krhki flancati-ali se res…
Sicer ne vem, kaj so flancati, a ti lahko odgovorim na drugi del vprašanja. Iz beljakov se da narediti marsikaj: sadni kruh, snežene kepe, meringe…. O tem je bila pred kakim mesecem močna debata. Ene pravijo, da jih celo zamrznejo in ob priliki porabijo. Upam, da boš dobila tudi ostali del odgovora.
kakor gledam recepte od babi, nimajo nič soli in sladkorja. Jaz imam recept z soljo, sladkorjem( ščep) maslo ali margarina
najboljš da ga napišem , pol me pa popravte
50 dag moke, 1 žlička pecilnega, 3 žlic ruma, 3 jajca, 4 žlice mleka in 1/2 masla.
drug recept pa je
60 dag moke, malo soli , 8 g sladkorja v prahu, 4 rumenjake, kisla smetana, malo mleka, žlica ruma, malo limoniinga soka.
no tukaj pa ni nič masla.
ali mi lahko katera pomaga, ker sedaj pa res ne vem kako naj naredim te flancate
lp in hvala lumpa
Hej!
V vseh receptih za krhke flancate so samo rumenjaki. Beljeki naredijo testo trse ( razen sneg v biskvitih in se kje) in posledicno manj krhko, vsaj mislim tako. Tudi v kvaseno testo za potice gredo samo rumenjaki.
Kaj z beljaki?
Snezene kepe v vanilijevi omaki
Razne makroni – poljubcki ( mandljevi, kokosovi…), spanski sneg
Tudi palacinke so dobre samo z beljaki – res, nekoliko svetlejse…sicer jih itak namazes s slastno marmelado ali cim drugim.
Lep pozdrav Babi
Hej!
Receptov je veliko in vsak potem dela po praksi, kar mu najbolje uspe.
Jaz delam ponavadi brez sladkorja in soli. Ni pa nic narobe, ce to dodas.
V enem receptu je 1 dag sladkorja; manjsa moznost, da bi se premocno obarvali.
Soli ne pogresam, sladkor je pa itak potresen po ze ocvrtih.
Mleka ne dodajam; samo smetano, malo vina in malo ruma. Je pa tudi varianta s sokom pol limone.
Moj recept je podoben tistemu, ki ga je napisala ursa. Lp
Če dodaš v testo beljake potem je testo bolj kompaktno in flancati niso tako krhki.
Jaz jih vedno delam brez soli in brez sladkorja. Če v testo dodaš sladkor potem ti bodo hitreje potemneli. Na koncu pa vedno krhke flancate potresem z mletim sladkorjem.
Sol že normalno poizkušam uporabljati v čim manjši količini. Nekje sem slišala da v sadkih jedeh sol poudari okus. Ker so krhki flancati dobri zato ker so krhki in mastni (kot recimo krompirjev čips) po mojem mnenju ne potrebujejo še dodatka soli.
Iz beljakov pa rada naredim kokosove poljubčke. Mislim, da je recept napisan v bazi receptov.
Lep dan ti želim
Mateja
Babi, ti, ki si iz mojega konca mi nekaj povej. So ti flancati – hroštoli?
Lumpa. S temi beljakovimi kupčki sem tudi jaz dolgo imela podobne težave. Sedaj pa sem dobila nek recept. Beljake stehtaš. Enako težo uporabiš sladkorja, le pol mletega pol kristalnega. Stepeš vse skupaj (lahko kako zrno soli ali par kapljic limone – je zelo dobrodošla). Te kupčke potem v pečici sušiš na čim nižji temperaturi in precej dolgo (npr. celo noč na 50 stopinj. Pa ne bodo porjaveli in bodo suhi vseskozi. Tik pred serviranjem na te kupčke nabrizgaš stepeno smetano in okrasiš s kandiranim sadjem – njami.
No, moja mama (istrijanka d.o.c.) in kuharica po poklicu, ki naredi mega dobre hrostole (flancate), da v testo moko, 1 CELO JAJCE in 4 rumenjake ter zlico belega vina! Sladkorja ne doda. Tako je ucila tudi mene. Ce je pri roki, zaide vcasih v testo tudi zlica kisle smetane.
Taki hrostoli so mi vedno uspeli in so zelo dobri.
Babi, saj tudi mi rečemo fancli tem kvašenim miškam.
Če v testo, ki ga cvremo, damo sladkor, se potem olje veliko bolj peni.
Moja mama dela hroštole kar skozi strojček za pašto. Pridejo enakomerno razvaljani- zelo na tanko in so enkratni. Recepta pa žal ne znam, lahko jo pa tudi vprašam. Interesantno, še nikoli jih nisem delala. Saj sama sebi ne verjamem. Bo treba popravit to.
Mene pa tudi nekaj zanima v zvezi s krhkimi flancati. Moja mami pravi, da so od tete flancati zelo suhi, kar pomeni, da niso mastni. Meni, da jih peče v mikrovalovni pečici. Ali katera ve kako se jih peče v olju, da so suhi, ker tudi, če jih daš na papirnato brisačo ostane priokus po olju… ali se jih dejansko lahko peče tudi v mikrovalovni pečici.
Kakšen nasvet?
Hvala in lp, Tanja
Hej, Vipavka!
Ma ja, to so nase straube, istrsko hrostole ali krostole, vsesplosno flancati:)))
Tudi straube so lahko krhke ali kvasene; nona je cvrla oboje.
Tanja, ne vem, kako bi bilo v MKV pecici, ker je nimam.
Moji so suhi, se pravi nemastni. Jih pa v manjso posodo ( da je olje cimvisje in ga tudi manj porabim) dam najvec tri hkrati, da se olje ne ohladi in pridejo lepo suhi.
Seveda dam se na p. servietko v veliko cedilo. Tudi sladkorja v prahu ne potresem prav takoj, da se eventuelna mascoba lahko odcedi. Drugace jo sladkor posrka in od tod se tisti obcutek okusa po olju.
Take so moje izkusnje.
Simon, Lumpin drugi recept ( braz masla) je v redu. Ce pa pritisnes v iskanje, bos dobil se kak recept.
Lep pozdrav Babi
Poskusi tole. Recept je ravn za namene, ko ostane preveč beljakov. Delala ga sicer res še nisem, jedla pa (zato sem za recept prosila:) ):
BELJAKOV DOMAČ PRIJATELJ
Sestavine:
Trd sneg 5 beljakov
15 dag sladkorja
5 dag rozin
5 dag celih orehov
5 dag jedilne čokolade (koščki)
10 dag moke
15 dag raztopljene margarine
VRSTNI RED
Sneg + sladkor + margarina + moka.
Nato narahlo vmešaš rozine, orehe in čokolado.
Dobro namaži pekač in posipaj z drobtinami.
Peči pri 200°C cca ½ ure.
Forum je zaprt za komentiranje.