krofi-lojzka ali kdo drug
Danes sem spekla krofe po tajinem receptu – ker sem mleka dodajala na oko, je bila masa preredka-sicer sem dodala se malo moke, ampak ocitno premalo…
No ampak to bomo ze resili drugic. Imam pa dve vprasanji: v tajinem receptu je kar 9 dag kvasa, v tvojem lojzka pa samo dve deki in pol, je pa zato nekaj pecilnega praska. Za moj okus je kvasa prevec, ker ga vonjam in okusam, to pa mi ni vsec. A tudi to bi prezivela, ce ne bi bili tako zelooo mastni – bi veljalo poskusiti tako kot pravis lojzka s pecilnim praskom, ce je res zato, da potem ne vpijajo prevec mascobe. Ali pa je tu se kaksna skrivnost? Bi jih mogoce morala peci na visji tempreaturi. Pekla sem jih v fritezi na 150, vssako stran po 3 minute tako kot ste pisale, vmes sem nekajkrat pojacala na 160, a se mi zdi, da bi bilo prehitro in bi znotraj ostali surovi.
Natrosila sem kup dilem in retoricnih vprasanj, ne smem pa pozabiti povedati tega, da recept je sicer res ocitno tapravi, saj luknje pa niso imeli….
Lep vecer in se opravicujem, ker sem brez stresic!
Pozdravljena!
No Ita-rina nisi natresla nič novosti, če se ti zdi, da je kvasa preveč, ga enostavno daj manj ali pa daj eno kocko kvasa in en pecilni prašek.. Očitno, pa si nekaj spregledala, da si imela krofe zelo mastne. Namreč da krofi niso mastni običajno ( že naše stare mame) se doda rum ali pa navadni šnops v primeru, da nimaš ruma. Lahko experimentiraš in dodaš kakšno drugo aromatično alkoholno pijačo: breskov šnops, viski, vodka….. pač stvar okusa. Krofi se pečejo na nižji temperaturi ravno zaradi tega, da sredina ne ostane surova. No tvoji so se napojili z maščobo tudi zato, ker so bili zeloooooooooo rahli. Upam, da ti bodo v prihodnje bolj uspeli, seveda če se boš držala recepta. dokler jih ne spečeš vsaj petkrat, nič ne dodajaj kar na oč, prvo se moraj tvoje oči navaditi na točne količine. Sama (ne da bi se hvalila) lahko točno odrežem npr. 5 dag margarine, brez merice dodam točno 1 dl olja…..vse to se dobi s prakso.
Aha še nekaj: pomembnoje, da vzameš polovico ostre moke in polovico navadne gladke moke. zakaj, ker ostra moka bo popila malo več tekočine kot gladka in tako bo tudi krof bolj rahel.
lp
Tajna
Se podpišem pod Tajnin post.
Povzetek nasvetov za dobre krofe bi bil:
– pol ostre in pol mehke moke
– obvezno malce alkohola (rum, žganje, …)
– malo kvasa in malo pecilnega praška (za boljšo rahlost)
– v testo čimmanj sladkorja
– krofi naj bodo čimmanj “pomokani” ali bolje nič, ko jih daješ v maščobo (da se olje ne peni)
– če je testo manj “fino” se običajno izdelajo na pogled lepši krofi.
– pa seveda testo primerno ugneteno (raje bolj kot manj), primerno vzhajano itd…
Punce hvala vam za odzive. Tajna recept je sicer res super, sploh ta finta brez valjanja, to s količino kvasa bom rešila tako kot si predlagala – sem imela nekako to razmerje v mislih. Ruma sem dodala zagotovo dovolj tako, da bo verjetno finta res v preveč rahlem testu – ma me prsti srbijo, da bi jih jutri še enkrat pekla, a moramo najprej te pojesti, ker pa ni veliko krofojedcev (sama pa sem včeraj po dolgem času stopila na tehtnico – jojmene po moje je pokvarjena) bodo do nedelje ali še dlje zagotovo (pa še nikomur drugemu razen mojim najbljižjim jih ne upam ponuditi, ker so malček premastni). Sem pa že mamo zdražila s tem receptom in z vsemi fintami, a je skeptična do konca in ne vem, če jih bo v soboto pripravila tako kot sem ji rekla-če je bil to cel projekt do sedaj, naj bo pa še naprej – vse za voljo ljubega miru. Jaz pa vem, da ni lepšega kot vse zmetat v posodo, zmiksat in čimmanj packat. Brez tega foruma si marsičesa ne bi upala – tudi krofov ne bi po moje nikoli pekla…. Sploh te drobne finte so mi tolk super – saj receptov je vsepovsod dovolj.
Lep vikend vsem!
Zivjo, jaz jih bom pekla, danes, in tudi po Tajninem receptu – le nekaj ze vnaprej vem – da ne bom dala noter 7 rumenjakov pac pa malo manj in da bom olje zamenjala z maslom 🙂
Se bom pa drzala vseh vasih navodil – Tajninih, od O-O in od drugih!
Polnila jih bom nekaj z marelicno marmelado in nekaj z vanilijevo kremo.
Porocam zvecer! Aja, in drzite pesti!!! :))
LP
Tajna, hej!
Se nikoli nisem pekla krofov, ker sem se bala. Mika me, da bi jih jutri po tvojem receptu. Moram pa povabiti se koga, ker sva pri hisi samo dva in tehtnica v kotu prezi 🙂
Vsec mi je konstatacija, da pac lahko dodas alkohol po izbiri.
Ko je nona brala kak recept, v katerem je nastopal rum, je vedno pomodrovala: “Bo domac tropinovc tudi dober; kateri Bric bo ob svojem tropinovcu v kleti kupaval rum?”
Lep krofovski pozdrav Babi
Se moje porocilo: O D L I C N O !!!!! 🙂 krofi so super dobri in rahli, sploh ne tezki za zelodec, in z lepimi vencki (razen zelo redkih izjem)!
Delala sem po Tajninem receptu, in spremenila malo stvari:
– dala sem 1 rumenjak manj (ker jih vec niti ni bilo pri hisi :))
– nisem odmerila tocno 9 dag kvasa, ampak sem dala 2 kocki (torej, ce smo natancni 8,4 dag kvasa)
– dodala sem 1-2 zlici ruma vec
– olje sem uporabila OLIVNO (ja, prav pise:)) in se tega 70 mL (v receptu je 1 dcl)
– kvas sem prej vzhajala na toplem 15 minut iz dveh kock kvasa, 1 dcl mleka, in 2 zlici moke
Potem, ko sem zakljucila s cvrtjem, je mami naredila preizkus, koliko olja so pri cvtrju krofi “popili” – vso ohlajeno olje, ki je ostalo, je zlila skozi lijak nazaj v plastenko (1 liter), in olje je bilo nekje do 3 prste pod robom plastenke, in se potem je mami rekla, da se jih ga je kar nekaj med prelivanjem polilo – torej so krofi vpili res malo mascobe!
Mami sklep: od zdaj naprej jih pecemo se samo po tem receptu! 🙂
In ravno zdaj sem govorila z njo po telefonu – po istem receptu jih je malo prej delala se za babico, in ji tuid krasno uspeli – z lepimi vencki, in babi je navdusena :)) In se teta si je prepisala recept! :))
LP vsem in lepo pustovanje!
Zala
Ita rina, za krofe uporabljam sestavine kot sem napisala. 2 in pol dag kvasa in pecilni. Za moje pojme niso mastni, ker tudi ne prenesem mastnih stvari. Tudi v posnetem mleku čutim maščobo, zato pijem raje sojino. Delam jih že vrsto let, ene tri sobote pred pustom, potem še za pusta in konec za celo leto. Tako imam tudi svoj recept za orehovo potico in me nihče ne premakne za ta dva recepta, ker sta že velikokrat preizkušena. Sama sebi si pa ja bom zaupala:)))
Na našem koncu je tako sončno, da sem bila cel dan zunaj. No, malo je pihalo, samo smo avtohtoni prebivalci našega kraja tega že navajeni. Se skoraj pritožujemo, če lista na tleh malo ne privzdigne.
lp lojzka
Hojla Ita Rina!
Hja če imaš premalo jedcev za krofe, ti pošljem mojega dragega, zagotovo jih bo zmanjkalo prej ko v enem dnevu :)))))
P ašalo na stran. Če jih je res premalo pač enostavno speci krofe samo iz polovice navedenih količin. Vse deliš z 2 in tako namesto 24 krofov jih bo samo 12.
Ma ja tudi moja tehtnica je pokvarjena že od božiča, pa se nič ne sekiram. Sicer sem neki kg izgubila, kar ugotavljam po hlačah, ki jih oblečem. Ne obremenjuj se s kg. Ko boš nehote zbolela ali pa kdo izmed tvojih bližnjih bodo kar kopneli. Prizkušeno. Za te mastne krofe pojest pa vezemi za pomočnika vašega Pikija ali Tačeka, pač kakorkoli mu je ime. Pa drugim psst!
LP
Tajna
Pozdravljena Babi!
Že vidim, da bom morala na naslednje srečanje. Sicer sem te videla na sliki, ki so bili objavljeni na forumu, pa bi te tudi drugač rada spoznal, pa še vse ostale. Sicer veliko berem vaše razprave, žal čas mi ne dopušča, da bi se bolj pogosto vključevala v forum . Bom morala delati kaj na tem.
Babi, a pošljem na Primorsko mojega dragega. Ma za krofe bo kar poletel tja, ne samo šel. he, he, he…
Šalo na stran, ker sta pr hiši samo dva in očitno nista preveč ljubitelja sladkega, ja saj vem tehtnica, pač speci krofe samo iz polovice navedene količine ali pa iz ene tretjine ali samo iz ene četrtine. ni problema. Jaz vedno prilagajam recept (e) glede na to koliko nas bo to jedlo, v kako velikem pekaču bom pekla… in tudi hčerke sem že navadila na to, da tudi same kaj eksperimentirajo in se ne držojo receptov kot pijanec plota. to pomeni, da npr. orehe zamenjajo z lešniki, makom…. In nam uspeva, moj dragi pa veselo v špajzo hodi, in ima manekensko postavo, me pa smrk, smrk…… komaj upamo na tehtnico.
Veliko uspeha pri peki krofov!
Tajna
Hej, Tajna!
Sem napisala ze pod drugi post o krofih, da je sijajno uspelo.
O, sladko imava tudi midva rada; najraje kaj iz kvasenega testa – to je tako plemenito:) Razne kremaste reci so malce manj pirljubljene. Pri nas grejo v slast zavitki, pite, dobre rolade, sadne pogace in seveda kvaseno pecivo.
Tudi sama napisem vedno originalen recept. Potem pa vsak po svoje zmanjsa ali poveca kolicine.
Naredila sem tocno po napisanem receptu, ker sem racunala tudi na maskare in obisk.
Naslednjic, ko nas bo Primoz zbobnal skupaj, se pa prikljuci:)
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.