kremna juha
Kremna juha za odrasle in majhne otroke:
skuhaš cvetačo, korenje in krompir, dodaš sol oz. za “tavelike” lahko tudi malo vegete. Ko je juhica skuhana, jo pretlašič ali spasiraš, dodaš peteršilj in po želji še kislo smetano.
Grahova kremna juha:
grah skuhaš v vodi (vode naj bo toliko, da je grah pokrit) in pustiš, da se ohladi. Ohlajeno zmiksaš v multipraktiku in preceješ čez cedilo. Odcejeno juho daš nazaj v lonec in pogreješ (ne sme zavreti) ter dodaš kislo smetano. Juho postrežeš z popraženimi kruhovimi kockami.
No upam, da sem ti vsaj malo pomagala in dober tek
cvetačo in brokoli (lahko tudi korenček) narežeš, poprežiš malo na olivnem olju, dodaš vročo vodo (toliko, da je zelenjava pokrita), pol žemlje, začimbe (sol, majaron, baziliko) in kuhaš do mehkega. zmiksaš s paličnim mešalnikom, dodaš kocko, strt česen in kislo smetano, premešaš in še enkrat zavreš.
Jaz gostim zelenjavne juhe s pretlacenim krompirjem, namesto kisle smetane pa dodam raje mleko (pol vode ali manj in ostalo dodam mleko ), ker ima taksna juha tudi manj kalorij….
Najprej kuham na velike kose narezan krompir, ga pretlacim s tlacilko ali zmiksam, razredcim z mlekom in sele zatem dodam ostalo zelenjavo, in je prav super. Naprimer oh in sploh je v taksni obliki dobra gobova juha, pa jasno vse potrebne zacimbe morajo biti zraven!
Dober tek!
Kremna paradižnikova juha: ostrgaj korenček in ga nareži na kolesca, paradižnik nareži na koščke in daj oboje kuhat v vodo, posoli po okusu. Ko je korenček mehak, z paličnim mešalcem juho zmiksaj. V drugi posodi na olju prepraži čebulo, dodaj moko, prepraži in zalij z mrzlo vodo, dodaj lovor in to reč malce pokuhaj, nato precedi v spasirano juho. V takšno juho lahko zakuhaš še krpice.Lahko dodaš še malo bazillike ali drobnjak, tudi peteršilj ne bo v napoto.Krompirjeva juha ni nobena znanost, samo dovolj gosta mora biti, tukaj lahko dodaš še malček smetane in majaron.Začimbe so pri okusu zelo pomembne, vse premalo se zavedamo kako zelo so uporabne, da ne rečem zdrave.Kar nekako smo ostali pri peteršilju in jušnih kockah-napaka!
Juha iz suhega graha je res krasna. Če pozabiš prej namočiti grah, je tudi ok, samo malo dalj se kuha. Suhi grah obvezno vzamem s seboj na morje v apartma. Ker nimam s seboj paličnega mešalnika, jo pustim rahlo vreti kakšni dve uri, pa grah sam razpade, kot bi bil zmiksan. Če je veliko graha, ni potrebno ničesar drugega, drugače se lahko “podaljša” tudi s pšeničnim zdrobom, ribano kašo, mi pa imamo najraje malo zakuhanega kuskusa. In obvezno jo naredim še za drugi dan, pogreta je ok.
Suhi grah? Dolgo sem ga priložnostno nabavljala v Italiji, moledovala zanj, enkrat sem ga slučajno našla v marketu v Portorožu in kupila vso zalogo na policah. Drugače so me v trgovinah čudno gledali in mi ponujali lečo, ker je podobne barve in oluščene suhe polovičke graha res približno tako izgledajo, le malo večje so in bolj intenzivno zelene barve. Odkar smo tudi pri nas “dobili” Merkator, pa ni več problema. Pri stročnicah si ga lahko sam naložiš z lopatko.
Forum je zaprt za komentiranje.