Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Krema za Vesno

Krema za Vesno

Hej Vesna!
Res ne vem,ali si se ustrasila mojega bruschetta ali si mislila,da ti kreme ne bom napisala.13. sem bila res zelo busy in sem odgovorila samo na kratko.
Si bucke v omaki naredila? Imam recept za odlicno poletno zelenjavno omako,ki jo uporabljas lahko zelo razlicno in jo imas v hladilniju par dni.Ce te zanima,,jo bom napisala.

Zdaj pa h kremi.Ne vem,ce je boljsa kot tvoja,,je pa res,da se mi jajcka v surovem stanju upirajo.Zato delam kremo vedno tako.Je preizkusena in dobra.Pa se strahu pred salmonelo ni!

Za kokosovo torto uporabis rumenkjake,ki ostanejo od biskvita.Ker sem delala s polovicno dozo,so bili samo 4 rumenjaki,dodala sem pa 1 celo jajce,ker moja krema je iz celih jajc. Ce bos delala torto za rojstni dan,bo vec lacnih ust in seveda bos naredila iz celotne kolicine.Iz 4 sem spekla biskvit v majhnem t.modelu,zato je bila dovolj visoka.
Torej recept! Cokoladna krema( za tortni nadev)
15 dag zmletega sladkorja + vanilij sl.
3 jajca
20 dag surovega masla
15 dag cokolade
2 zlici ruma
To je originalen recept.Za kokosovo torto sem pa dala 4 rumenjake ,1jajce,sladko smetano in cokolado.

Postopek: V locnku razzvrkljamo jajcka in sladkor( z el. mesalnikom,iste metlicke kot za smetano).Loncek damo potem v vecjo posodo z vroco vodo na minimalni temperaturi plosce in zvrkljamo zmes dalje(.Voda ne sme vreti,samo da malo sumi.Loncek naj bi bil podlozen z zvito krpo,da ne tika dna.),da se zgosti in naraste(ne sme biti pregosta).Tako kremo damo hladit v mrzlo vodo in jo veckrat premesamo.Posebej umesamo maslo-gladko ter mu dodamo zmehcano cokolado.
To zmes dobro premesamo in ji po malem dodajamo ohlajeno kremo.Na koncu jo zacinimo z rumom.Do uporabe das v hladilnik.Se strdi in lepo mazes.

Za tvojo kokosovo torto sem pa namesto masla stepla smetano,,ji dodala skoraj ohlajeno cokolado in pocasi se vanilijevo kremo.Ker je bil biskvit ze ohlajen,sem takoj polila po njem in sele nato dala v hladilnik.

Sem bila dovolj jasna?Povprasaj,ce cesa ne razumes.

Imam tudi recept za zelo dobro cokoladno kremo v kozarcih ali mousse.
Oglasi se kaj babi

Samo eno vprašanje, ker mi ta torta že stoji v hladilniku, pa ne vem, če je vse v redu… A krema je, ko je gotova (t.j. preden jo po biskvitu poliješ) tekoča? Ker moja je in se je dala prav lepo polivati… A potem se to kasneje strdi?

Se pa priporočam za recept za čokoladni mousse (bodo doma veseli 🙂 ).

Hej,mishika!
Moja krema je bila poltekoca,ko sem dodala smetano s cokolado,se je malo razredcila.Brez skrbi,se bo strdila cez noc,oziroma tudi vpila v biskvit,Pred serviranjem(ce se ti bo zdelo premehko)lahko das malo v zmrzovalnik.Mislim pa ,da ne bo potrebno.Vsekakor jo jejte sele jutri,ce je niste ze zaceli.
Kremo s celimi jajci,cokolado in maslom delam za orehovo ali mandljevo torto.Namesto moke,orehi in malo drobtinic namocenih v rumu.Recept sem ze nekje napisala. Ta krema pride zelo kompaktna brez nobenega kremfiksa in se lepo maze po biskvitu.Na vrh ne dam glazure,uporabim kar to kremo.

Cokoladni mousse

1 in 1/2 lmleka,5 rumenjakov,10 dag mletega sladkorja(se lepse vpoji v rumenjake- tudi za biskvit vedno zmeljem sladkor),15 dag zmehcane cokolade,sneg iz 5 beljakov,15 dag ml.sladkorja
malo stepene sl.smetane,5 dag cokolade za potresanje

To je osnovni recept.
Jaz naredim iz sorazmerno manjsih kolicin 3 jajcka

Postopek: Mleko,sladkor in zmehcano cokolado stepamo v kotlicku (ali primernem loncku) nad paro tako dolgo,da se vse skupaj zgosti,nato zmes odstavimo.Posebej stepemo sneg iz beljakov ter mu primesamo sladkor(zato 2x sladkor v sestavinah).Sneg s sladkorjem res narahlo dodamo na pol ohlajeni kremi
ter vse skupaj stepamo se nekaj casa.S kremo napolnimo case in jih postavimo v hladilnik.Ko je krema ohlajena,dodamo v vsako caso nekaj sl.stepene smetane,,jo potresemo s cokolado v prahu ali grenkim kakavom ali cok.mrvicami in serviramo samo ali s pecivom.
Ves,,jaz se malo igram in vcasih dodam v kremo ,malo ingverja v prahu ali za odrasle malo ruma…To so moje ideje,ne po receptu.
Delam z el.stepalnikom kot za smetano.

Stepanja nad paro se ne boj,,je zelo preprosto.Jaz imam kotlicek z okroglim dnom prav za to stepanje,ker voda lepo objame posodo.Verjetno si ze videla kaksnega kuharja na televiziji,ko mesa v kotlicku.
Upam,da ti bo vse lepo uspelo! Lep pozdrav babi

Hvala babi! Bom poskusila ob priliki (morda že ta vikend). In mešanja nad paro se ne bojim :), ker že dolgo na tak način delam kremo za princeske, pa tudi ta zgornjo kremo sem delala tako, da sem rumenjake stepala nad paro. Brez skrbi: kljub svojim mladim letom, me je mama (deloma tudi sama) že precej naučila :).

In torte še nismo začeli jest, ker vztrajam pri tem, da ostane vsaj kak dan v hladilniku (krema se je že pričela strjevati), čeprav se starša malo “bunita”, ker ju najbrž ne bo doma, da bi jo lahko poskusila (prav jima je, kaj pa hodita na morje uživat, hehe).

Še enkrat hvala za hiter odgovor in recept.

Babi, zelenjavno omako, lepo prosim…….

lp
Modra

Hej, babi,
glede čokoladnega moussa: kje so rumenjaki? Domnevam, da jih stepaš skupaj z mlekom, sladkorjem in čokolado. Pa še nekaj, če dodaš sneg iz beljakov, gre vseeno za surova jajca, mar ne? In kako potem še vse skupaj s snegom stepaš, še naprej z mikserjem, ali kako?
Oprosti za vsa ta vprašanja, ampak kar avtomatično so se mi porodila ob branju recepta.
Lep dan vsem!

Lina in ostali,dobro jutro in oprostite prosim!
Vceraj je bil zame malo naporen dan.Nisem se enkrat prebrala in napaka je tu!Pravilno je tako:Mleko,rumenjake,sladkor in cokolado…Seveda ste ve punce pametne in ste ze ugotovile,da nekaj manjka.
Sneg s sladkorjem vmesam narahlo z metlicko(ne z el.mesalnikom).Res,tu so rumenjaki toplotno obdelani,sneg pa ne.Ker dodajam napol ohlajeni masi,mogoce
kaj se deluje.Prvic,ko ponovno naredim,bom poskusila tudi sneg dodati bolj topli masi.Bojim pa se,da bo prehitro koaguliral in ne bo ucinka rahlosti.Poskusila bom samo z enim jajckom.No,do sedaj ni pri nas se nihce imel nobenih tezav v smislu okuzbe. Na misel mi je prislo,da bo bilo najbolje stepati cela jajcka,kot za kremo in dodati stepeno smetano; pri mousse gre za rahlost.
Lina,hvala za opozorilo in lep dan zelim babi

Modra,hej! Omako dobis enkrat preko dneva. Prav?

Babi, lepo pozdravljena.
Če te prav razumem, kuhaš na pari tako, da je kotliček potopljen v vodo, ko kuhaš rumenjake s sladkorjem oz. celaj jajca? Jaz sem do sedaj delala tako, da je bila posoda s sestavinami nad vodo in se je npr. čokolada topila od pare pri vretju vode.
Babi, koliko časa pa recimo žvrkljaš jajca na pari, približno?
Hvala za pomoč in lep dan ti želim.
Oli

Ja, moram priznat, da se krema ni dovolj strdila čez noč. Bom sigurno pustila še kak dan, sicer leti v zmrzovalnik :). Mislim pa, da vem, kje je bil problem… V smetano s čokolado (ki sigurno ni bila dovolj stepena, ker ni bila dovolj hladna) sem enostavno prehitro vmešala rumenjake (mislim, s prehitro hitrostjo mikserja). No, pojedli bomo tako vse :).

Aja, pa še en nasvet glede taljenja čokolade… Pri tej kremi za kokosovo torto sem jo raztopila kar v smetani (tako da sem oboje počasi segravala in mešala – krema se da kljub vsemu še mešat, dala sem pa le 200 g čokolade). Sicer pa jo dam (za kakšne čokoladne glazure) kar v kovinsko posodico in v pečico (na nekje 60-70oC) – pri glazuram dam takoj na začetku še malo olja in sladkor v prahu zraven: taka glazura vedno uspe in se zelo lepo strdi (ne prehitro).

OK, Babi. Hvala.
Pa lep in sončen vikend želim!

lp
Modra

Oli,hej! Verjetno je enak ucinek kuhanja nad paro na tvoj ali na moj nacin enak.Stvar je namrec v tem,kako zacnes in to ti ostane.Mene so ucili tako,da kotlicek po strani lezi v vodi.S cokolado je drugace,dovolj je da das nad paro in se ze topi.Pri kremi gre pa za strjevanje.Ce tebi uspe krema tudi tako,kar nadaljuj.
Casovno ne bi ti znala povedati.Ravnam pa se po pravilu:zmes mora spremeniti barvo od rumene do zelo svetle,mora narasti za nekako polovico ali vec in ko zajames z zlicko,mora ostati kupcek na njej.
Upam,da sem kaj pomagala,lep vikend babi

Jaz sem cokolado zmehcala in jo skoraj hladno vmesala v res trdo stepeno smetano.Vedno mora biti res hladna,preden zacnes miksati,tudi posoda je ohlajena v hladilniku. Lep vikend babi

Modra, evo me!
Omaki sta 2.Mogoce ju ti ze poznas;ker je Vesna nekoc sprasevala po z.omakah,,je bila namenjena bolj njej.Ce ze poznas,pa oprosti.

PEPERONATA

1kg zrelega trdega olupljenega paradiznika,1/2 kg cebule,vsaj 3 paprike(rdeca,rumena-so bolj mesnate),malo na drobno nasekljanega cesna,peterslj,precej bazilike,sol,poper in se kaksna zacimba,ki jo imas rada

Postopek; V sirso posodo das olje in ko se segreje vrzes nanj narezano cebulo(kot za golaz),malo poprazis,nato das na rezine narezane paprike in tudi to malo poprazis,nazadnje narezan paradiznik.Sledijo vse zacimbe in zelisca.Vse dobro prmesas in pokrijes ter znizas temperaturo,da se pocasi dusi najmanj 1 uro do zeljene gostote.Jaz naredim kar gosto.Vsake toliko poglej,da se ni kaj prijelo dna.Ni dobro prevec mesati,le potresti posodo.Sicer je temperatura plosce res na minimum. Proti koncu se dodatno das kak cel list sveze bazilike.
To omako lahko jes lahko toplo,meni je se ljubsa hladna.Ce naredis iz vec kolicin,,jo shranis v porcelanasti posodi v hladilniku.Zelo dobra k mesu na zaru.
Italijani jo kuhajo tudi 2 uri.

Omaka iz razne zelenjave- moj recept
Ker vsi nimajo radi paradiznika,sem prisla do te omake.

Na debelejse kolobarje narezane 3 cebule,na kolobarje narezan korencek ali 2,na cetrtine narezane 3 paprike(zelene so najcenejse,toda jaz imam rada rumene,oranzne in rdece,ker so mesnate in se barve so cudovite),1 na kolobarje narezana ,posoljena in odcejena malancana,2 bucki,cesen,petersilj,lahko tudi ingver,sol,poper,bazilika in se kaksna zacimba

V res siroki posodi na vrocem olju najprej poprazim cebulo.Ko zarumeni,jo odstranim v drugo posodo in pokrijem.Na isto olje vrzem korencek in paprike in mesam,da se lepo popece,spet prelozim k cebuli.Sledijo se melancana in bucke.Pomembno je,da se ne kuha,bolj prazi.Ce bi dali vse naenkrat,bi vsa zelenjava spuscala prevec vode.Ko imam vse to,dam nazaj v osnovno posodo,dodam cesen in petersilj,malo pomesam,dodam zacimbe in bos ze videla,da se zacne izlocati voda.Pokrijes in pustus se kake cetrt ure na minimum toploti,da se tekocina pokuha.Vcasih dodam kak pelat,pa ne prevec,da ne bi prevladal njihov okus.Zelenjava je se malo hrustljava.
Najlepse se dela v sirsi posodi,ali voku.Vazno je,da zelenjava tika dno.
Ce se ti zdi,da je tekocine premalo,lahko dodas malo p.omake Barilla ali Agnesi,,je okusna.Variacij je veliko.VCASIH DAM MALO KAPER,ZELENEGA VLOZENEGA POPRA IN CRNE OLIVE.
Tudi to je dobro pri mesu ali ka testeninam ali kar tako,mrzlo ali toplo.

Saj vse skupaj ni nic posebnega,mi imamoto radi in poleti skoraj vsak dan na mizi.

Mogoce ti bo vsec.Lep vikend babi

Lina,hej!
Ves,da sem ob tvojih vprasanjih zacela intenzivno razmisljati o tem,da sem sneg ze nekam vmesala v toplo maso in se koncno spomnila.Pred leti sem najraje kupovala cokoladni puding FLANA ,tistega nesladkanega.V mleko sem dala malo masla.Pri navodilih je pisalo,da lahko v malo mleka in vsebino vrecke vmesamo tudi razzvrkljan rumenjak in sladkor po okusu.Sama sem dodala se malo kvalitetnega kakava(ne instant) in maso vlila v vrelo mleko.
Ko je bil puding skoraj gotov(kar redek),sem po navodilih na rahlo vmesala se sneg beljaka.Ko se je lepo vmesal,sem zlila v case in dala hladit.Ucinek je bil enkraten;puding se je lepo strdil in ostal neverjetno rahel kot mousse.
Tocno sem se spomnila se izgleda,ko smo zajemali z zlicko.
Tudi limonov je bil zelo dober.Potem ga dolgo nisem vec dobila,zlasti nesladkanega.Meni so vsi pudingi presladki.Rada imam okus grenke cokolade.
Tako sem danes naredila mousse iz dveh jajck po istm principu.Torej je bil tudi sneg termicno obdelan in izpadlo je rahlo in dobro.
Hvala,ker si mi pomagala spomniti se ,da se lahko sneg vmesa v toplo maso.
Lep pozgrav babi

Babi, hvala za oba recepta. Posebno tistega s “per partes” tehniko bom čimprej preizkusila.
Ta teden sem se spet potepala po Istri in seveda mimogrede bolj konzumirala kot ustvarjala sveže morske dobrote. Priznam, da komaj čakam prvih bučk in melancan in paradižnikov….mnjam, na morju je vse boljše in okusnejše.

lp
Modra

Pri nastevanju za zgornjo omako, sem pozabila,da vcasih poprazim tudi narezan por. Lp babi

Vlečem iz predala staro temo, poskusila sem narediti čokoladni mousse, kot ga je opisala Babi, sorazmerno iz treh jajčk. Kaj podobnega nisem še nikoli delala…
Na 3 jajca pride 9 dl mleka. Stepala sem v kotličku nad vodo z mikserjem, stepala in stepala, lepo se je segrelo, penilo – nikakor pa niti malo zgostilo. To je bilo še vedno čisto tekoče kot kakav. Podvomila sem, da sem si narobe prepisala litre in decilitre mleka, sredi kuhanja (drugače kosila) ne morem odpirati računalnika, zato sem odnehala – tokrat. Mleko s pregretimi rumenjaki in čokolado sem pustila za otroke za večerni kakav. No, zvečer sem videla, da se je med ohlajanjem zgostilo v nekaj, podobno redkemu pudingu. Če bi v to dodala še sneg, bi mogoče res nastala krema. Ali sem res prehitro obupala? In če bi takoj stepala in kuhala nad vodo cela jajca?
Lep pozdrav, Tora

Tora,hej! Poglej v Primozevo novo rubriko Recepti.Tam sem se enkrat napisala pod Cokoladna krema v casah ali cokoladni mousse.Tu je bilo nakaj meckanja okrog snega,kako naj bi ga obdelale,da ne bi bil surov.
Zdaj imas natancna navodila in mora uspeti.Jaz ga v casah tudi zamrznem in je potem cisto v redu.V mleko dam ponavadi koscek vanilijevega stroka,ne vem,ce sem napisla. Se opravicujem,ce je bilo nekaj netocnosti.

Poisci Primozev post reportaza,slike…Tam sta dva linka in pritisni;se odpre nova rubrika Recepti. Lep dan Babi

Babi, oprosti, če sem sitna. Pogledala sem v rubriko Recepti in že prvič si čisto dobro in natančno napisala. Mene pa še vedno zanima, koliko dolgo je tisto “miksamo v kotličku nad paro, dokler se ne zgosti in naraste.” Miksala sem kakšnih 5-10 minut (običajno se nam po spominu zdi vse zelo dolgo), pa se ni nič zgostilo in nič naraslo, samo spenilo, da nisem več niti dobro videla. Kaj sem delala narobe? Miksala na preveliki hitrosti (največji)? Prehitro obupala? 10-15 minut ali dlje? Preveč vroče (voda je na koncu pod kotličkom res zavrela, ko pa je tako dolgo trajalo)?
Pravzaprav mi sploh ni toliko do kreme, kot me jezi, da mi ni uspelo in potem… moram priti do konca.
Hvala vnaprej in lp Tora

Joj,Tora! Ne bi vedela natancno,enih 15 minut ze.Meni se res zelo strdi,da moram paziti,da se mi ne prevec.S cim pa miksas?Mogoce je pa tu hakeljc.Jaz miksam z rocnim el.mesalnikom za smetano,samo z eno palcko
na najnizji hitrosti.Ce voda vre,se rado zgodi,da rumenjaki zakrknejo.
Tudi kremo za cokoladni nadev delam tako ,samo iz celih jajc.Vedno mi uspe.Res ne bi vedela. Vem pa,kako jezi,ce nekaj ne uspe. Lp Babi

To bo. Dve palčki pri najvišji hitrosti ali ena pri najnižji je gotovo razlika. Prej ali slej mi bo že uspelo. Trudim se ravno zaradi čokoladne kreme za torto. Doslej še nisem nobene skuhala v kotličku nad vodo, s tem namenom sem kotliček šele kupila.
Hvala in lep pozdrav, Tora

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close