Kreditojemalci v švicarjih, ste veseli danes?
Joj s kakimi se vi ukarjate. Da am razložim, Vzela kredit za nakup stanovanja leta 2008. Ja svetovalec v banki, v kateri sem bila zaposlena mi je dobesedno vsilil kredit v CHF – celo nagrade so dobili, če so prodali kredit v CHF. In seveda me je prepričal, In DA dobila sem zelo ugoden kredit, nič se nisem oglašala niti ko se je spremenil tečaj, kredit je bil še vedno ugoden. IN danes ko sem preračunala koliko bi mi morala banka vrniti – vam povem da je to točno 764€ za cel kredit in celotno dobo odplačevanja. In sedaj se vi bunite zaradi teh bednih fifkov, to, da je pa davčna uslužbenka 7 mesecev dobivala po 3600€ corona dodatka, pa svoje sfrizirane glave iz pisarne ni pomolila vam je pa kar OK. Malo se zamislite o čem govorite… Gre za porazdelitev tveganja 50:50, ne za izplačilo celotnega zneska razlike. In kot sem vam povedala je to pri mojem kreditu niti en regres v javni upravi. Pa da ne bo kake zablode, delam v gospodarstvu in nisem bila deležna niti € nobenih dodatkov, niti € nobenih subvencij in niti € nikjer in nikdar. Pa lep dan.
kreditarka v CHF, 04.02.2022 ob 08:09
Joj s kakimi se vi ukarjate. Da am razložim, Vzela kredit za nakup stanovanja leta 2008. Ja svetovalec v banki, v kateri sem bila zaposlena mi je dobesedno vsilil kredit v CHF – celo nagrade so dobili, če so prodali kredit v CHF. In seveda me je prepričal, In DA dobila sem zelo ugoden kredit, nič se nisem oglašala niti ko se je spremenil tečaj, kredit je bil še vedno ugoden. IN danes ko sem preračunala koliko bi mi morala banka vrniti – vam povem da je to točno 764€ za cel kredit in celotno dobo odplačevanja. In sedaj se vi bunite zaradi teh bednih fifkov, to, da je pa davčna uslužbenka 7 mesecev dobivala po 3600€ corona dodatka, pa svoje sfrizirane glave iz pisarne ni pomolila vam je pa kar OK. Malo se zamislite o čem govorite… Gre za porazdelitev tveganja 50:50, ne za izplačilo celotnega zneska razlike. In kot sem vam povedala je to pri mojem kreditu niti en regres v javni upravi. Pa da ne bo kake zablode, delam v gospodarstvu in nisem bila deležna niti € nobenih dodatkov, niti € nobenih subvencij in niti € nikjer in nikdar. Pa lep dan.
Pa še to, da ne boste pametni. Banke so za vsak kredit, ki so ga dale v CHF, naredile tečajna zavarovanja. Potrošnik pa te možnosti ni imel. Banke se samo delajo uboge kje bodo ta denar dobile in da bodo to plačevali davkoplačevalci. Ne pustite se nategovati. Banke so imele zavarovanja za tečajne razlike. Vse so dobili zavarovano in pa ta denar se je obračal na Swap in hedge poslih. Tako, da ves ta denar je šel za nagrade bančnikom, ki so prodajali te kredite in takratnim upravam in vodstvu. Tudi to, ko se sedaj tuli, da bo šlo iz davkoplačevalskega denarja… Kaj bo šlo iz proračuna? Banke, ki so imele in imajo največ kreditov v CHFjih so v tuji lasti delniške družbe in država nima nič z njimi. Če ne bodo imele sredstev se bodo morali dokapitalizirat iz tujega denarja. Država nima nič pri tem. Konverzije v NLB so bile tudi opravljene, kar pomeni, kot sem rekla že prej, se tveganje obračuna samo do dneva konverzije in ne za celotno dobo kredita. Pomeni, če si naredil konverzijo po 2 letih kredita ti pripada valutno tveganje za dobo dveh let, potem pa ne več. Tako, da to polnjenje glav državljanom kaj bodo ti ljudje dobili nazaj in koliko milijonov je to, je brezveze. Raje se fokusirajte na to koliko miljard je država zagonila za covid dodatke za javno upravo, kjer so bili zaprti po svojih pisarnah in niso imeli niti najmanjše možnosti da staknejo okužbe. Vas bo na rit vrglo… Tukaj se pa usajate, ker bi znal – se še nič ne ve, nekdo dobiti za dobo kredita 700€ nazaj. Banka je teh 700€ že davno dobila nazaj trikrat z vsemi elementi, ki sem vam jih povedala. Zavarovanje valutnega tveganja in swap in hedge vlaganja na trgu denarja…. In to je vsa ekonomija.
čekdisout, 03.02.2022 ob 14:06
me prav zamima, 03.02.2022 ob 13:30
čekdisout, 03.02.2022 ob 12:45
zakaj pa, 03.02.2022 ob 12:12
čekdisout, 03.02.2022 ob 10:59
Somebody1107, 03.02.2022 ob 10:53
Se kolkrat ti moram povedat da nepoznavanje prava skoduje!!!!
Ne cujes. Ne shvatas. Tup glup nem.
Nepoznavanje prava skoduje.
Ves sploh kaj to pomeni?
Ce gres v dubaj pa se dotaknes policaja bos imel tezave. Da ti nis vedo eeej, je pa tvoj problem.
kakšno vezo moram jaz imet z avstrijskim pravom, da bi mi lahko to škodovalo?
saj nisem jemala kreditov v avstriji?
pa v dubaju tudi ne.
Zakaj si pa vzela v švicarjih kredit? Ker ga v EUR ne bi dobila dovolj? Ker je bil takrat bolj ugoden? Daj, povej resno zakaj? Ne nakladaj, da so ti ga vsilili na banki, ker ga nikomur niso. Povej pravi razlog namesto da se skrivaš za izgovori.
ker sem kupovala najcenejše stanovanje na trgu, kar sem ga lahko dobila in ker mi banka v evrih kredita za isto stanovanje ni odobrila. lej ga čudo, a v frankih je pa šlo?
in v vseh razgovorih je bilo rečeno, da je tveganje zaradi valute pa res res minimalno. ker so tudi vsi uslužbenci te banke jemali svoje kredite v švicarskih frankih, ker ravno tako pojma niso imeli, zakaj uprava iz avstrije to tako forsira.
in ker je od uvedbe evra dalje bil tečaj EUR/CHF zelo stabilen in je nihal nekje zgolj 5%
in ker smo bili vsi pod vtisom, da je evro valuta nekaj najboljšega po rezanem kruhu in bo vedno superiorna preostalim valutam.
takrat so bili še tolarji. stanovanjskih kreditov, ki ne bi bili vezani na tujo valuto NI BILO. v vsakem primeru si moral svoj kredit vzeti v tuji valuti. tista krilatica, kako moraš jemat kredit v valuti, v kateri dobivaš plačo, da minimiziraš riziko, ni bila uporabna.
in ker sem si to lahko privoščila. podražitev kredita ni resno vplivala na moje finančno stanje. ni pa fer, da so banke na ta račun vso finančno tveganje prevalile na potrošnika in na ta račun tudi kovale visoke dobičke, ker so bile v položaju, ko so lahko zavarovale svoje tveganje, medtem, ko potrošnik tega ni mogel narediti.
in zato gre pri celi zadevi. banke so izkoristile svoj položaj in opeharile potrošnika tako, da so nanj prevalile celotni riziko teh pogodb.
Če bi ti na račun spremembe tečaja franka in eura enormno zaslužila, bi se tui zavzemala, da vrneš bankam denar?
lahko si ziher, če bi CHF padel napram evru, da bi zelo hitro napisali zakon, ki bi preprečil, da bi navadni ljudje preveč profitirali. kako dolgo so ljudje imeli koristi od inflacijskih izgub pri kreditih v osemdesetih, preden so uvedli revalorizacijo?
Ne nakladaj. Saj še sama sebi ne verjameš.
Pa sej mi nismo sodisce nooo…
Ti lahko kaj koristi tudi ce nas prepricas? Ce ti verjamemo?
Tam ti zgodbice lahko prodajas.
Priznas lepo in to je to. Je to tolk tezko?? Vsaj tukaj med nami bi lahko povedali resnico. Itak kaj??? Ti lahko kaj? Ne.
Vidis da te/vas povozijo… Vidis da nema bereketa kad zensko odlucuje.
Se je kaj dobrega izcimilo iz tvojih odlocitev repla??? Ni. Povozl so te.
To, da se ni vedelo je lari fari. Saj smo imeli ob osamosvajanju podoben primer ko je Republika Nemčija ponujala kredite zdomcem, da se vrnejo v domovino in pridobijo sredstva za zagon dejavnosti v Republiki Sloveniji. Krediti so bili v markah in tudi vračali so se v markah s izredno ugodno obrestno mero vendar s tečajnim tveganjem. Na koncu leta 1991 je bil tečaj 1:37, na koncu leta 1992 1:60, leta 1993 1:76, leta 1994 1:80, leta 1995 1:87 v korist marke in tako vse do 1:110 leta 2000. Samo ljudje se nič ne naučijo iz zgodovine.
Za kreditarko, 04.02.2022 ob 09:50
Lahko se pa usajamo nad vami in nad razsipnostjo države.
Poleg tega lažeš, kje je kdaj kateri bančnik rekel da je dobil nagrado za izrecno dajanje posojil v frankih?
Ne lažem. Nagrade dobijo bančniki od prodanih kreditov v strukturi % prodanega produkta – različnih produktov. In v tistih časih je bil – dosežen plan prodaje- dosežen hitreje če si prodal 3 kredite v CHF valuti kot če si prodal 3 kredite v Eur valuti. Ponder je bil višji na CHF kreditu. Kot sem rekla, sem delala te čase na banki in vem kaj se je delalo in kako se je delalo. Naj vam povejo zaposleni na Bankah. Verjemite pa kar hočete.
tega nihče ne govori, 04.02.2022 ob 09:56
Takrat je bilo samo važno, da ste “švicarji” imeli manjši obrok kot tisti ki je enak znesek vzel v Eur.
RES je. Ampak fokus gneva je napačen. Razpravljate o denarju, ki ne gre iz davkoplačevalske blagajne, razpravljate o fickih, ki naj bi jih nekdo dobil, tam kjer so pa ljudje plenili državo in je še plenijo pa ne pljuvate… Pa vsakemu pravica da pljuva kjer želi. Govorimo o milijonih, ne govorimo pa o milijardah razdeljenih v času covida javni upravi. MIlijon/Milijarda – velika razlika a ne?
Pa še vedno se talajo dodatki a ne?
me prav zamima, 04.02.2022 ob 08:36
Ne nakladaj. Saj še sama sebi ne verjameš.
in kako to, da so mi pobrali delnice od banke, ko jo je bilo treba reševat?
najprej so mi prodali državno lastnino, lej kupi to, dobra banka, splačalo se ti bo.
potem pa so rekli, banka je zanič, to, kar smo ti prodali, ti bomo vzeli tudi
a ko je treba banke reševat, je vsak ukrep dopusten, lahko tudi ukradeš državljanom to, kar so pošteno kupili, ko pa so banke tiste, ki so goljufale in prodajale nekaj s figo v žepu, pa bi jih bilo treba pustit pri miru?
kreditarka v CHF, 04.02.2022 ob 10:03
Ne lažem. Nagrade dobijo bančniki od prodanih kreditov v strukturi % prodanega produkta – različnih produktov. In v tistih časih je bil – dosežen plan prodaje- dosežen hitreje če si prodal 3 kredite v CHF valuti kot če si prodal 3 kredite v Eur valuti. Ponder je bil višji na CHF kreditu. Kot sem rekla, sem delala te čase na banki in vem kaj se je delalo in kako se je delalo. Naj vam povejo zaposleni na Bankah. Verjemite pa kar hočete.
Tvoj fokus je čisto mimo! Celo zaposlena si bila na banki, pa ti je en uspel vsilit kredit v švicarjih?!? In zdaj je potreben celo en totalno sfaljen zakon, da boš dobila povrnjenih tistih dobrih 700 EUR? Da te ni sram!?!
Tvegala si sama, zavedala si se tega, hotela si takrat tako ugoden kredit, zdaj naj pa drugi plačujejo ali za tvojo neumnost in požrtnost ali pa pripravljenost tveganja?
Niti eden od vas ni revež, vmes je kakšen bedak, največ vas je pa pohlepnežev – hoteli ste več, kot bi lahko dobili, hoteli ste boljše – kar nekaj let vam je šlo zelo dobro, potem se je pač obrnilo, zdaj pa tulite, da so banke krive? Pajade. Ne kaži na druge, poglej se v ogledalo najprej, potem pa si priznaj, da si sama zaj.ebala in pojdi dalje.
vedno drugi krivi, 04.02.2022 ob 08:40
Ne laži, nihče ni dobil nagrade če je prodal kredit v CHF. Prav tako ni nihče nikogar silil, da vzame kredit v CHF. Edino kar je možno, da so vsem, ki niso bili zadovoljni z znesekom v Eur, povedali da se v CHF dobi večji znesek. Devizno tveganje je pa tako ali tako osnova financ (tudi domačih).
A si neumna? Česa ne razumeš? Vsak svetovalec ima plan, ki ga postavi njegov šef. Toliko limitov, toliko kreditov itd. je potrebno prodati na mesec. V planu svetovalca je bilo tudi koliko kreditov v CHF je bilo treba prodati na mesec. Od uspešnosti prodaje je odvisen variabilni del plače.
Banke so imele planiran portfelj kreditov, glavnino v SIT, EUR, manjšino v CHF. Ko je šel budget kreditov v SIT oz. EUR proti koncu so forsirali prodajo CHF.
Ou je, 04.02.2022 ob 11:06
A si neumna? Česa ne razumeš? Vsak svetovalec ima plan, ki ga postavi njegov šef. Toliko limitov, toliko kreditov itd. je potrebno prodati na mesec. V planu svetovalca je bilo tudi koliko kreditov v CHF je bilo treba prodati na mesec. Od uspešnosti prodaje je odvisen variabilni del plače.
Banke so imele planiran portfelj kreditov, glavnino v SIT, EUR, manjšino v CHF. Ko je šel budget kreditov v SIT oz. EUR proti koncu so forsirali prodajo CHF.
In zato je ena polpismena zaposlena na banki vzela kredit v švicarjih? Koga farbaš?
in kaj, 04.02.2022 ob 11:09
In zato je ena polpismena zaposlena na banki vzela kredit v švicarjih? Koga farbaš?
Odgovarjam tebi, na tvojo trditev, da noben bančnik ni dobil nagrade za prodajo kreditov v CHF. Ne boš verjela nagrade se dobi glede na uspeh prodaje produktov. Postavi se npt. letni plan, razdeli na mesece in gleda kvartale. Nič novega, v vsaki prodaji je enako. Banka ni nič drugačna, samo drugi produkti. Kdor je prodal več kreditov v CHF toliko več nagrade, še posebej če je imel kredit kredit CHF večjo utež pri izračunu nagrade.
Ou je, 04.02.2022 ob 11:53
Odgovarjam tebi, na tvojo trditev, da noben bančnik ni dobil nagrade za prodajo kreditov v CHF. Ne boš verjela nagrade se dobi glede na uspeh prodaje produktov. Postavi se npt. letni plan, razdeli na mesece in gleda kvartale. Nič novega, v vsaki prodaji je enako. Banka ni nič drugačna, samo drugi produkti. Kdor je prodal več kreditov v CHF toliko več nagrade, še posebej če je imel kredit kredit CHF večjo utež pri izračunu nagrade.
To čisto verjamem (nisem isti avtor). Pa vseeno to ni izgovor ene ZAPOSLENE na banki, da sedaj hoče denar nazaj. Razen če je bila ena čistilka, kar pa dvomim, saj potem zelo verjetno ne bi kupovala staovanja.
Ravno ona se je še kako zavedala, kaj je podpisala. Niti slučajno ni bila nepoučena, samo špekulant in pa predvsem požrešna, ko je hotela več, kot si je dejansko lahko privoščila.
in kaj, 04.02.2022 ob 12:25
To čisto verjamem (nisem isti avtor). Pa vseeno to ni izgovor ene ZAPOSLENE na banki, da sedaj hoče denar nazaj. Razen če je bila ena čistilka, kar pa dvomim, saj potem zelo verjetno ne bi kupovala staovanja.
Ravno ona se je še kako zavedala, kaj je podpisala. Niti slučajno ni bila nepoučena, samo špekulant in pa predvsem požrešna, ko je hotela več, kot si je dejansko lahko privoščila.
Pa ti nimaš vse pospravljen po glavi. Men je čist vseeno al dobim ta denar la ne. Kaj ti ni jasno? Vsebina vsega pisanja ti totalno ni jasna. Celo napisala sem, da DA sem vzela, ker je bil kredit ugodnejši in DA sem imela kljub povišanju tečaja še vedno ugoden kredit. Kar nekaj blebečeš v tri riti. Če mi bo banka vrnila denar pa nimam slabe vesti, ker i bo vrnila TO kar je sama itak vzela preko drugih produktov. Kapiš? Ti je sedaj potegnilo? In NE ne sramujem se vzeti tega denarja, bi se pa sramovala vzeti covid dodatek če bi vedela da mi ne pripada. Pa je TEH ludakov več v tej državi kot pa teh naivnežev ki so jemali CHF kredite. Bo sedaj jasno o čem govorim?
kreditarka v CHF, 04.02.2022 ob 13:24
Pa ti nimaš vse pospravljen po glavi. Men je čist vseeno al dobim ta denar la ne. Kaj ti ni jasno? Vsebina vsega pisanja ti totalno ni jasna. Celo napisala sem, da DA sem vzela, ker je bil kredit ugodnejši in DA sem imela kljub povišanju tečaja še vedno ugoden kredit. Kar nekaj blebečeš v tri riti. Če mi bo banka vrnila denar pa nimam slabe vesti, ker i bo vrnila TO kar je sama itak vzela preko drugih produktov. Kapiš? Ti je sedaj potegnilo? In NE ne sramujem se vzeti tega denarja, bi se pa sramovala vzeti covid dodatek če bi vedela da mi ne pripada. Pa je TEH ludakov več v tej državi kot pa teh naivnežev ki so jemali CHF kredite. Bo sedaj jasno o čem govorim?
In to ste vi švicarji in vaše združenje? Fuj!
Forum je zaprt za komentiranje.