Najdi forum

Kras za 1 dan

Planiram enodnevni izlet na Kras v dvoje. Naceloma naj bi izlet vseboval malo ogledov, kaksen kratek sprehod in dobro kosilo.
Imam sicer nekaj idej (Skocjanske jame, Štanjel…) vseeno pa me zanima, ce ima kdo kaksne konkretne predloge kaj si ogledati?

Hvala!

Vilenica-priporočam……..

Kaj pa je tam?

Vilenica je jama. Ja Štanjel obvezno. Pa mogoče Dutovlje, kjer imajo praznik terana in pršuta, Lipica, Goče v Vipavski dolini (vas je grajena v obliki križa), Tomaj (tam je rojen Srečko Kosovel). Pa še kaj bi se našlo.

lp. Mateja

TEYA napisal:

> Vilenica je jama.

Zraven pa je Ludvikova učna pot (tako za sprehod)

Štanjel je takoooo lep…..

Lipica – ogled kobilarne in konjev, zdraven lipice je oltar Marije v kotanji.Cerkev na prostem v gozdičku. Zelo lep kraj za meditiranje in sprostitev.
Vilenica – jama, pred jamo lep prostor za sprehod.

Baje so k tej Mariji v kotanji romale žene, ki niso mogle zanosit. Pravijo, da je molitev zalegla……Zato se pazi!!!

Ne jejta v hotelu. Veliko več kulinaričnih užitkov bosta doživela na kaki turistični kmetiji ali pa če bosta imela srečo – sledita fraski -to je znak za osmico, kjer je le redkokdo razočaran. Razen takih, ki jim ne pašejo plastični prti in po domače pripravljena in postrežena hrana.

Ejla…

Če te zanima več podatkov o Vilenici:
http://www.brlog.net/jds/vilenica.htm
http://www.vilenica.com/

Strinjam pa se, da je Štanjel super izbran izlet za popoldanski sprehodek in če se odločita zanj, nikakor ne smeta izpustiti Ferrarijevega vrta, kjer je zeloooo romantično (vsaj meni se tako zdi).
(http://www.komen.si/slo/turizem/stanjel.htm)

No, kar se tiče Praznika terana in pršuta v Dutovljah si že prekasen, saj je bil ta dva vikenda nazaj, vendar, če hočeš poiskusiti pravi kraški pršut, upoštevaj pohajčkin nasvet o osmici. Sicer jih je največ v spomladanskem in jesenskem času, vendar če z izletom pohitiš lahko še ujameš eno, ki se “izteče” to nedeljo. Je pa na Brjah pri Komnu (http://www.kras-carso.com/osmice/).

Prav tako kot BEBA pa bi predlagala ogled Lipice, kjer boš lahko na sprehodu užival ob pogledu na konje.

No, upam, da boš na Krasu res užival…
Papa, Gala

kaj naj rečem, od 9 postov kar trije omenjajo moj kraj, štanjel.eden celo ferarijev vrt.
tukaj sem privatno, in niti besede o moji službi.če se boste oglasili in povedali da ste travel.over.net vam zagotavljam da bom našel vsaj nekaj minut za vas.za vitota sem skoraj celo uro!

eno od pravil / nenapisanih / moje službe je poleg tega da nič o politiki in religiji v službi , velja tudi izven službe nič ali najmanj o kraju……………………………

lahko rečem le , da sta bili prvi 2 leti najtežji, sedaj jih je že več kot 5 , če delaš imaš plačo , in če imaš plačo laho potuješ.

ker pa omenjate lipico poglejte na odprto mejo

http://freeweb.siol.net/magic55

je pa res , da te tudi z najboljšo kondicijo kdaj pa kdaj zvije.nekaj dni nazaj diareja / pa ne od mladine /
mislim da je jasno zakaj tako ljubim vodo oziroma toplice.dokler nisem delal v turizmu še pomislil nisem nanje.

in če se ravno odločate za službeno pot , nikar turizem.razen če je to vaš način življenja.prva stvar ki jo da turizem je nobenega udrnika.šele potem plača!

http://www.lordwales.com

Midva s fantom greva naslednji vikend če bo seveda uredu vreme. Če ima še kdo kakšno idejo oz. tisto, kar je nujno videt, naj prosim pove 🙂
Hvala.

Predvsem me zanima, kje je primeren kraj za dolge sprehode oz. za občudovanje narave.

Da se ti ob pogledu na kraško pokrajino odpre fantazijski svet sta pa malo prezgodnja. Morala bi počakati na ruj. To je nizko grmičevje, ki v jesenskem času obarva svoje liste v vse mogoče barve. Od zelene, rjeve, rdeče, rumene…..Barvna kombinacija grmičevja je enkratna in neponovljiva. V tem primeru se samo ustaviš in sprehodiš lepo za rokce skozi to lepoto…

Moj predlog za Kras je naslednji (jaz sem sicer naredila 90km s kolesom po Krasu tako da si lahko z avtom ogledate ae vec)
Je pa priporocljiva naslednja tura:
– vas Lokev, znana po velikih lokvah in muzeju vojaske zgodovin- ta muzej moras videt obvezno, g. Srecko je zbral najbolj unikatne primerke iz raznih vojn, od uniform, hrane, orozja, slik, dokumentov itd..Nepozabno. Odprto ob sob.in ned. od 8-12 in potem se mi zdi od 14-18. Ne vem preveri na netu
– blizu Lokev je jama Vilenica (tudi tu so ogledi casovno omejeni, zato preveri). To je menda prva jama, ki je bila odprta sploh za javnost, kasneje sicer zaprta. Kot so ze omenili tukaj, je okrog menda se naravoslovna pot.
– dalje Lipica- Sezana- Komen-Brnik
– v Brniku je grad Rihemberg- PRECUDOVIT.NI ZA ZA ZAMUDIT.
-iz Brnika v Stanjel
– na poti v Vipavo je kraj Kobdilj, kjer si poglej “spahnjence”-
– Vipava

Zdaj pa ne vem tocno ali sta na vipavskem pokopaliscu dva staroegipcanska sarkofaga, ki ju je prpeljal Anton Lavrin, egiptolog. Pa menda je se v Otlici nekaj fajnega…

Ful bota uzivala. Ne pa jest v Kazljah, ker ni dobra gostilna.

Uh super… Najlepša hvala ursulaya za informacije in tudi tebi, pohajačka, za nasvet.
Saj pravim, če bo vreme naslednji vikend lepo, bova zagotovo šla. Če pa ne, pa potem naslednji vikend.
Glede napripovedovanje ostalih komaj čakam, da grem (prvič) v ta konec Slovenije.

mistake a make – ajajaj –
– v Brniku je grad Rihemberg-

v braniku !

Lord, pa je grad R. sploh odprt za javnost ali je še vedno treba plezat prek obzidja?

Kresnica ( lepo ime ) čene pa pridi k meni te bomo peljali u kantinu in tam bomo svetili in pršutk rezali do belega dne. Tako poznavanje krasa ti bo ostalo v spominu – seveda prijetnem, ker po dobrem vinu in teranu glava ne boli.

Ce si kdo zeli daljsega sprehoda po kraski pokrajini, priporocam Kosovelovo pot, ki vodi od Sezane (stara sola – rojstna hisa S. Kosovela) do Tomaja (hisa Kosovelovih, pokopalisce z druzinsko grobnico, sola, ki jo je pesnik obiskoval). Pot je dolga priblizno 7 km. Iz Sezane se po cudovitih razgledih na Kras spusti v Smarje, od tam vodi skozi borov gozd in nenazadnje vinogradov do Tomaja. Po poti je nekaj zanimivih tock (rdeci + crni bor, Pustov hram, jarki iz 1. sv. vojne).

Ce ste malce pohodnisko razpolozeni, se splaca povzpeti na Trstelj, zelo razgleden hribcek na robu kraske planote. Na eni strani se odpira cudovit razgled na Vipavsko dolino (ki ste jo kar malo prilepili h Krasu) in Gorisko, na drugi strani pa na Trzaski zaliv in Kras. Iz vasi Lipa (do tja prides po cesti iz Komna v smeri Skrbine) je vzpona vsega ca 250 m, ca 1/2 urice. Ce je zrak cist, je razgled res lep.

Če se že mudite v teh krajih je moj predlog glede prehrane dvorec Zemono.
Rezervacija skoraj obvezna.

drži.prehodil 20 septembra , ko sem nesel v sosednjo vas moji bivši razredničarki 17 poglavij http://www.lordwales.com v lektoražo.trenutno sem blizu odklopa računalnika.a glede na medisko evforijo življenje na krasu sploh ni lahko.služba v turizmu je edin možnost – tudi moja življenska odločitev – a še vedno več kot 70 % turistov vstraja na fast food turizmu.teh 70 % niti vstopnine ne plača , kaj šele da bi si kakšno osmico ali kmečki turizem ali gostilno privoščili.

živimo od preostalih 30 % ! je pa to leto rekordno , sobe v štanjelu so bile prebukirane cel avgust , september in oktober.

še informacija :

povprečen turist / 90 % / ki obišče kras ni sposoben prehoditi 1 kilometer , pogreša kažipote in informacije , čeprav so zlasti informacije za vsakim voglom.

tem 90 % kosovelovo pot toplo odsvetujem , saj sem sam ko sem 20 septembra testiral totalno sesut obnemogel v oštariji v šmarjah za več kot pol ure.

nasvet :

najlepše lepote krasa se skrivajo v okolici štanjela , ne v štanjelu.

novo leto , 1 maj , avgust na krasu :

če hočete sobo , rezervirajte vsaj mesec in pol prej.ker je drugače ne bsote dobili !

domačini na krasu :

v štanjelu , lipici in škocjanskih jamah lahko srečate samo zaposlene v turizmu , ostali se z turisti ne ukvarjajo in še manj pogovarjajo / razen redkih izjem / bolj kot se oddaljujete od teh treh središč kraškega turizma bliže ste POTOVANJU K LJUDEM

obisk štanjela v letu 2004 prvič preseže 100000 obiskovalcev !

pripravil lordwales

tisti, ki pa bi radi na krasu tudi (poceni) prespali:

http://www.pliska.org/slo.htm

splača se poklicat in rezervirat. ostale informacije pa kar tam. hotelcek je na sredi vasi, lepa narava povosd naokoli, ostale kraske dobrote pa v vasi. pliskovica se imenuje.

je najcenejši , preverite če imajo gretje , ni televizije , skupne kopalnice / ste že slišali za kapavico ali triper / , skupna jedilnica in kuhinja , tam so v glavnem šle in razne družbe , tam ni miru.
reklame ne bom delal za nobenega -kljub temu da delam v turizmu v štanjelu.

pomislite – ali 3 jurje za dan v pliskovici ali 5300 sit za twc tv polpenzion in kopanje v banovcih in radencih v ** hotel jeruzalem.kaj se bolj splača.

edini hrup ki sem ga moral prenašati v 5 dneh bivanja v tem hotelu je bil hrup z ulice.zredil sem se za več kot kilo kljub temu da sem imel za kosilo razen en dan hotelski fruštekž

kakšna je RAZLIKA JEM 3 IN 5 JURJI!
TUDI V PLISKOVICI JE TURISTIČNA TAKSA!
če tam iščete mir ga ne boste dobili.
zvečer , ponoči in do 8 ure ste v hostlu sami.
veliko je prireditev ki motijo.
in za sobo brez televizorja in kopalnice vam zaračunajo 3 jurje.
vprašljivo gretje.

Cenik Nočitev v večposteljnih sobah 2.700 sit
Nočitev v enoposteljni sobi 3.500 sit
Nočitev v dvoposteljni sobi 3.300 sit
Nočitev v skupinski sobi z blazinami 2.330 sit
Nočitev z izposojo posteljnine + 500 sit

dražje kot pri fratniku v štanjelu in pri večini sobodajalcev v štanjelu.imenujejo se mladinski hotel , poslujejo pakot ** hotel. / penzion

KDO KOGA NATEGUJE?
posteljnina je povsod vključena v ceno!
3400 na dan.

primerjave.

diskont evro spin :

za en dan v pliski 87 jogurtov , landa , 3.3 % maščobe , 6 % sadja , izreden okus , brez konzervansov

slovenske železnice :

600 kilometrov , ic , sežana ljutomer in nazaj , vključeno milo in toaletni papir , čiščenej vlaka med vožnjo

tomažev magični ponedeljek / lucky monday /

celo najtežje ture tja do 30 kilometrov hoje ne presežejo $ gledano 3400 sit / malca prevoz /

KJE STE VIDELI DA VAM RJUHE DODATNO RAČUNAJO, VSAK KI ODDAJA SOBE DA ZA VEČ KOT 3 DNI VSAJ 20 % POPUSTA.

3400. ali 87 jogurtov v evro spinu v novi gorici.

DOPUSTOVATI V PLISKOVICI JE POTRATNO.

razen če imate love do krove.

cene mladinskih hotelov ne bi smele biti dražje od 10 evrov za enoposteljno sobo.saj za 15 – 20 evrov dobite kjerkoli v sloveniji privatno sobo z zajtrkom.

zakaj?

“reklame ne bom delal…” citat lordwales
tudi z antireklamo se marsikaj doseže.

tale link sem dala kot informacijo, kje vse je na krasu možno prespati. mislim, da izletniki vedo, kaj je mladinski hotel ter da v njem obstajajo tudi skupna ležišča (kot tudi kopalnice) in pa tudi dvoposteljne sobe:))

morda pa si kdo želi vikend brez televizorja? sprehajanje, kolesarjenje, odbojko?

pa še nekaj: kot alternativo trstelju predlagam tudi sv. katarino.
(malo naprej od vasi škrbina zaviješ desno – tabla šibelji, potem pa gledaš oznake sv. katarina)

oh ja.bistvo!cena.prav rad bi dal podatke o sobah o štanjelu , ampak fist ule : never promote ourself place where work !

dejsvo je , MLADINSKI HOTEL JE DRAŽJI OD SOBODAJALCEV NA KRASU / VEČINA /

dejstva pa : štejejo !

lordwales je na forumu privatno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close