Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kreme za torte

kreme za torte

pozdralvjen
forum redno spremljam, vas rada berem;))
no mož bo kmalu imel roj. dan..ker obožuje nogomet (je trener), bi mu spekla tako torto (nog. igrišče)
no za obliko že vem kako bom, nevem pa kakšno kremo naj dam..
biskvit bo vrjetno bel, če ima pa kakšna predlog, ga pa z veseljem vzamem:))
prosim za vaše odgovore in se vam že vnaprej zahvaljujem
lp

Hmmm… kakšno kremo pa? Masleno ali smetanovo ali na bazi pudinga? Čokoladno ali sadno ali orehovo ali kokosovo? Vsaj malo povej, v katero smer naj predlagamo, pa sem sigurna, da bo padlo en kup receptov :))).

Lp, mishika

he he..mishika super si;)))
evo tko, lahko je smetanova ali pa na bazi pudinga..maslena se mi zdi nekako premastna..sadna bi tudi pasala še posebaj s kakšnimi borovničkami;)) mmmmm..sem že lačna;)
lp

Joj, potem pa nič lažjega… Če imaš borovnice doma, jih zmelji bolj na grobo in samo smetani dodaj (po želji sladkaj) – več bo borovnic, boljše bo ;). Aja, jaz bi uporabila rastlinsko smetano – tisto v modri embalaži od pomurskih mlekarn, ker se jo da res na trdo stepst. Če pa bo preredko, pa samo kakšno šlag peno zraven umešaj.

Pudingovo kremo: skuhaj borovničev puding (bolj trd, kot pa piše!! – na količino tekočine za dva pudinga daš tri pudinge), dodaj zmlete borovnice in zraven umešaj ali margarino (maslo) ali pa smetano (po moje bi tudi šlo in bi znalo biti zelo dobro). Na tri pudinge (tekočina samo za dva!! – malo več sladkorja) daš nekje od pol do celo margarino (od 125-250 g) oz. maslo. Lažje (brez grudic) vedno vmešaš puding k maslu. Kot alternativa maslu oz. margarini pa je seveda smetana.

A bo v redu?

Lp, mishika

Lahko pa zadevo čisto poenostaviš in biskvit samo napojiš z mešanico borovničevca in vode, gor položiš cele borovnice (fajn na gosto) in preko namažeš smetano. Mnjam. 😉

Lp, mishika

… kar poslušaj mishiko, mi smo s pomočjo njenih krem za torto razturali za sinov RD (no, jau sem razturila), so mi mulci vso pojedli.
T. – sicer antitalent za torte

Lahko pa narediš kokosovo kremo:

pol litra mleka
2 vanilijeva pudinga s kokosom (dobi se prav poseben puding s kombinacijo teh dveh okusov; lahko pa uporabiš kar vanilijevega)
15 dkg sladkorja
15 dkg masla
5 dkg kokosa

V pol litra mleka skuhamo dva vanilijeva pudinga s kokosom brez sladkorja. Ko se ohladi, dodamo sladkor, maslo in kokos.

Še nekaj krem:

PREPROSTA KREMA

1/2 l mleka
polovica na pol prerezanega vanilijevega stroka
4 rumenjaki
100 g sladkorja
50 g jedilnega škroba (ali 1 zavitek vanilijevega praška za puding)

Mleko zavreš s strokom, 5 minut pustiš počivati. Posebej v kozici penasto umešaš rumenjake in sladkor, dodaš škrob ali puding). Nato med mešanjem dodajaš vroče mleko. Nato stepaš, dokler zmes ne naraste. Odstaviš in še naprej mešaš.

MASLENA KREMA

Isto kot zgoraj, le da sta samo 2 rumenjaka, 30 g škroba (ali pol zavitka pudinga), količina sladkorja je ista, le da uporabiš sladkor v prahu + 250 g masla.

Različice:

– dodaš 4 žlice likerja, ruma,…
– dodaš 150 k stopljene čokolade
– dodaš 200 g lešnikove kreme (nutella)
– dodaš 2-3 žlice instant kave
– dodaš mešanico iz 6 žlic mleka, 1 žlice sladkorja in 60 g mletih lešnikov ali mandljev (vse zavreš, nekoliko ohladiš in vmešaš v masleno kremo)

PARIŠKA KREMA (ČOKOLADNA)

250 g sladke smetane
200 g čokolade (jedilne, lahko tudi mlečna)
1 žlica ruma

Smetano zavreš, umešaš drobno narezano čokolado, pri nizki temperaturi raztopiš. Dodaš rum. Ohladiš, postaviš čez noč v hladilnik. Pred uporabo kremo “stepeš” z električnim mešalnikom.

Upam, da ti bo kaj pomagalo.

LP, Staša

Staša, koliko časa stepaš to ohlajeno pariško kremo (čokoladno)??
Sem jo že delala in ko sem jo naslednji dan stepla z el.mešalnikom, je postala nekam čudna trda, grudičasta … in ne tista voljna, mazava. Sedaj pa nevem
ali sem jo predolgo stepala ali kaj.
Hvala za pomoč, oli

Če je krema postala grudičasta, se je definitivno sesirila. To se zelo rado zgodi pri čokoladni kremi, kjer zelo veliko čokolade dodaš smetani. Da se to ne zgodi, da raje manj čokolade, ravno toliko, da je krema lepo rjave barve in čokoladnega okusa.

Pa še en psssssst namig… Če se krema sesiri, vedno pomaga, če v kremo vmešaš vrečko ali dve šlag pene. Okus sicer več ni čisto enak (ima okus po šlag peni), krema pa spet postane mazava…

Lp, mishika

:)))))))))))) Me veseli, če kdaj kaj uspe. Še posebej torte, ker jih je res “ajnfoh” spečt, a ne? :)))

Lp, mishika

Oli,

zadnjih treh krem še nisem delala. Sem pa delala pred časom podobno kremo (malo drugačna razmerja so bila) pa se mi ni nič sesirilo. Je pa pred časom že tekla debata o tem, mogoče ti naslednja linka lahko kaj pomagata:

Pri drugem linku je en zanimiv recept za kremo (ti ga kar kopiram). Sem ga preizkusila (z belo čokolado) in mi je bil blazno všeč:

Svetla krema za rolade in torte (avtor Loni)

250 g bele čokolade,
4 listi želatine,
1 žlica pomarančnega soka,
1 jajce in 1 rumenjak,
0,5 l sladke smetane

Čokolado nalomimo na koščke, damo v skledo, skledo pa postavimo nad kozico z vročo vodo. Segrevamo, da se čokolada razpusti. Želatino namočimo v mrzli vodi, da nabrekne. V kotličku nad soparo kremasto stepemo 1 jajce, 1 rumenjak in pomarančni sok. Iztisnemo želatino in jo razpustimo v tej kremni zmesi. Dodamo čokolado in razmešamo, da dobimo gladko kremo. Kotliček odstavimo na hladno. Ko se začne krema strjevati, stepemo sladko smetano in jo primešamo kremi. Lahko uporabiš tudi temno čokolado.

En link (v zvezi s pripravo te čokoladne kreme) bi ti še rada prilepila pa trenutno ne morem na Kulinariko (nekaj očitno ne deluje OK). No, ga prilepim kasneje.

LP, Staša

Jaz sem zadnjič naredila tako torto, le da sem namesto smetane na borovnice namazala puding.

No, to je ta link… na začetku je sicer druga tematika, vendar vmes sledi preskok na čokoladno smetano 😉

Staša hvala za link. Vse sem prebrala in nekaj sprintala. Moram pa še enkrat praktično sprobati. Takrat sem smetani in čokoladi dodala še maslo, sedaj bom pa samo s smetano in čokolado probala. Upma, da bo.
Pozdravček, oli

Mishika in to mi sedaj poveš, ko je krema že v Snagi, hi hi hi .. na šlag peno pa se niti spomnila nisem, ker jo tudi sicer zelo redko kupim.
Bom poskusila znova in bom poročala kako in kaj.
Lp, oli

Oli,

ni za kaj 🙂 Bodi pozorna na del, kjer sem napisala, da mi krema samo s smetano in čokolado NI uspela (čeprav drugim je – po identičnem receptu). Ugotovili smo, da je bila moja napaaka v tem, da kreme nisem dovolj dolgo miksala.

Ko sem jo delala z maslom, mi je super uspela, vsekakor pa moram še enkrat probati le s čokolado in smetano (ker so vsi tako hvalili ;))

Seveda pa prosim tudi tebe, da poročaš, če jo boš delala.

LP, Staša

Staša: en namig…Smetano ne zavri do konca. Čokolado (nadrobljeno, gre hitreje) daj v smetano takoj, ko začneš smetano gret. Uporabi pa vsekakor manj čokolade, kot je navedeno v receptu. Če je čokolade preveč, se krema čisto strdi (kot bi se sicer strdila stopljena čokolada) in potem pri miksanju dobiš to, kar je napisala oli – grudice oz. sesirjeno kremo (se jo kljub vsemu da “rešit”). Če je smetane kar nekaj več kot čokolade ostane krema, ko je hladna, tekoča – tako kremo boš brez težav zmiksala. Koliko manj čokolade daš… Pojma nimam: delam od oka in poskusim, če ima krema že močan okus po čokoldai in je lepo rjave barve (ne preveč!). Drugače pa je to zelo zelo dobra krema… Mmmljask ;).

mishika pa a si ti že probala puding+ smetana?? a vroč puding, ker če bo ohlajen bo že trd?
hvala ti
lp

Ne, ga nisem… Ker kreme s pudingom vedno sicer mama dela. Jaz sem ali pri maslenih ali pa pri smetanovih. Po moje (in enako misli mama) bi moral biti puding, če ga nameravaš mešati s smetano manj trd, kot če ga boš dodala maslu oz. margarini (torej bolj ali manj kuhan po navodilu). Ko boš puding dodajala smetani, mora biti ta mrzel (prav tako smetana).

Oziroma… jaz bi naredila puding, ga ohladila in potem prilila smetano in vse skupaj zmešala. No, tako bi delala jaz (sicer pa meni včasih “ratajo” zadeve, za katere bi drugi rekli, da nikoli ne bo šlo in morda njim tudi ne bi uspele…). Najlažji način je pa vsekakor samo sadje smetani umešat…

Lp, mishika

Pardon sem pozabila napisat… Smetane ne čisto zavret oz. ne v aki meri segrevat, da bi se zažgala (se op moje hitro zgodi). Raje bolj počasi in vse skupaj mešat in mešat in mešat…

Mishi,

jaz sem naredila kremo iz 7 dcl sladke smetane (alpska) in 300 g jedilne čokolade, a zjutraj sploh ni bila trda. Začela sem jo miksati, a je postajala vedno bolj tekoča. A menda sem jo miksala prekratek čas – če bi vztrajala, bi se baje lepo stepla (kot vsaka smetana)!?

Kaj ti misliš? Kakšno se ti zdi razmerje med smetano in čokolado?

LP

Razmerje je po mojem dost dobro… Tudi to, da krema zjutraj ni bila trda je dober znak ;). Da, čisto enako se stepe kot vsaka druga krema… Kakšno smetano pa si imela? Jaz sem delala z rastlinsko…

Lp, mishika

Saj, najbrž res ni nič natobe z receptom, ker so mi ostali rekli, da so delali po istem in je uspelo. Nisem verjetno dovolj dolgo stepala.

Uporabila sem alpsko smetano. Je mogoče to vzrok?

LP

Sem že sledila raznim diskusijam o tej kremi in se odločila za pripravo:
stopiš čokolado nad paro, vliješ v smetano in takoj zmiksaš. Meni vedno uspe, je pa res da je razmerje smetana: čokolada cca 3:1.
Poskusi.

lp

Jaz delam kremo iz 30dag čokolade in 1/2l smetane in se zelo lepo stepe. Z rastlinsko sem delala samo enkrat, pa mi je navadna “kravja” bolj všeč.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close