kredit
S fantom nameravava naslednje leto urejat stanovanje pri njem doma in bova vzela kredit, skupaj verjetno kakih 10 milijonov. Ste kdaj jemali takšno ali celo večje vsote, na koliko let in kako se vam je izšlo odplačevanje vsak mesec (sama imam 200.000 SIT plače). Nočem komplicirat, le kakšne izkušnje me zanimajo, saj me je po svoje kar mal strah tega, da ti ob vseh stroških v mesecu trgajo še kar velik znesek za kredit…
pa še to: sama bi raje vzela kredit na več let z manjšim mesečnim obrokom, fant pa me prepričuje v nasprotno. Ne vem – po moje je boljše odplačevat dlje časa (npr. 20 let) in si vmes še kaj privoščit kot pa stiskat 10 let in dajat pol plače za kredit.
kaj pravite?
Midva načrtujeva kredit v prihodnosti (3 do 4 leta). Vendar sva se odločila, da bova raje šla na manj let. Zdi se mi, da se 20 let vleče – že 10 je veliko. Moja starša sta si tako kupila stanovanje in se mi je zdelo, da že celo večnost odplačujeta tisti denar.
Veliko je odvisno od plače. Če imata dovolj visoko, da lahko normalno živita in si včasih kaj privoščita (potem so tu še otroci), potem se mi zdi, da je bolje vzeti na krajši čas.
Sicer pa sem ravno zdaj zasledila, da so v tem predprazničnem času ful ugodni krediti.
LP
Dobro premisli, preden se zatreš. Trenutno so pogoji kar ugodni, saj so obresti relativno nizke, vsaj pri krajši odplačilni dobi. Če vzameš večji kredit na daljši rok, boš banki dala preveč za obresti. Midva sva se tudi zadolžila do vratu, vendar na najkrajši možni rok. Preračunala sva realno vse stroške, ki jih imaš s preživetjem, potem pa prvo leto niti gat nisva mogla kupiti. Štednja se še nadaljuje, ampak sčasoma postane lažje, ker se navadiš biti skromen. Kako prenašaš, je odvisno tudi od tega, koliko ti pomeni imeti svoje stanovanje. Nama vseeno ni žal. Sem toliko ohrna, da sem sklenila, koliko je še sprejemljivo dati banki. Na strani vsake banke na netu si lahko sma preračunaš (vsaj približno, ker te vedno pride nekoliko draže, kot si sam naračunal), saj imajo skoraj vse obrazec .
Imela sva 5 mio kredita na 5 let (obrok cca 100.000).
Vsakemu predlagam (tako sva storila tudi sama), da en del zneska privarčuješ, ker pri tem varčuješ dvakrat: znesek se ti obrestuje, pa še negativnih obresti kredita za ta del ne rebiš plačat.
Za ilustracijo: midva sva varčevala 5 let, privarčevala več kot 5 mio (varčevala cca 100.000 na mesec), z obrestimi je to zneslo skoraj 7 mio. Če bi si za celoten znesek, ki sva ga potrebovala (12 mio) sva torej 10 let plačevala 100.000 na mesec, če pa bi vzela za celoten znesek kredit, bi bilo bistveno več (mislim, da okoli 130.000 na mesec).
Indijanka, če mislita toliko kredita vzet, ali ne bi šla raje na svoje, kot da si pri starših urejata stanovanje? Bo bolje za vaju, ker še vsak, ki je to naredil, mu je bilo pozneje full žal. Z leti pridejo težave, nesoglasja,…
Glede kredita pa ne vem, obe plati imata dobre in slabe lastnosti!
Srečno!
Kaya, to so ble pa zlo ugodne obresti!!kako pa sta to varčevala, na kateri banki-če hočeš povedat.
ker zdaj vsi tko pravjo, da se ne splača varčevat ravno zarad nizkih obresti…čeprav sem se js vseen odločla za varčevanje:)
se pa tut strinjam z brezimeno, ampak so vteh cajtih-ko si že lahk od rojstva naprej v kreditih…-včasih starši in na žalost! življenje pod njihovo streho edina možnost-a se vam ne zdi?
Forum je zaprt za komentiranje.