Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kreme brez želatine?

Kreme brez želatine?

Zivjo!
Prebrala sem že prejšneodgovore na temo o želatini, pektinu in podobnih zadevah.Po lekarnah in trgovinah iščem nekaj podobnega želatini, vendar rastlinskega izvora.Nikjer ne dobim.Zadevo potrebujem za pripravo slaščic, veliko krem je z želatino.Če imate kaj nasvetov in izkušenj mi prosim pomagajte.
Hvala za odgovore!

Poiskusi z algami agar-agar. Dobijo pa se predvsem v bio trgovinah, npr. Kalček na Trubarjevi, Jablana v BTC…

Poskusi tudi s škrobom.

Kje v BTC- ju je trgovina?
Staša, si ti že sam poskusila s škrobom, kako to uporabljaš?

Škrob je osnova pudinga, kot verjetno več. Mimogrede, dober čokoladni puding lahko torej narediš kar doma – kombinacija škroba, kakava v prahu in mleka.

Kreme še nisem delala (razen ta pudingasta varianta), ti pa prilagam nekaj receptov, ki sem jih našla v eni knjigi (poglavje Kreme za torte):

PREPROSTA KREMA

1/2 l mleka
polovica na pol prerezanega vanilijevega stroka
4 rumenjaki
100 g sladkorja
50 g jedilnega škroba (ali 1 zavitek vanilijevega praška za puding)

Mleko zavreš s strokom, 5 minut pustiš počivati. Posebej v kozici penasto umešaš rumenjake in sladkor, dodaš škrob ali puding). Nato med mešanjem dodajaš vroče mleko. Nato stepaš, dokler zmes ne naraste. Odstaviš in še naprej mešaš.

MASLENA KREMA

Isto kot zgoraj, le da sta samo 2 rumenjaka, 30 g škroba (ali pol zavitka pudinga), količina sladkorja je ista, le da uporabiš sladkor v prahu + 250 g masla.

Različice:

– dodaš 4 žlice likerja, ruma,…
– dodaš 150 k stopljene čokolade
– dodaš 200 g lešnikove kreme (nutella)
– dodaš 2-3 žlice instant kave
– dodaš mešanico iz 6 žlic mleka, 1 žlice sladkorja in 60 g mletih lešnikov ali mandljev (vse zavreš, nekoliko ohladiš in vmešaš v masleno kremo)

PARIŠKA KREMA (ČOKOLADNA)

250 g sladke smetane
200 g čokolade (jedilne, lahko tudi mlečna)
1 žlica ruma

Smetano zavreš, umešaš drobno narezano čokolado, pri nizki temperaturi raztopiš. Dodaš rum. Ohladiš, postaviš čez noč v hladilnik. Pred uporabo kremo “stepeš” z električnim mešalnikom.

Upam, da ti bo kaj pomagalo.

LP, Staša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close