Kresnik 2010
@pilgrim: ko omenjaš Insomnio – tule sem en lep primerek 😉 Ampak zdaj grem res spat …
Sama sem vseeno navdušena: da komisija enkrat za spremembo”sledi” našemu mnenju. Kolikor se mi zdi, smo – če sploh za koga – navijali za nogice. Bo pa zdaj odpadlo naše skoraj vsakoletno besnenje nad končnim rezultatom 😉
Zdaj pa: ali smo mi postali takšni strokovnjaki – ali pa je komisija začela kukat na Molje 😉
Se pridružujem navdušenju!
Komisija se je dobro odločila in kar se mene tiče tudi pravilno.
A nad odločitvijo sem bila presenečena. Nekako nisem verjela, da je možno, da Svinjske nogice pridejo na vrh.
In ko sem gledala fotografije z Rožnika, sem se dokončno prepričala, da je nagrada prišla v prave roke.
Kaj imajo skupnega “katja10, insajder, pilgrim, Kerstin, hermiona, marze, Toro, Oja, Enka, pončo, nekimezanima, TomoVeis, Starbon, bizovičar in šecjen”?
Splača se prebrati Hladnikovo (post mortem) analizo na temo Kresnika. Danes v fusnoti 17, jutri v komisiji, ROFL. Se bo treba zresniti, ljudje berejo Molje.
Še povezava na Hladnika..
No, jaz bi za bodoče diplomante na to temo 🙂 vseeno še enkrat poudaril, da sem se navduševal nad BORUTOM Golobom (Tadeja zaenkrat še nisem prebral, tako da se bom morda tudi nad njim).
Predsednik žirije je v besedilu v (mislim, da) Gorenjskem glasu povedal, da je BG za las izpadel v korist Andreja Skubica, pa da je bil ob TG najmoćnejši kandidat Evald Flisar, če koga zanimajo vmesni izidi …
No, sama sem iskreno vesela zapisa, kjer nekdo končno pojasni, kakšni so mehanizmi žiriranja in kako je stvar potekala v konkretnem primeru. Tako utemeljitev bi potrebovali vsako leto, saj se je že dogajalo, da si se lahko samo čohal po glavi in zavijal z očmi ob ugibanju, kaj je žirija s svojim izborom pravzaprav hotela sporočiti. Recimo predlani, hja – raje ne bom rekla, kakšen je bil moj iskren vtis.
Se podpišem pod Ojo in Katjo10. Sem se pa ob omembi “žanrskosti” v Hladnikovem članku spet vprašala, kje, kdaj, kakšne so meje oz. razdelitve pri žanrih. Kajti vsak roman je do neke mere žanrski, in kot pravi Hladnik, nam – če so že za kresnika tako ozko usmerjeni – manjka nagrad za ostale žanre. Dober roman je po mojem mnenju spreten preplet vsaj dveh žanrov (npr. Kingov Bag of Bones, srhljivka + ljubezenska zgodba + triler, ali pa Voda za slone (Gruen), pustolovščina + izpoved/drama + ljubezenska zgodba in še kaj) – če je zelo ozko “žanriran”, pa mora biti kratek (npr. Frančič: Je zima v krilu poletja), sicer se začne vleči.
Le moje mnenje, seveda.
K.
(Skopirano iz mesečne teme.) Jani Virk: Ljubezen v zraku. Roman ste itak že vsi prebrali, kot vidim v temi o kresniku. Zgodba o štiridesetletnem ločencu, učitelju glasbe, na katerega se po čaknorisovsko lepijo petindvajsetletnice, če so seveda dovolj atraktivne. Sporočilo romana mi ni jasno, gre pa za prijetno povprečno branje, ki je bilo najbrž upravičeno nominirano za kresnika in le-tega upravičeno ni dobilo.
Berem pa Mazzinija 2010. A bi bilo treba že odpreti temo o kresniku 2011?