Kreša
Seme dobiš vsepovsod kjer prodajajo druga semena za vrtnine, sigurno v bolje založenih prodajalnah. Posadiš jo lahko v lonček v stanovanju, kaj kmalu bo zrasla.
Jaz jo pred velikonočnem časom posadim v izpraznjeno jajčno lupino za okras – prav lepo je videti in še simboličen pomen ima “novo življenje se budi” 🙂
Jajce previdno razpoloviš, vsebino porabiš, v vsako polovičko pa daš kosem vate, toliko vode, da je vata prekrita, enakomerno posuješ po vrhu semena kreše (kak mm razmaka) in po nekaj dneh bo nastal prikupen mini šopek. Opazuj vsak dan in dolivaj vodo – ko bodo rastlinice pognale bodo precej “žejne”.
Seveda lahko uporabiš več jajčnih polovičk in jih zložiš v lep aranžma.
JA, meni se tudi zdi super ideja s temi jajčnimi lupinami in bom verjetno naredila! Sonce, zakaj bi bilo letos prepozno? Saj je O-O napisala da zrase v parih dneh in ravo je še čas do Velike noči…torej: po službi hop v trgovino ali vrtnarijo po seme kreše in doma posejat! 🙂
Zdaj sem se res odločila da bom doma posejala krešo(oz. mi jo bo mama:)) , jutri bom doma kupila seme! Sejala bom tako v lončke kot tud v jajčne lupine….
Zdaj pa res prosim še za kakšen receptek, ker drugače ne bom vedela kaj z njo – razen v skutni namaz, kot je napisala Tjač 🙂
LP
Ja Zala, ni problem v tem, da ne bi zrasla, ampak moja domišljija je že delala sto na uro in videla sem malo morje teh jajčnih lupin v kakšnem prav fletnem aranžmajčku s pirhci… No, kako pa naj danes porabim toliko jajc ;-)). Ampak veš kaj, morda pa bosta zadostovala dva jajčka – štiri polovičke torej – nekaj bo že, jaz pa bom imela za kosilo jajca na oko ;-)). Ok, grem po krešo po službi ;-))
Jaz sem našla samo en recept
kreša z jabolki
125 g vrtne kreše
2 jabolki
sol
2 žlici kisle smetane
sok 1/2 limone
sok 1/2 pomaranče
To solato lahko pripravimi iz sveže kreše, ki je bolj okusna, ali pa jo poparimo in odcedimo. Krešo naložimo v skledo, dodamo na tanke koščke narezani jabolki. Limonin in pomarančni sok premešamo s kislo smetano, solimo in polijemo po solati. Ponudimo takoj.
Lp, Maja
še nekaj linkov o kreši:
Še en članek Andreje Žagar Kreša z okenske police
Krešo lahko gojimo kjer koli in kadar koli. Spomladi in poleti v vrtu, kjer bo dobro uspevala tudi na manj sončnih gredicah, jeseni in pozimi pa lahko raste v stanovanju.
Ker vsebuje veliko vitaminov (A, B, C), klorofil, železo in gorčično olje, ki čisti kri, so jo včasih uporabljali kot zdravilo proti skorbutu, pa tudi za izboljšanje apetita in zaščito pred insekti. Danes lističe vrtne kreše v glavnem dodajamo jedem. Okusna je v solatah, krompirju, omakah, jajčnih in paradižnikovih jedeh in juhah, pomešano s skuto ali surovim maslom pa jo lahko namažemo na kruh.
Pozimi v stanovanju
Jeseni in pozimi krešo sejemo v lončke in plitve zabojčke, ki jih napolnimo z rahlo zemljo. Prva dva do tri dni do kaljenja nekateri postavijo posode s krešo v temen prostor, kar pa ni nujno. Nato ji namenimo svetlo okensko polico. Paziti moramo, da se zemlja v lončku ne izsuši.
Režemo mlade lističe
Ko je rastlina visoka približno 5 do 8 cm, kar doseže približno v 10–14 dneh, lističe porežemo in uporabimo. Ker zelo hitro raste, jo sejemo večkrat, da jo imamo vedno svežo pri roki. Krešo lahko režemo kar nekajkrat, dokler ne opazimo, da so lističi začeli rumeneti. Nato poskrbimo za nove setve.
sonce, a si sejala vrtno ali vodno krešo? Verjetno so vsa navodila na vrečki, tako da bom za vse ostalo tam pogledala…..Valenitin semena so tista v vrečah z rdečim robom, a ne?
Majuška, super recept – zagotovo ga preizkusim, ker se predobro bere da bi zpustila kaj takega! Se pravi, da če lahko krešo kombiniramo tudi s sadje, je torej bolj nevtralnega okusa ali kako?
LP
Ola !
Joj, ne bi vedla kakšnega okusa je, ker je še nisem jedla. Recept sem prepisala iz vegetarijanske kuharice.
V drugi vegetarijanski kuharici pa piše : Pekoč okus po popru dopolnjuje solate blažjega okusa. Navadno jo mešamo s svežo pomarančo. Ni preveč obstojna, zato ji moramo porabiti v dveh dneh. Sodi v družino križnic, zato ima enake lastnosti – varuje pred rakom.
Lp, Maja
225 g zrnate skute
400 g opranega i nodcejenega maslenega fižola iz pločevinke
1 sesekljan šopek mlade čebulice
50 g sesekljane vodne kreše
4 žlice majoneze
3 žlice svežih sesekljanih zelišč
sol, poper
Skuto, fižol, čebulico, krešo, majonezo in zelišč zmiksamo. Solimo in popramo, ter pokrito damo za nekaj ur v hladilnik. Nato ponudimo s svežo zelenjavo in grisini.
Namesto fižole lahko uporabimo fižol cannellini ali čičerko iz pločevinke.
p.s. Če bom našla še kakšen recept, pa ga napišem
LP, Maja
3 rdeče pečene paprike
175 g kreše
225 g pretlačene skute
50 g prpraženih olupljenih in sesekljanih mandljev
8 tankih plasti vlečenega testa
2 žlici olivnega olja
sol, poper
Olupljene pečene paprike in krešo grobo sesekljamo, dodamo skuto, mandlje, sol in poper.
Vsako plast testa posebej razrežemo na dva kvadrata s stranico 18 cm in dva kvadrata s stranico 5 cm. En večji kvadrat rahlo premažemo z oljem. Drugi večji kvadrat položimo nanj pod kotom 90°, da nastane zvezdasta oblika. Na sredino zvezdaste oblike položimo en manjši kvadrat. Rahlo ga premažemo z oljem in položimo nanj drugi manjši kvadrat. Tudi tega premažemo z oljem. Na sredo položimo osmino nadeva. Vogale dvignemo in skupaj zasukamo, da nastane culica. Culice zložimo na rahlo pomaščen pekač in pečemo pri 190°C 25 – 30 minut, da pozlatijo in postane testo hrustljavo. Ponudimo z zeleno solato.
75 g razpolovljenih orehovih jedrc
2 na krhlje narezani rdeči viljamovki
žlica limoninega soka
150 g kreše
200g na koščke narzanega roqueforta
Preliv :
3 žlice deviškega olivnega olja
2 žlici limoninega soka
1/2 žličke tekočega medu
žlička dijonske gorčice
sol, poper
Orehe 2 minuti pražimo v ponvi, da pozlatijo. Vse sestavine za preliv dobro premešamo. Hruškove krhlje prelijemo z limoninim sokom, damo jih v skledo in primešamo krešo, orehe in sir. Prelijemo s prelivom, dobro premešamo in takoj ponudimo.
Zala, receptov še nisem preiskusila. So pa iz Knjige Sodobna vegetarijanska kuhinja.
Recepte bom preiskusila, samo najprej moram posejat krešo :))
Če boš katerega probala, ko ti zraste kreša, pa sporoči, če so sploh užitni.
Mene mikajo tiste culice, pa ne vem kaj bi dala namesto kreše. Mogoče malo rukole ?
Lp, Maja
Forum je zaprt za komentiranje.