Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kriza…..

Kriza…..

Zaposlen sem pri samostojnem podjetniku s približno 30 delavci v kovinarski stroki. Zaradi trenutnih razmer je tudi pri nas čutiti veliko pomanjkanje dela. Odpuščena sta bila zaenkrat samo dva. Po govoricah sodeč nas je pa vsaj še 10 preveč. Problem niti ni tolk v tem, da bom najbrž tudi jaz ostal brez dela ampak bolj v tem na kakšen način bom odšel iz podjetja. Teh dveh odpuščenih se je znebil brez kakšnih posebnih obveznosti, ker sta bila samo krajši čas pri nas. Tistim, ki smo ostali bi moral pa plačati odpravnine in pa tudi zakoniti 45 dnevni odpovedni rok. Imam pa občutek, da tega ne bo storil ampak se nas bo poskušal znebiti na grši način. So se že začela raznorazna šikaniranja v podjetju. Včeraj sem bil tud jaz deležen svoje “porcije”. Lastnik je skoraj glas zgubil, ker je tako kričal name, vlekel me je za obleko, me potiskal, grozil z odpovedjo, grozil z manjšo plačo , ni mi hotel dati dela, rekel je, da lahk grem kamor hočem, kričal je pa tako, da je bil dobesedno penast. Tega človek ne vidi niti v kakšni grozljivki……In kakšen je razlog za vse to? Ni ga!
Raznorazno pridiganje je tako že stalnica v firmi, zdaj se pa vse skupaj stopnjuje in pri nas je samo še kričanje, žalitve, grožnje….. Normalne besede se več ne najde. Lastnik izvaja psihičnoverbalni teror nad nami, da bi mi sami pustili službo in bi si on prišparal pri odpravninah.
Nalaga nam nemogoče roke za izdelavo komadov in potem smo deležni kričanja, zmerjanja in groženj, ker pač normalno ne uspemo pravočasno to narediti….
Kako je s postavljanjem norm v podjetjih? Ali si lastnik lahko kr sam namisli nek čas v katerem mora biti komad narejen ali kako je s tem?
Imamo več različnih CNC stojev in vsi delavci pač ne znamo delati na vseh.
Delodajalec pa od nas zahteva prav to, da znamo kr sami od sebe delati povsod. Saj jaz razumem, da je potrebno prilagajanje samo to so specifične mašine in raznorazna dela, ki se jih ne moremo naučiti kar čez noč, čeprav imam ustrezno izobrazbo za ta poklic.
Ali ti lahko odredi delo na stroju, ki ga ne poznaš in na katerem ne znaš delati?
Kam se lahko obrnem glede tega verbalnega in drugega nasilja?
Rad bi podal prijavo samo zaradi razmer se ne želim izpostavljati in bi rad to naredil anonimno. Kakšne dokaze sploh moram predložiti, da bom s to prijavo uspel?
Razmere pri nas so res katastrofalne in delavci nismo vredni absolutno nič! Z nami dela hujš kot z živalmi tako, da bo res potrebno nekaj naredit. Samo zaradi krize se nobeden ne upa izpostavljati in raje prenašamo in trpimo to nasilje, kot pa, da ostanemo brez službe, brez odpravnine, brez denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje….
Hvala in lep pozdrav!
Vsakršen nasvet ali pa pomoč je več kot dobrodošla!!!

Hay

Žal mi je, da se tudi v vašem podjetju to dogaja,..prav tako stanje je bilo tudi pri nas. Problem je v tem, da ne veš, kako narediti, da bo šefu prav,..Mislim, da se vv ečini podjetij izrablja izraz kriza, pri tem pa pomaga še država,..

Pozdravljeni!

Žal mi je, da berem, kaj vse se dogaja!

Vprašanje tu je, kaj lahko storite vi? Glede krišanja, zmerjanja, … bolj malo, sicr ga lahko prijavite inšpektoratu za delo, samo tudi oni sami ne bod mogl kaj narediti. Če ne boste želeli, inšpektorat ne bo povedal, kdo je podal prijavo. Če bi želeli kar koli, bi morali najeti dobrega odbvetnika za mobbing in se zadeve lotiti na sodišču. Zadeva vam je olajšano v toliko, da je dokazno breme na strani delodajlaca (kar boste vi trdili, bo moral delodajlec dokazati da ni res).

Glede odpščanj pa je sledeče, pišete, da vas je zaposlenih 30. Če želi odpustiti 10 v roku enega meseca bo vaš delodajlec moral delati program presežnih delavcev. Potrebno bo sodelovatti z zavodom za zaposlovanjem, torej v tem primeru, se ne bo mogel izogniti zakonitim postopkom.

Če pa vas vaš delodajalec odpusti nezakonito, brez odpravnine in odpovedenga roka, imate pravno vasrstvo, vložite tožbo, prijavite se na zavod, tam povejte, da je šlo za nezakonito odpoved in da bi vas delodajalec moral odpustiti iz poslovnih razlogov. Po vsej verjetnosti vam bodo odmerili nadomestilo, Ne bojte se v tem primeru vložiti tožbo, saj je zadeva za vas praktično dobljena, lahko pa zaprosite sodišče da vam oprosti plčilo sodnih stroškov. Ker boste skoraj 100% zadevo dobili, bo na delodajalca odpadlo tudi plačilo sodnih stroškov in stroškov vašega odvetnika.

Aja, pa ne podpisujte ničesar pri delodajalcu, če ni to odpoved iz pslovnih razlogov, v kateri je obrazložen razlog zakaj vas odpušča ter v kateri vam določa odpovedni rok in odpravnino. Kakšnih sporazumov ne podpisujte.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close