Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kresnik 2013

Kresnik 2013

Čestitke nominirancem – in žiriji za opravljeno delo. Le sami vedo, koliko so svoje delo opravili objektivno in temeljito.

Hermionin predlog je več kot odličen. Glede na to, da slovensko romanopisje ne nese zlatih jajc ravno pogosto, bi bilo podeljevanje kresnika vsako drugo leto čisto smiselno.

Tudi v naši knjižnici od nominirancev poznajo le Vojnoviča. In najbrž bo pri tem tudi ostalo.

Jaz pa mislim, da bi imelo podeljevanje vsako drugo leto več negativnih kot pozitivnih učinkov. Slovenski romani bi dobili (še) manj medijske pozornosti, kvaliteta izbrancev pa se tudi ne bi bistveno dvignila, saj so romani znotraj deseterice po kvaliteti skoraj vsako leto dokaj izenačeni. Pa še ta forum bi bil manj aktiven…:)

Moj predlog bi bil, da se poleg “malega” kresnika, ki se podeljuje vsako leto, ustanovi tudi nagrada “veliki” kresnik, ki bi jo podeljevali za najboljši roman preteklega desetletja.
V desetih letih pa se že nabere vsaj nekaj zelo dobrih romanov in z rahle časovne distance jih je mogoče tudi bolj objektivno primerjati med seboj.

Naj dodam še (malo mimo) vprašanje: kaj pa nagrade za žanre?
Mar ne bi bilo prav, da bi imeli tudi zanje kakšno nagrad(ic)o, nekakšno sito? Kar predstavljam si: za krimiče bi lahko prejel vrenka. :)) Za chick-lit mogoče kokoško (v čemer je zajeta tudi domoljubnost :)). Ipd. Nagrada bi se podeljevala pač v takem roku, v kakršnem bi se nabralo dovolj gradiva za vsaj eno presevanje. 🙂 Ravno pred dnevi so me na lit. večeru vprašali, kaj storiti, da bi se pri nas vsaj malce bolj uveljavili in opazili (in razvijali in izboljševali) žanri …

Ideja ni slaba, ne vem pa, če imamo dovolj žanrskih tekstov. Morda bi nagrade malo spodbudile produkcijo, čeprav dvomim.

Glede letošnjih finalistov kresnika pa sem malo presenečena predvsem, da se je v finalu znašel Golob. Žal mi je predvsem za Stanko in tudi za Podstenška, ki sta vsak na svoj način nekaj svežega in novega. V finalu pa bom navijala za Sosiča, ker se mi zdi slogovno in literarno na najvišjem nivoju.

>ne vem pa, če imamo dovolj žanrskih tekstov. Morda bi nagrade malo spodbudile produkcijo, čeprav dvomim.

Tudi prvo leto kresnika je žirija izbirala med 17 romani, če se ne motim – toliko se pa vsako leto menda že nabere …

Ne gre samo za spodbujanje produkcije; gre za neko ovrednotenje. Kot sem tu že večkrat omenila: ni vsaka plaža za v isti koš. Imamo kamnito, betonsko, prodnato, peščeno, mivkasto … :)) Nekoč je Konsalik veljal za plažo. Ko ga primerjam z nekatero današnjo plažo, je, madonca, skoraj klasik. :)) Wallace velja za “plažnega krimičarja”, a proti Donni Leon je (vsaj zame) spet že skoraj klasik. Poglejmo jezik V. Holt in, npr., Nore Roberts ali Von Kurthyjeve. Med temi plažami so cela morja. Ali suspenz v nekaterih knjigah Holtove in v Windspellih Wandergriff – s tem se npr. Carmen Reid ne more primerjati. No, tako vsaj to vidim jaz pa najbrž še kdo. Seveda pa je tudi med sodobnimi “plažaricami” kaj kakovostnejših avtoric od pravkar naštetih. In tako tudi naše plaže ne moremo meriti z uravnilovko. Vendar ni nobenega sita, nobenega merila, ki bi vsaj malo presejalo fino mivko od neobrušenega kamenja. – Se opravičujem, ker smetim v tejle temi. Je pa vsaj od daleč povezano vse skupaj. 🙂

Kaj je ta tema postala povsem nezanimiva?

Mogoče je res nezanimiva…?
Urban Vovk v zadnjih Pogledih pa zapiše:
Spodbujen s še zelo svežimi oziroma osveženimi vtisi o letošnjih kresnikovih finalistih naj se izpovem drzne, morda tvegane, a z vtisi o prebranem trdno podložene ocene, da je tokratna peterica v povprečju najboljša v zadnjih letih.”

Jaz bi šel še korak dalj: je najboljša od 1994, ko je zmagal Andrej Hieng s Čudežnim Feliksom, v peterici pa so bili še Mate Dolenc, Pes z Atlantide, Drago Jančar, Posmehljivo poželenje, Lojze Kovačič, Vzemljohod, in Marjan Tomšič, Zrno od frmentona. Zanimivost: takrat je bilo članov žirije sedem.

Presenečena nad zadnjimi zapisi. Prebrala dva finalista, Maruša Krese je nekje na polovici zastala, povprečni vtis po polovici je…precej povprečen :-(.

Hja, okusi so različni, kar se na teh straneh večkrat pokaže, in temeljijo tudi na različnih bralskih izkušnjah. Sam sem šel za potrebe zgornje izjave pogledat seznam vseh nominiranih, ugotovil, da sem prebral vse razen štirih, se spomnil svojih bralnih vtisov, za tiste, ki se jih nisem spomnil, sklepal, da niso bili bogvekaj, in pač napisal, kar sem.

Če človek prebere dve od petih knjig res ne more soditi o “povprečju petih”.
Malo bolj se velja potruditi.
Knjige, vseh pet, po moje, res presegajo minule finaliste. Če samo pogledamo Vojnovićevo Jugoslavijo, je boljša od Čefurjev, pa po moje sploh ni najboljša v tej peterici. (Golob, Krese; Rezman, Sosič, Vojnović)
😉

Prebrala sem 2 knjigi + do polovice Da me je strah?. Torej polovico vseh finalistov, kar sem tudi komentirala:-). Vojnović se me ni uspel zares dotakniti in čeprav je tema romana morda večja od Čefurjev, je izvedba neprepričljiva. Za Goloba sem že zapisala, da je precej slabši od prvenca in me je dolgočasil. Poznam še nekaj ljudi, ki se niti niso prebili do konca njegovega (precej kratkega) romana. Kresetove ne bom komentirala, dokler je ne preberem, ampak glede na to, da se bolj kot ne povaljuje naokoli, me ravno začarala ni :-).

Tudi sicer smo skozi tole temo vsi bolj kot ne jamrali, da letos nekam ni ravno leto vrhunskih romanov, padale so celo ideje o tem, da bi kresnika veljalo podeljevati le na vsaki dve leti, zdaj pa naenkrat bumf – imamo 5 najboljših finalistov ever?! Itak da ima vsak svoj okus, tega niti v sanjah ne mislim komurkoli odrekati, ampak malo čudim se pa po mojem lahko ;-).

Jaz nisem jamral (“vsi”) in lahko še kar stojim za povedanim. Glede Vojnovića in Goloba se sicer strinjam, a vseeno ugotavljam, da razen navedenega leta ni bilo leta, ko bi se mi zdelo vseh pet romanov iz zaključne peterice dobrih, čeprav imam na vsakega od njih tudi kako pripombo. Dober pa se mi zdi tudi eden, ki se ni uvrstil v peterico, in najmanj dva, ki se nista v deseterico. (Obsedenosti v času krize pa ravno še berem, tako da morda razširim to število.)

Predlagam pa resnim bralcem slovenskih romanov, da naredijo podobno primerjavo, kot sem jo jaz, in povedo izide – morda je za bližajočih se 25 let Kresnika čas za Kresnika Kresnikov? To bi bilo bolj pametno kot podeljevanje vsaki dve leti – le kaj bi s tem pridobili?

No, jaz se popolnoma strinjam z Enko.
Letošnji finalisti me niso prepričali.Ne morem se izogniti slabemu občutku, da se je delala negativna selekcija. Dobre knjige so ostale izzven deseterice, najboljše iz deseterice so pa potem ostale izven finala. In potem še ta cvetka, da je Flisar za las zgrešil deseterico.

Preletela sem tudi seznam vseh nominiranih. Katerokoli leto je težko najti pet dobrih knjig v finalu, izstopajo pa posamezne odlične knjige (ne vedno zmagovalke). Zato pa:
S podeljevanjem kresnika vsako drugo leto bi bila kvaliteta izbranih romanov večja in zmagovalci primerjivejši:-)

Seveda, okusi so različni in bralske izkušnje tudi. In prav je tako.

Več pa na: http://hermioninblog.blogspot.com/

Za natančnejše razumevanje, kakšne kriterije imate za dobro knjigo (navsezadnje se virtualno že dolgo poznamo, tako da mnenje jemljem resno), bi si želel konkretizacije stavka “Dobre knjige so ostale izzven deseterice, najboljše iz deseterice so pa potem ostale izven finala.” Zlasti to zadnje mi ni bilo jasno. Če gre za Podstenška, je knjiga napisana precej na hitro in na prvo žogo, čeprav je tematika zanimiva.

Sam sem napisal, da med peterico pogrešam Stanko Hrastelj, ki pa večini tu ni bila všeč, med deseterico pa (lahko dodam) natanko Flisarja in Zorka Simčiča. Nisem bral Jedcev rži, ki je bila tu pohvaljena, preostale omenjene pa sem. In tudi veliko neomenjenih.

“S podeljevanjem kresnika vsako drugo leto bi bila kvaliteta izbranih romanov večja …” Hehe, hermiona, potem bi negativna selekcija, na katero sumničiš, vendar pobirala še večji davek ;-)!

Se strinjam z Enko in hermiono. Če je tole med boljšimi letinami, še Slovenci nismo imeli zares velikega romana.

@insajder
Dobre knjige izven deseterice:
[list]
[*] Maja Haderlap: Angel pozabe (prepričana sem, da bi morala biti v konkurenci)
[*] Avgust Demšar: Obsedenosti v času krize.
[*] Aleksandra Kocmut: Jedci rži[/list]
Zadnja dva seveda ne zato, ker sta naša virtualna znanca;-)

…najboljša iz deseterice je pa potem ostala izven finala:
[list]
[*] Stanka Hrastelj: Igranje[/list]
Ja, tudi jaz sem med tistimi, ki mi Igranje ni bilo najbolj všeč. Pa vendar – to se mi zdi največja tragika! – je ta knjiga v primerjavi z ostalimi še vedno izstopajoče dobra.
Vidiš, tega nimam rada – da razpravljamo in primerjamo knjige, ki so povprečne in smo zadovoljni s tem, kar imamo, namesto da bi izpostavljali kvaliteto. In te bi bilo v dveh letih več kot v enem.

Glede “negativne selekcije” pa nisem tako pesimistična:-) To je samo moj osebni občutek za letošnje leto. Prejšna leta nikoli nisem pomislila na kaj takega in tudi za naslednja leta sem prepričana, da se bo komisija vedno potrudila in izbrala tisto, kar se ji zdi najboljše.

In da ne bo pomote. Mnenje komisije in tudi tvoje mnenje spoštujem; žalosti me pa, da je precej drugačno od mojega – je pa to čisto moje osebno (in laično) mnenje – mnenje nekoga, ki ima rad knjige:-)

Več pa na: http://hermioninblog.blogspot.com/

Podpišem.

Zgoraj omenjeni tekst Urbana Vovka je zdaj prosto dostopen tu:
Pogledi

Lahko bi se igrali naprej tole zabavno igrico, tudi po podelitvi, če bi vsak napisal, katera peterica (govorimo namreč o peterici, ne o po naše najboljšem romanu, pa naj je zmagal ali ne) se mu je zdela boljša od letošnje. Ampak najbrž nam knjige ne ostajajo v tako dolgem spominu?

Sam bom zadovoljen, če bo nagrado dobila Maruša Krese, razumel, če jo bo Sosič, (ne neprijetno) presenečen, če jo bo Rezman, začuden, če jo bo Vojnović, in zmajeval z glavo, če jo dobi Golob.

Za drugo leto pa si želim ne več romanov, ampak več žirantov.

Tokrat pa se glede razvrstitve povsem strinjam z Insajderjem.

Malce drugače zapisano, bi bilo takole:
Če bo nagrado dobil roman Maruše Krese, bom srečna, ker jo bo dobil eden najboljših tekstov zadnjih let, zagotovo pa najboljši letos, če jo bo Marko Sosič, bom razumela in nič bentila, presenečena bom, če jo bo Peter Rezman, ki me ni navdušil, hladne me pa tudi ni pustil, razočarana, če jo bo Goran Vojnović, in bila več kot nezadovoljna, če jo dobi Borut Golob.

Med peterico zagotovo pogrešam Stanko Hrastelj, ki bi pri meni prišla na drugo do tretje mesto.

Me veseli, da se strinjamo vsaj o Vojnoviću in Golobu :-).

Letos ne navijam za nikogar iz peterice, stavila pa bi, po vsem kar sem prebrala tu in tam, na Sosiča. Pa da vidimo :-).

Torej Sosič ali Krese …

Krese.
🙂

Sosič. 🙂

Čeprav imam nejasen občutek, da nas bi žirija letos znala tudi presenetiti.

New Report

Close