kriza identitete/ne pašem nikamor
Sem Slovenka. Z mamo sva kmalu ostali sami in sva se selili v poceni blok v mesto. Sosedje so bili večina ljudje iz juga. V OŠ sem bila v razredu, kjer so me zafrkavali. Večina otrok je bila iz juga in me niso sprejeli. Trudila sem se z ocenami, da bi imela dobre možnosti za naprej, klicali so me piflarka. Prišla sem na gimnazijo, kjer sem se imela zelo fino. Večinoma so bili slovenski sošolci, ki so me sprejeli. Večina se je trudila z ocenami, zato nisem izstopala. Gimnazijo sem končala uspešno in bila sprejeta na željen študij, ampak sem po prvem letniku nehala, ker nama z mamo ni zneslo z denarjem. Potem sem se vpisala na lažjo smer, lahko sem veliko delala, ampak zdaj s to izobrazbo službe ne dobim. Živim in delam med ljudmi z juga, delam kot čistilka. Še vedno name gledajo drugače kot na svoje. Poznam ljudi na vasi, ki so Slovenci, ampak se težko povežem z njimi, ker sem v nižjem družbenem razredu in živim v “jugo soseski” – name gledajo drugače. Sošolci iz gimnazije so presenečeni, ker sem imela v šoli lepe ocene, zdaj pa sem čistilka.
Imam občutek kot da nikamor ne pripadam. Delam prekvalifikacijo, da si izboljšam možnosti za menjavo službe. Kljub temu pa se bom težko rešila trenutne situacije, ker verjetno ne bom nikoli zaslužila dovolj, da bi se lahko preselila v dražje, bolj “slovensko” naselje.
V kateri vasi je cela jugo soseska?
Jaz sem na vasi in priznam, da je nekaj sosedov neslovenskega porekla (Bosanci, Albanci, celo Rom), prav tako v vasi živi nekaj Neslovencev, ampak nikakor ne moremo govoriti o soseski, še manj pa o nekem etničnem ločevanju. Otroci v šoli se družijo ne glede na priimke.
V mestu so tudi Slovenci, ki pa so v dražjih soseskah ali v hišah. Ne zahajajo v “južne” soseske, ne hodijo v lokale, ki jih imajo “južni”, redko se poslužujejo storitvenih dejavnosti, ki jih imajo “južni”. “Južni” pa ne hodijo k Slovencem. V obeh skupnostih so določeni predsodki. Kadar “južni” delajo za Slovence, je to proizvodnja, čiščenje, zdravstvena nega in podobne stvari.
Priznam, glede tvoje izpovedi imam v sebi notranje boje, kajti del mene te razume in do tebe goji neko sočutje, saj ni ravno lahko biti “nešto između” – sorry, morala sem, ker paše zraven 😀 … drugi del pa ne more prezreti tega, da si pravzaprav sama nastrojena proti “južnim”. Saj veš, da je velikokrat tako, da je to, kakšen odnos imajo ljudje do tebe, pravzaprav projekcija tega, kakšen odnos imaš sama do sebe in drugih. Razen določene izjeme, osebki na katere ne moreš vplivati in jim tudi ugajati ne na noben način. Nimaš krize identitete TI ampak po tvojem imajo “krizo” TVOJE identitete drugi. In to zaradi tega, ker te je zaznamovalo okolje in na žalost raznorazne neugodne okoliščine… Ampak si se že v prvem stavku definirala – si Slovenka. Ampak draga moja, tudi to nič ne pove. Važno je, kaj delaš, kaj si in boš pustila za seboj ter kaj bi rada še naredila. Za začetek poskusi s kakšnim drugim poklicem, če meniš, da si sposobna (več). Ko boš nabirala izkušnje boš lahko sčasoma tudi širila možnosti. Samo bodi tudi ti malo bolj strpna do drugih narodnosti ipd. Da ne boš na koncu ti tista, ki najbolj obsoja.
dobra tema.. Razumem občutek avtorice. Na prvo bi rekel, da živi na Fužinah al Štepancu ampak zgelda, da ne.., zgleda, da je to kakšno manjše mesto., ali drug konec Lj.
Dejstvo je, da je alergična na okolje v katerem prisiljeno živi, Slovenk med čistilkami ni 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v celi Sloveniji. Rada bi bila med Slovenci, pa to ni možno.
Samo je pa druga fora, če ji bi ratalo, da bi živela med samimi Slovenci.. Vprašanje je, če ji bi tud to odgovarjalo, ker celo življenje živi med južno bračo, čeprav se med njimi počuti ogroženo, ker so v večini.
Ona si enostavno misli, to je moja država, ne vaša, ne počutim se srečno med vami… Stvari nikoli niso tako idealne, kot si misliš, da so. Ljudje smo vsi postali glumci, dušo prodajamo denarju.
Človek na mestu je edino tist, ki je svetovljan, če pa hoče človek takšen bit, se mu more pa dosti dogajat. Dogaja mu se pa edino s potovanji in kontakti s svakojakimi ljudmi.
stvari so tako pomešane, da bo avtorica težko našla srečo v službi, lahko jo pa najde v tipu, čistokrvnem Slovencu, recimo lep primer je recimo poslanec s(d)s Mahnič in zunanji minister Logar, neki v takem stilu (ne zajebavam se) pa obisk veselic in kulturnih prireditev, ko bo korone konec. Verjamem, da avtorici ni lahko.
Nisem iz Ljubljane.
Imam malo sorodnikov. Družimo se edino s tistimi po mamini strani. Odnos imajo vedno tak pomilovalen in si nismo blizu.
Ne sovražim ljudi iz juga, se pa ne počutim dobro med njimi zato, ker me ne sprejmejo. Tudi moje mame niso sprejeli. Najhujše so pa ženske. So agresivne, na vse možne načine se spravljajo nate, kradejo, podtikajo. Zelo zaščitniške do svojih otrok, sploh fantov. Ko sem bila majhna južne mame niso dovolile, da se igram z njihovimi otroki. Moški komentirajo videz, da sem presvetla, da sem presuha, da nisem ženska.. Enim je smešno, da imajo Slovenko v bloku, ki je čistilka.
Imam kolegice, ene so južne, ene so Slovenke. Normalno se družimo, gremo na kavo, ampak ko je kakšna večja stvar, recimo imajo kakšne zabave, večje družbe, zelo izrazito slovenske ali južne, pa me ne vzamejo zraven oz izpadem iz družbe. Sem imela Bosanca fanta, me njegova družina ni sprejela in sva šla narazen. Slovencem sem všeč, samo ko povem kje živim, kaj delam, bi oni samo za eno noč, noben me noče imet za resno.
Ko rečem, da me ne sprejmejo, ne mislim, da se pa nihče ne pogovarja z mano, da nimam nobenih kolegic. Se družim, gremo na kavo, gremo v trgovine.. Ampak vedno ko so kakšne pomembnejše stvari pa ne pripadam. Recimo se je kolegica poročila v Bosni, je šlo ogromno ljudi iz naselja dol, mene ni povabila, mi je rekla, da ne ve, kako bi se jaz lahko znašla dol med njenimi. Slovenkam pa dostikrat ne morem sledit, grejo one na drage dopuste na morje, jaz si to ne morem privoščit.
Daj ne nakladaj! Kje pa ti živiš? Pa distanciraj se od jugo, če misliš, da so oni tvoj problem. Dejstvo je, da na njih gledaš podcenjevalno, v bistvu pa si hudo nezadovoljna sama s seboj in ti je kriva vsa okolica. Najprej se vprašaj kaj lahko ali kaj moraš spremeniti pri sebi, da boš sprejeta, ker je očitno težava v tebi osebno in ne projiciraj vse na okolico. Pusti druge, da živijo svoj lajf, ti pa poišči smisel svojega. Sama si napisala da se drugi čudijo da si čistilka kar da vedeti, da te to vsakič znova prizadane – torej potrudi se in najdi drugo službo in drugo okolje. Naveži nove stike in se ne smili sama sebi ampak delaj na sebi. Spremeni to kar ti očitno maje samozavest in zaradi česar misliš da si boljšega ne zaslužiš oz. Ne moreš dobiti. Srečno
Midva z mozem sva oba Cefurja in sva se porocila lani, malo drugace sicer, ker sva skupaj ze 20 let, a vseeno sva naredila eno festo, ne ravno svadbo, ampak zur. Z narodnjaki seveda.
Nisva cistilka in cistilec, sva oba na vodilnih delovnih mestih, najini sorodniki so obicajni ljudje, tudi ena cistilka je, navadni delavci, srednjesolska izobrazba, nekaj mlajsih tudi diplomiranih, najini poslovni stiki so pa v glavnem direktorji in ljudje na polozajih, Slovenci vecinoma.
Nekaj casa sva cincala, kako vse to speljat, ker imeti na zurki tako razlicno strukturo ljudi, zna biti polom…
Skratka, prisli so vsi povabljeni in zur je bil bombasticen! Od mladih do starih, od cistilke do direktorjev, advokatov in predsednika uprave z zenami vred, vsi so se zabavali!
Je pa res ena stvar, da sva oba z mozem to kar sva, ne glumiva nekaj in sva sproscena, pa ne komplicirava. Ti povem, da je bila elita tako navdusena, da so nama letos med korona-karanteno pravili, da morava letos narediti spet en tak zur ob koncu korone, ker jim je bilo nepozabno.
Toliko o tem, kako se Slovenci in Juznjaki ne morejo druzit in kako nimajo nic skupnega!
😂😂😂😂😂😂
Stara moja, še na zloglasnim Fužinama je pola Slovencev! V katerem črnskem getu ti živiš?! 😂😂😂
[/quote]
Kranj planina, prehiteva celo Fužine…. Sej nismo slepi. Če si nekaj časa v Kranju, kakšni planini in greš pol v slovensko vas, maš dobesedno občutek, da si prišel v Avstrijo, sej bi bilo smešno, ampak meni je žalostno.
In kje v sloveniji je to “naselje” kjer so vsi južni in revni, v okoliških vaseh pa vsi “tapravi slovenci” in bogati? 🙂
Tvoj problem ni nihče drug kot ti sama. Si pomoje ekstremno neprijetno bitje za družbo, imaš večvrednostni kompleks na podlagi nečesa na kar nisi imela vpliva (rojena slovenski samohranilki, namest južnjaški :))….kar je patetično, ker je to očitno tvoj edini dosežek, pa še pri tem nisi imela nič zraven :).
No moja mami je bila čistilka. Pa smo slovenci. Z VASI! 😀
Oči ing.. Hecna kombinacija, ampak se je obnesla. Je pa res da se moja mami zna obnašat. In ni bila nikoli mnenja da je njeno delo kaj manj vredno in zaničljivo tako kot si ti. Je delala z nekaj po tvoje južnimi in se dobro razumela z njimi. Isto se dobro razume s SLOVENCI iz VASI :).
Osebno sem bila že na treh porokah v bosni in še nikoli se ni zgodilo da me kdo ne bi sprejel. Bolj je bilo meni osebno šokantno kako hitro te sprejmejo (pa nafutrajo in napijejo :)).
Je pa res da smo mešana družba in noben od nas se ne obremenjuje s sosedi, noben od nas ne sprašuje ljudi kaj delajo in jih sodi po tem, nihče od nas se ne nosi kot pav in se počuti večvrednega zaradi česarkoli. Pa smo družba od trgovk, tovarniških delavcev do dohtarjev in lastnikov firm. Smo pa prvo ljudje, potem pa vse ostalo.
Ljudje pač čutijo tvojo energijo. Matr jaz jo čutim čez pisanje, kako bi bilo šele če bi te v živo poslušala. Preboli se. Preboli svojo idejo da zato ker si se rodila slovenki bi morala imeti neko življenje ki si si ga zamislila da ti pripada. Preboli da gre drugim bolje, čeprav po tvojem mnenju jim ne bi smelo it. Odrasti. Nič nisi drugačna kot tvoji južni sosedje, pa če si še toliko govoriš da si pa da bi morala drugače živeti.
Pa bodi malo boljši človek, pa bo mogoče tudi tvoja okolica malo lepša.
Ne sekiraj se. Razumem in vem kako je to. Jugovići imajo privilegije povsod. Slovenci smo pa tako in tako zapostavljeni povsod. Jugoviči so lenuhi v našem podjetju jih je kar 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} uvoženih sa juga pa imajo vsi delodiš po črnogorcih. Ampak taka je je naša država. Tujci bi morali biti prvi ki se bi morali integrirati in prilagajati nam. Glej distanciraj se od njih in pojdi rajši živet nekam na vas. Tja jugovići ne upajo pa še kmetij ne marajo z svinjskimi živalmi. Vse se da spremeniti samo voljo moraš imeti in iti.
Sorri ali mislim da oddajas toliko negativne energije da glava boli zato se nihce ne druzi s tabo. Ker teoreticno nemogoce da se okoli tebe ljudje ki niso slovenci nebi hoteli druziti s tabo. Najbrz se ti njih izogibas zato pa valis vso krivdo na njih. Prav smesna si s tem. In skoraj ziher sem da je zgodba izmisljena. Sorri bejb al tako je. Ker ce pogledas z zornega kota ni sanse da se toliko razlicnih ljudi( sosolke,sosedje,..)nebi hotelo druzit s tabo in na tebe gledalo drugace.
Oprosti draga, ampak tvoje ponizevanje “juznih” ljudi, povelicevanje in hkrati smiljenje same sebe, bi morala resevati pri psihologu in s tem ni nic narobe. Tezava je v tebi, ker kot pravis, te “juzni” ne sprejmejo ampak te tudi slovenci ocitno ne. Jaz sem tudi Slovenka, pa imam kup prijateljev, kolegov in znancev juznih in slovenskih korenin, od cistilcev do direktorjev (in glej ga zlomka…na tebi rezerviranih visokih polozajih za slovence je veliko “juznih”,na nizjih pa tudi slovenci, ki opravljajo delo po tvojem misljenju, rezervirano za “juzne”). Ljudi sama delim na dvoje -ali si clovek, ali pa nisi. Zaradi mene je lahko nekdo iz bogu za hrbtom ali pa iz najvecje prestolnice. Problem je v tebi. Svetujem ti obisk psihologa.
Dokler ne boš priznala, da je problem v tebi, je tako. Če opažaš, da se nikjer ne vklopiš, je po vsej verjetnosti tako. Nekaj na tebi je odbijajoče, da je tako. Mogoče se ti zdi trda ta beseda, ampak boljše, da slišiš to, kot pa neko ujčkanje, ki te ne bo nikamor pripeljalo.
Kje boš pa začela z delom na sebi, je pa tvoja odgovornost – lahko z branjem knjig, obiskovanjem psihologa, izobraževanjem na področju čustvene inteligence …
Zapomni si – pašeš tja, dokler sežejo tvoja želja in prizadevanja ter pričakovanja.
Točno tako!
In res je tudi, kar je nekdo zgoraj napisal. Biti svetovljan! Ampak žal to ne pride s potovanji, mislim, da je to vzgoja in širina duha. Jaz imam ogromno tujcev za prijatelje, po službeni dolžnosti veliko potujem po Evropi, ampak veste kaj, vesela sem, ko v tujini srečam ljudi iz bivše Jugoslavije, ker so preprosto pol-domačini in zabavni ljudje. Največji problem vsakega človeka, ki ima strah pred tujci, pa je pomanjkanje lastne vrednosti. Zazreti se je treba vase in se vprašati, kako se lahko izboljšam in napredujem. Nihče na tem svetu nam ni ničesar dolžan in ničesar kriv. Boljši in uspešnejši lahko postanemo samo s tem, da sebe spremenimo oz. svojo formo mentis.
Ko boš v vhodu v lastni državi edina s slovenskim priimkom, ko boš poslušala cigumigu na ves glas in opazovala opičje obnašanje večine aka pljuvanje po tleh in razpuščene otroke brez nadzora, ki postanejo razpuščena mularija, s smislom za povzročanje sranja, in vedela, da tam zdaj živiš pa pika, se pa spet oglasi s svetovljanstvom.
Ko boš v vhodu v lastni državi edina s slovenskim priimkom, ko boš poslušala cigumigu na ves glas in opazovala opičje obnašanje večine aka pljuvanje po tleh in razpuščene otroke brez nadzora, ki postanejo razpuščena mularija, s smislom za povzročanje sranja, in vedela, da tam zdaj živiš pa pika, se pa spet oglasi s svetovljanstvom.
[/quote]
Pa sem mislila, da razumem slovensko, ampak tole mi ne gre… definiraj prosim ” v vhodu v lastno državo edina s slovenskim priimkom” in pa “cigumigu”.
Sicer pa lahko potrdim, da se Slovenci na bosanskih svatbah odlično vklopijo v okolje, lol.
Ma pretirano napisano kot da so vsi juzni bogi, vsi slovenci pa premozni in elita. Tudi slovenci so razlicnih okolij, kaksne premozne pocitnice, razen ce od slovencov poznas same prestizne ljubljancane. Ma jaz cel studij komaj da sem sploh prisla malo do morja, preko poznanstev pa na vikend od koga mal cez mejo, ne da bi se sla neke premozne pocitnice..
Jaz se strinjam, da je celotni problem v avtorici.
Soditi po nacionalnosti ni rešitev. Tudi nekdo, ki ni slovenec ima lahko lepe ocene oz je študiral in se trudil.
Žal je danes tako, da večina delodajalcev želi izkušnje na področju kjer zaposlujejo.
Iznajdljivost, samostojnost itd… mogoče celo za minimalca.
Je pa res… najprej delaj na sebi… ne obremenjuj se zakaj je kakor je…
Naredi nekaj, da to spremeniš!!!!
Ponavadi je tako, da tisto kar nas najbolj moti na drugih… je naš največji problem
Forum je zaprt za komentiranje.