede priprav jaz nič ne kompliciram. Moko vzamem v kuhinji iz omarice, jajca iz hladilnika. kroglice oblikujem z roko in jih polagam na pomokan prt kar na mizo. še nekaj idej za dekoracijo: krofe namažemo s čokoladno glazuro in posipamo na grobo narezanimi mandeljni, lešniki ali posipamo s kokosovo moko…

hvala vsem za odgovore in pomoč.. bom jih v kratkem naredila še enkrat in upoštevale nasvete, … če ne drugega, bomo pa spet imeli flancate:))

lp vsem!

**************** I`m all that!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close