Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Križarjenje Costa

Križarjenje Costa

Pozdravljena,

po moje, da ne bo nihče kompliciral za kakšen sok v nahrbtniku. Mi smo si lani na kopnu (bili smo julija in je bilo zelo vroče) vedno kupili kakšno plastenko in tudi ob rentgenu pri vkrcanju nam ni nihče kompliciral.
Kar se tiče izletov, so organizirani na ladji precej zasoljeni, lahko rečem kar svinjsko dragi. Točnega načrta potovanja Coste Classice ne poznam, a če greste po Grčiji, si verjetno lahko kar sami vse ogledate in za to porabite veliko manj denarja. Mi smo šli na organiziran izlet le v Atenah (predvsem smo se bali kakšnih izgredov), pa smo kasneje ugotovili, da bi si lahko sami in ceneje vse ogledali.
Krf smo si ogledali v lastni režiji. Smo celo kupili karte za bus, pa bi nam jih ne bi bilo treba. Peljal nas je za 7 eur, njihovi mestni so pa vozili za 1,5 eur po osebi. So stvari, ki jih ugotoviš šele, ko si na kopnem. Dubrovnik in Kotor si lahko komot sami ogledate.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala. Sigurno pa boste uživali!
Želim vam lepo vreme in mirno morje!

Costa po novem prodaja pakete pijač preh vkrcanjem in celo še na ladji. To preveri na Costini strani. Ali pa pri suverenih prodajalcih križarjenj.

Torej se bolj splača vzet pijačo v paketu kot pa all?

Po mojem se ne splača ne eno ne drugo, ampak sprotno naročanje po trenutnih potrebah in željah. Sicer pa mora vsak presoditi sam, koliko in kaj se bo konzumiralo na ladji, sploh pa glede na dejstvo, da čez dan itak ponavadi niste na ladji.
Po moji presoji so te razne “ugodnosti” precejšnja natega in na koncu pride dejansko do nalivanja s pijačami samo zato, da se porabi, ker je že plačano.

Diona ima prav. Predrago. Preračunaj kaj in koliko boste pili pri večerji. 2,5 dcl piva stane 2,95, isto piksna fante, coca cole,….
Sem že zgoraj pisala o tem se mi zdi.
AI pride 136,50 na odraslega, 70 na otroka. Če ste trije je to 343 eur. Težko zapraviti, sploh če boste odhajali iz ladje.

Pametno se odloči, jaz takrat nisem imela teh informacij in smo se na….. kot gumica:)
Samo sprašuj, mi ti bomo že odgovarjali 🙂

Križarjenje je fantastično in bi brez dvoma ponovila še 100x
Hrane več kot dovolj in če hočeš poskusit vse, je dobro s seboj vzet številko prevelike hlače, ker ko greš iz ladje so ti ravno prav velike….:))

Me pa moti predvsem to, da te na turističnih agencijah nihče ne opozori, da je telefoniranje z ladije zelo drago, ker gre vsak klic preko ladijskega signala, ki ga HUDIČEVO drago plačaš čeprav si v Evropi.
Če že moraš poklicat ne kliči iz ladije.

Lep dopust

Ja, “telefonijada” na križarki je pregrešno draga. In na to te res nihče ne opozori. Celo nasprotno, operater ti pošlje SMS obvestilo, da si vstopil v EU območje, takoj ko prestopiš mejo- npr. SLO-IT, z navedbo cenika, ki velja v tem območju. Ko npr. ladja vpluje v tunizijsko pristanišče, dobiš spet SMS, da nisi več v EU območju, vmes pa nikakršnih obvestil. Ko prejmeš račun, pa doživiš neprijetno presenečenje- nenavadno visok znesek za plačilo pogovorov v času, ko si bil dejansko v EU.

Odgovor operaterja na vprašanje, zakaj tako visok znesek je, da velja v času plovbe posebna tarifa, imenovana ” ON SHIP”, ki pa je, seveda, neprimerno (nekajkrat) višja od tiste v EU. Torej, bodite previdni in se ne zanašajte na obvestila operaterja, ki so, kot kaže, namerno zavajajoča.

Raje ne telefonirajte preveč, če ni zares nujno in denar, ki bi vam ga rad “splužil” nesramni operater (ne trdim, da so vsi enaki, vem pa za enega zagotovo), raje porabite za druge užitke in nadstandard na potovanju. Ne pustite si pokvariti vaših prelepih spominov, ki to vsekakor bodo, z visokim računom za nenadzorovano klepetanje po mobiju. Ta bi sigurno pustil grenak priokus.

KAKO PA JE Z GARDEROBO? ALI OTROCI LAHKO GREDO NA VECERJO IN KOSILO V KRATKIH HLACAH,ALI STE IMELI VELIK GARDEROBE ZRAVEN

Mislim, da je tudi za malo večje otroke zaželjeno, da so na večerji v dolgih hlačah. To sicer ne pomeni, da morajo imeti “štofaste” hlače, ampak so mirno lahko v kavbojkah, majčkah in teniskah. Sploh pa ne komplicirajte glede garderobe, če vam to ni ravno v užitek. Bodite spodobno in preprosto napravljeni, razen, če se želite malo poigrati s kreacijami, ki jih sicer nimate kje pokazati. Za to imate na križarki veliko priložnosti, niso pa vrhunske toalete nikakršna zapoved.

Prej povedano v zvezi z zaželjeno garderobo pri večerji, pa ne velja za samopostrežno restavracijo. Tam ni omejitev in “zapovedi”.

No sedaj smo se odločili, da ne bomo vzeli all in tudi garderobe ne bomo vlekli ne vem koliko zraven in upam, da smo se glede tega prav odločili. Zanima pa me samo še to ali ja na ladiji gužva na bazenih, oziroma koliko ste jih sploh uporabljali?
lpf

Na bazenih je kar velika gužva. Mi smo se sicer sončili, a je včasih problem dobiti fraj ležalnik. ta mala se je tudi namakala v bazenih, a je precejšnja gneča. V njih se lahko malo ohladiš, da pa bi zaplaval, je pa že znanstvena fantastika 😉 . Skratka, lepo je biti na bazenih, ker se vedno nekaj dogaja in ni nikoli dolgčas, kopanje je pa pač bolj tako tako…

Ker je tukaj precej debate MSC vs COSTA naj še jaz dodam svoje mnenje.

V zadnjih dveh letih sem bil na obeh omenjenih ladjah, lani na Sereni in letos na Preziosi. Torej lahko naredim primerjavo konkretno teh dveh ladij. Prepričan pa sem, da se tudi ladje istega ladjarja med seboj nekoliko razlikujejo po organizaciji. Torej:

– Vkrcanje na MSC-ju poteka hitreje, bolj tekoče, čeprav na prvi pogled deluje manj organizirano. (+ za MSC)
– Obvestila po zvočnikih so na Costi pretirana, kar naprej nekaj sporočajo, počutiš se kot v BigBrotherju. Na MSC se oglasijo samo pri vaji in še enkrat kapitan (v celem tednu). Vaja je na MSC-ju hitreje in bolje organizirana, prvi jezik je angleščina. (+ za MSC).
– Časopis je na Costi boljši (+ za Costo).
– Vhodi in izhodi na MSC-ju potekajo hitreje (+ za MSC).
– Bazeni na MSC-ju veliko boljši, kar pa gre na račun prostornosti palube, ki je na Costi bolj primerna za pohajkovanja in izležavanja.
– Brisače pri Costi vzameš kjer hočeš, na MSC rabiš kartico (+ za Costo)
– Hrana pri obeh odlična. Na MSC-ju več polnozrnatih izdelkov in sadja pri zajtrkih. Na Costi so pripravo hrane res razvili v pravo umetnost. Kar je pač komu všeč.
– Osebje prijazno na obeh ladjah. Na MSC-ju se sobarji pojavljajo redkeje, popoldan jih ni, ker imajo druge zadolžitve. Osebno mi je to bolj všeč saj sem vedno vedel kdaj približno ga lahko pričakujem, na Costi mi je bil že malo nadležen. Kar je pač komu všeč.
– fotografi so na MSC-ju še bistveno bolj tečni kot na Costi (+ za Costo)
– Glavna razlika so večerni šovi. Na MSC-ju (v tem primeru) bistveno višji nivo. Predstave so vrhunske, prav tako nastopajoči. Gre za kombinacijo pevcev, baletnikov in akrobatov. V Barceloni so za en dan vkrcali dva operna pevca. Costa tu precej zaostaja. (+za MSC)
– Sistem plačevanja je podoben, le da te pri MSC-ju, če vmes prekoračiš znesek pologa ne pozivajo, da moraš akontacijo doplačati.
– Pri izkrcanju sem od trenutka ko sem zapustil MSC-jevo ladjo, do trenutka ko sem sedel v parkiran avto potreboval 10 min, pri Costi več.

Skratka to so direktne primerjave, vse ostalo je stvar okusa. MSC Preziosa je res lepotica in popolnoma nova. Disign je čudovit, prav tako materiali. Nočem bit pristranski, vendar Serena deluje kičasto in plastično. Pri Costi me tudi nekoliko moti ta cirkus, neprestano neki špalirji osebja, pa ploskanja in razna guncanja afen. Tega je na MSC-ju precej manj. Ampak rot rečeno, kar je pač komu všeč in kakšna pozornost komu godi. Roko na srce, oba ladjarja sta vrhunska. Iskati dlako v jajcu nima smisla. Kljub vsemu bi na osnovi lastnih izkušenj tehtnico nagnil na stran MSC-ja.

LP vsem ljubiteljem križarjenj

Zanime me ali ste imeli allinclusiv in glede na izkušnje ali se to sploh splača.
lpf

Naj mi še nekdo svetuje kateri turnus za večerjo je boljši ob 19.00 ali 21.00 uri?

Hvala!

@Dejan B. – dober povzetek.

Sam z družino tudi razmišljamo o kakšnem potovanju, imam pa še dvoje vprašanj,

– glede na to, da ti že v defaultu zaračunajo napitnine ali to pomeni, da se kakšnih koli dodatnih napitnin ne daje, ali jih posamezni vseeno pričakujejo?

– glede oblačil na večerji – Na ladji je verjetno več restavracij, ali je tudi takšna, kjer lahko prideš če želiš tudi v kratkih hlačah? Mi je čisto odveč, da bi celo na dopustu moral zvečer v kabino in se oblačiti v hlače na črto itd…, saj nimamo potrebe, da bi z oblačili nevemkomu nevemkaj sporočal in da bi uživali v afnanju (saj sem na dopustu in ne v službi) … Če imam s seboj recimo le kavbojke – kaj mi sedaj en teden ne bodo dovolili jesti ali kaj – kako to izgleda v praksi in koliko je na večerji v % cca. takšnih, ki ne čutijo potrebe ko kazanju…

LP

Erick

– Glede napitnin je odgovor NE, razen mogoče fantom, ki prevzemejo prtljago in avto ob prihodu, ni pa treba

– Seveda imaš self servis restavracijo (ta je največja), kjer si lahko popolnoma športno oblečen, omejitev so le kopalke. Ti pa kjub temu priporočam vsaj eno nekoliko boljšo opravo, pa ne govorim o nevem kakšni obleki. Večerje imajo tri stopnje urejenosti od gala do casual. Za casual je dovolj srajčka in dolge hlače – tudi kavbojke. Edino gala (ponavadi sta 2) sta res ”afnanje”. Streženi obroki so res vrhunski, od 1. in 2. predjedi, solate, juhe glavne jedi, sladice. Vse poteka počasi in je res zelo zelo okusno. Zdi se mi, da je res škoda tega ne probat, če si že tam. Tudi za v gledališče je bolje če nisi v kratkih hlačah. Nihče te ne bo grdo gledal v kavbojkah. Veliko je takšnih ki ne čutimo potrebo po kazanju.

LP

Pa še moje mnenje o dveh vprašanjih.

All inclusiv se po mojem kriteriju ne splača. Še posebej ne družinam, kjer so 4-je v sobi. Takrat moraš vzeti to varianto za vse, znaša pa cca. 150€ na osebo – torej 600€. Ne vem vsak naj sam oceni koliko spije. Se pa splača vzeti določene pakete pijač (voda, sokovi, pivo), je res nekoliko ceneje.

Turnus večerje je odvisen od letnega časa potovanja in vrnitev na ladjo. Po lastnih izkušnjah je ob 19.00 bolje. Ravno prav si lačen, po večerji pa malo gledališča in kakšna pijača. Je pa res, da se na določenih destinacijah na ladjo lahko vračaš bolj pozno in takrat je zoprno če moraš hitet zaradi večerje. To seveda velja za streženo večerjo. na self-servis lahko greš kadarkoli.

LP

Imam še eno vprašanje mi v soboto odhajamo na Costa Classico, pa me zanima če je zvečer na ladiji hladno?

Na ladji vsepovsod piha – klimatizacija. Vsaj na C.Fascinosi je bilo tak.
Na zunanjih palubah na odprtem piha. Je pa res, da smo bili v začetku maja.Vsekakor priporočam tanke bombažne jopice ali pa kar tanko mikico. Je pa odvisno kako “zmrznjen” si:)

Samo ne kompliciraj preveč. Za gala ali pa coctail pa si vzami s seboj kakšne črne hlače in malo boljšo bluzico. Eni pa so bili kar v polo majcah in športnih hlačah. Saj če prideš prvič na ladjo brez informacij kot si jih mi izmenjujemo tukaj, tega ne veš.

Vglavnem: UŽIVAJTE!!!!!! In toplo bo!

Bibs, praviloma v tem terminu naj ne bi bilo hladno, razen na najvišji palubi precej piha med plovbo. Kakšna jopica verjetno ne bo odveč.

Bi pa še jaz dodala nekaj mojih opažanj-razlik med družbama COSTA (Serena 5* in Concordia 5*) in MSC (Orchestra 4,5*)

PLUSI ZA COSTO:

1. Boljše oznake na cesti pri vstopu v pristanišče in pri oddaji prtljage, tako v Benetkah kot v Savoni. Poleg tega usmerjajo na vsakem vogalu in se ni mogoče izgubiti.

2. Brezhibna organizacija vkrcavanja in izkrcavanja. MSC precej slabši, predvsem pa počasnejši sistem (ravno obratno kot pri Dejanu B.)

3. Osebje še bolj prijazno, oz. na pravem mestu, ko ga potrebuješ. Mislim predvsem na cabin stewarde, ki so bili na obeh Costah vedno pri roki, če si jih potreboval. Smo se že spraševali, kako je to mogoče, da jih nikjer ni, ko pa ga rabiš, se takoj pojavi.

4. Absolutno boljši dnevni časopis s priročnim načrtom mesta pristanka. Ta načrt smo zelo pogrešali na MSC Orchestri. Poleg tega ima Costa še dostavo dnevnega časopisa s povzetkom svetovnih novic v kabino.

5. Po mojem mnenju prijetnejši program ob večerjah:
pozdravni nagovor odgovornega osebja in svečani mimohod
kratka nevsiljiva plesna točka osebja z akrobatskimi vložki.
Na MSC-ju tega ni bilo, samo špalir s torto.

6. Boljši sistem uporabe brisač na bazenih (brez kartice).

7. Neprimerno bolj kvalitetne in vzdrževane brisače v kabinah.
Na MSC ju kar zdelane in zaprane (ampak to je verjetno tista razlika pol*)

8. Majhna pozornost ob osebnem prazniku- “kapitanova” čestitka v kabino.

PLUSI ZA MSC:

1. Precej manj fotografov in še ti nevsiljivi ( ravno obratno kot pri Dejanu B.)
Na obeh Costah so nas stalno lovili in fotografirali.

2. Manj tistih plehkih igric v restavracijah ob večerih, z izjemo BINGA, ki je stalnica pri obeh
Na Costi so stalno “vlekli” goste na oder in brili norce iz njih (no, saj so šli vsi prostovoljno, v glavnem 70+)

3. Na splošno imajo vse MSC-jeve neprimerno bolj eleganten in z okusom izbran interier kot Costina flota. Serena je tudi meni precej kičasta, Concordia se mi je zdela neprimerno lepša kar se dizajna tiče, čeprav še vedno precej barvita.

Kaj več plusov za MSC jaz ne bi imela. Je pa res, da so verjetno MSC-jeve križarke iz družine fantasia (Splendida, Fantasia, Preziosa ) veliko boljše od ostalih in mogoče celo neprimerljive.

Kar se reševalne vaje tiče pa tako. Pri nas je bila brezhibno izpeljana le na Sereni. Preverjali so prisotnost in kogar ni bilo, so ga pozvali po zvočniku, da je vaja obvezna za vse.
Na Concordii so organizatorji padli na izpitu (kar se je potem v praksi tudi izkazalo kot dejstvo). Bila je ena sama zmešnjava, pošiljali so nas z ene strani ladje na drugo in spet nazaj. Točno tako, kot so potem potniki izjavljali po potopu.
Na Orchestri pa se mi je zdelo vse preveč ležerno, kdor je hotel je prišel, kdor ne ne.

Povzetek vsega je, da je težko na podlagi lastnih izkušenj ocenjevati ladjarja na splošno. Tudi znotraj kolektiva so vedno razlike v kvaliteti storitev, sploh pa če družba šteje več tisoč glavo množico.

Kot rečeno, smo križarili z MSC Fantasia in Costa Magica.

– Vkrcanje na MSC-ju poteka hitreje, bolj tekoče, do parkirišča v Genovi prvič prišli brez problemov, prevzeli so nam avto in prtljago in v 10-ih minutah smo bili že v kabini. Na costo Magico smo se v Benetkah vkrcavali več kot dve uri (+ za MSC)
– Vaja je na MSC-ju hitreje in bolje organizirana, prvi jezik je angleščina. (+ za MSC).-se popolnoma strinjam z Dejanom. Reševalna vaja na MSC poteka odlično. Na Costi so nas nanjo pozivali cel teden.
– Časopis je bil nam bolj pregleden na MSC
– Vhodi in izhodi na MSC-ju potekajo hitreje (+ za MSC).Izhodi in izhodi potekajo na MSC res veliko hitreje in brez gneče.
– Bazeni na MSC-ju veliko boljši, kar pa gre na račun prostornosti palube, ki je na Costi bolj primerna za pohajkovanja in izležavanja.
– Brisače pri Costi vzameš kjer hočeš, na MSC rabiš kartico. Na Costi so bile brisače tako zdelane in zdrsane, da si skoraj potreboval dve.
– Hrana dosti boljša na Costi, sploh ni primerjave in osebje pri prehrani veliko prijaznejše!
– Na Costi se nam je zdela čistoča vprašljiva. spraševali smo se , če nam brisače sploh zamenjajo ali jih umazane ponovno zložijo in postavijo na njihovo mesto.
– Glavna razlika so večerni šovi. Na MSC-ju (v tem primeru) bistveno višji nivo. Predstave so vrhunske, prav tako nastopajoči. Gre za kombinacijo pevcev, baletnikov in akrobatov. V Barceloni so za en dan vkrcali dva operna pevca. Costa tu precej zaostaja. Se popolnoma strinjam z Dejanom Ni primerjave. MSC dosti boljše predstave.(+za MSC)
– Sistem plačevanja je podoben, le da te pri MSC-ju, če vmes prekoračiš znesek pologa ne pozivajo, da moraš akontacijo doplačati.
Je pa razlika na koncu, ko plačuješ celotni račun. Na MSC smo zadevo uredili že dan večer pred izkrcanjem. Na Costi to ni bilo mogoče in na dan izkrcanja je bila ogromna gneča za poravnavo.

Delam si plan za oglede. Slišala sem, da se splača v Kafa
loniji pogledat rajsko plažo. Ali mi lahko kdo pove kako se imenuje?
lpb

Pokliči na agencijo, kjer si rezervirala križarjenje, meni so vse tam svetovali kaj se splača, kaj ne, kako se tja pride, kako se ladja sidra….
Ali pa na Costa http://www.costakreuzfahrten.at/a/landausfl%c3%bcge/%c3%b6stliches_mittelmeer-griechenland-argostoli_kefallinia_griechenland.html

lp

Bibs, Kefalonije ne poznam, vidim pa, da C. Classica pristane tudi v Kotorju. Naj vam povem, da boste navdušeni nad tem mestom. Čudovita arhitektura, lega, skratka idealno mestece za sprehode po uličicah in trgih (imajo jih kar 12). Pa še ladja pristane le par korakov stran. Ne potrebujete transferja, samo čez cesto in ste pri mestnih vratih. Pa srečno in mirno morje. Kdaj odpotujete?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close