Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kratice v besedilu

Kratice v besedilu

Prosim za pomoč v zvezi s pisavo kratic. V SP sem iskala določila, ki pa se mi zdijo malo neživljenjska. OK, kratice sklanjamo, kakor da so navadne besede, večinoma po moški sklanjatvi, tiste, ki se končujejo na -a pa po ženski sklanjatvi, ampak če se dosledno držim tega pravila izpade besedilo mestoma malo smešno:
ZKS je svojo vodilno idejnopolitično vlogo znotraj SZDLS-ja dokončno odpravila na konferenci …
poročila OO ZSS-ja …
Skliceval je seje OK ZKS-ja in vodil organizacijo ZKS-ja …

A se to samo meni malo čudno sliši? Moram pa povedati, da bi bilo v besedilu precej kratic in da se jim ni mogoče izogniti.
Ima kdo predlog, kam bi pogledala, kako se to reši? Mogoče v kakšno knjigo, ki je kvalitetno narejena.

Hvala in lep pozdrav!

V pravopisu tudi piše, da kratic ni obvezno sklanjati sploh in to je tudi moj predlog. Saj si tudi ti napisala “v SP” in ne SP-ju.

Jaz bi se v tvojem primeru odločila za nesklanjanje kratic, posebno ker praviš, da jih je veliko. Pomembno je le, da je to dosledno, drugače je napaka.

Iščem in iščem pravila po pravopisu, ne najdem pa “dovoljenja”, da mi kratic ni treba sklanjati.
Filip in Nataša, strinjam se, da je sklanjanje ponekod odveč, a bi rada našla uradno potrdilo. Mi mogoče lahko pomagata?

Žal potrdila tudi jaz ne najdem, čeprav sem bil prepričan, da je. Verjetno to moje prepričanje izvira iz debat na teh in na drugih forumih ter raznih razprav. Namreč – izredno nelogično in neokusno se mi zdi, da bi npr. ZKS sklanjal po moški sklanjatvi, torej ZKS-ja samo zato, ker se lahko izgovori zekaes. Še bolj čudno pa STA, STA-ja. In končno, smo že kje videli sklanjati ZDA, ZDA-ja (pravopis sicer tu navaja, da je ta kratica ženskega spola)??

Sicer pa se itak ve, da je SP malce preveč nedosleden in dostikrat nejasen ter protisloven. K sreči ga za razliko od neke druge knjige, ki ima ravno tako kratico SP, ni treba jemati ortodoksno.

Seveda smo. To je značilno sklanjanje za MMC RTV Slovenija, predvsem za teletekst, najdemo pa ga lahko tudi v kaki spletni novici, npr. tu: http://is.gd/2MLX

Takole gre. Najprej je treba začrtati, kje sploh iskati – pri sklanjatvah. Pri ženskih sklanjatvah najdeš sklanjatveni vzorec za tretjo žensko sklanjatev:
v to sklanjatev gredo samostalniki, ki sklonov ne izražajo z glasovnimi končnicami (torej tudi nesklanjanje kratic)

c) kratice, ki ohranijo spol podstavne zveze in se ne končujejo na nenaglašeni -a, npr. SAZU, ZDA (SAZU gre tudi po 1. moški sklanjatvi).

Tako teorija.
Kaj pomeni, da ohranijo spol podstavne zveze? To, da je tudi kratica ZDA ž. sp. množine, tako kot so (tiste) Združene države Amerike ž. sp. množine.
Enako torej SAZU, Slovenska akademija znanosti in umetnosti je sporočila… Torej ž. sp. ed.
Pisalo bi se pa tako: V SAZU so sporočili (ne SAZU-ju), SAZU je sklenila, da ne bo …

Ker pa je SAZU že zelo sprejeta kratica (predvidevam, da zato), se lahko sklanja tudi po 1. m. skl., kar pomeni, da mora (!) imeti končnico, ki ni neglasovna, se pravi, da mora imeti “navadno” končnico: SAZU-ja nismo našli, SAZU je sporočil (zdaj je moškega, ne več ženskega spola).

Pravilo namreč pravi – za 1. m. sklanjatev:
sem gredo tudi kratični samostalniki, ki se ne končujejo na nenaglašeni -a, npr. Tam -a.

Od tod torej to, da “lahko” ali na “ni treba” sklanjati kratic. Seveda je zadeva zelo poenostavljena.
Gre pač zato, da je običajno težko brati – verjetno zato, ker preprosto ni take rabe – kratice po njihovem pomenu, zato se širše uporablja kratice v moškem spolu in tako bi jih morali sklanjati. Zato jih sklanjajo tudi v MMC-ju RTV-ja SLO-ja. 🙂
No, in od tod je prešlo v splošnejšo rabo, da kratice zaradi praktičnost (verjetno, predvidevam) ne sklanjamo niti v moškem spolu, ampak je vse širša raba SAZU nismo našli ipd.

Seveda smo. To je značilno sklanjanje za MMC RTV Slovenija, predvsem za teletekst, najdemo pa ga lahko tudi v kaki spletni novici, npr. tu: http://is.gd/2MLX%5B/quote%5D

HUDOOOooooo :))
Teletekst včasih tudi zaradi sklanjanja kratic prav težko berem, kar oči me zapečejo.

Najlepša hvala za razlago teorije (Nataša) in zdravega razuma (Filip). Če se torej odločim, da ne sklanjam, potem se tega držim skozi vse besedilo, ne? Se mi zdi čudno, da bi delala neke izjeme. Bom pa se držala pravila, da so kratice praviloma moškega spola: “V dopisu je KS Lendava sporočil …” Bo to dobro?

Ja.

Mimopoti, ena mala, tvoj vzorčni stavek bi bil pravilneje zapisan KS Lendava je v dopisu sporočil…

Samostalniki si običajno sledijo po sklonu, v katerem so rabljeni, razen seveda, ko ne prevladuje členitev po aktualnosti. Tega tu ne zaznavam.

…ee .. . nekaj mi ni jasno tu. Tisto, da so kratice praviloma moškega spola, velja, če jih sklanjaš. Vendar sumim, da je KS krajevna skupnost in je KS torej sporočila, ne sporočil, lepo prosim.

Saj ravno to je dilema, Filip. Krajevna skupnost je ženskega spola, kratica KS pa je moškega spola. V SP sem nekajkrat zasledila, da so kratice praviloma moškega spola. Po mojem to velja ne glede na sklon. A ne? Če beremo kratico “razvezano”, bo seveda napačnen spol, če pa jo beremo kot kratico KaeS ali KS (s polglasniki), bo pa dobro.

Ni dileme. Ti bom jutri povedal.

Ravno v tem je keč. Kratico beremo kot kratico, torej kaes, zato je moškega spola.
Če kratico beremo kot krajevna skupnost, bo seveda ženskega spola.
Torej jo lahko obravnavaš kot m. sp. in jo ne sklanjaš.

Po 3. m. skl. je mogoče take kratice sklanjati brez izraženih kratic, primer za to je na primer: visoki c, visokega c … Vsekakor pa priporočajo sklanjanje po 1. m. skl., torej z izraženimi kraticami.

Ena mala, prav je oboje, najpomembnejše je, da je dosledno uporabljen en način. In ker ti je bolj praktično ne sklanjati kratic, jih pač ne sklanjaj (uporabiš 3. m. skl.).

Miško Kranjec
STRICI SO MI POVEDALI

nikoli ne verjemi slovenistki, ki ne obvlada rodilnika pri zanikanju

Hvala ti, Miško, pa stricem tudi reci hvala, za vse, kar so nam povedali.

Lej, večkrat sem že napisala/povedala, pač hitro zapišem in pošljem. Ne lektoriram za sabo. In ja, forum je praktična stvar in pomanjkljiva raba rodilnika je ena izmed stvari pogovornega jezika. In ja, na forumih uporabljam pogovorni jezik.

Sploh ne vem, zakaj še odgovarjam na take bedastoče…

ker si slovenistka in virtualno odgovarjaš ekspertno. ampak tam ti spet manjka presledek pred tripičjem . . .

Cel ta izsek je pa res prava bedastoča. Moram iti kupit nove gate, ker mi jih je glih kar strgalo.

Ne vem, zakaj je treba drugim spamat poste, to mi bo vedno uganka …Enim je to verjetno pač v užitek. Očitno nimajo kaj drugega počet na takole lepo sončno soboto.

Tudi sebi odgovarjaš dvo-umno?

New Report

Close