krap
Petra,hej! Jedla sem ga samo na Ceskem in zame je bil premasten.Nikoli delala.Vonj po blatu? Tam pravijo,da to mora biti. Jaz bi ga malo oprala v vodo z limono,dobro obrisala,natrla s cesnom in pokapljala z limono,potem pa cimvec zelisc in zacimb.
Mdtem se sla pogledat v bukve.Tocno tako.Kako ga bos pa delala?
Tu priporoca:
Pecen krap
Krape ocistimo,hitro operemo,obrisemo in zrezemo na 3 do 4cm siroke kose.Polijemo jih z mesanico kisa in zacimb(sesekljana cebula,lovor,zelen petersilj,timijan,sol,poper).Tako naj stojijo 1do2 uri;veckrat obrni.
Kose obrisemo,pomokamo in zlatorumeno specemo,biti morajo lepo krhki.(prav take sem jedla na Ceskem)
Tu se dodaja: Na zelo vroc kroznik damo zelisno maslo(sesekljano cebulo,petersilj,sol,malo popra) in na to mesanico polozimo
pecene ribje kose in jih hitro serviramo.
Napisala vse,mislim pa,da bi bilo vse skupaj res premastno.
Potem je se recept za dusene krape in krape,pecene s papriko.
Podobno kot prvi recept,samo da pecene potresemo s papriko,zalijemo s smetano in malo juhe in damo v pecico za 1/4 ure.
No,zdaj mi je te mascobe ze dovolj.Enkrat maslo,drugic smetana! Se ti ne zdi? Gavno je marinada. Mislim,da bo tisto namakanje dobro za odpravo vonja.To si tudi zelela vedeti. Porocaj. Lep dan Babi
hvala,babi! tudi jaz sem malo prelistala kuharske knjige!:)) slo mi je predvsem za tisti vonj…marinada,ki jo opisujes bo super!
kot sem rekla,enkrat smo probali amurja! ni nam bil vsec. sedaj se je pa druzba “ogrela” za krapa- bomo probali!:)))
ker sem danes in jutri doma,me ima ,da bi naredila frfrin kruh:)) se to “probam”….ce ne bo uspelo,potem ga bom kupovala- !:))
lep soncen pozdrav iz ne premrzle lj petra
jaaaa,ocvrem!! vcasih si naredim makarone “polite” s preprazenimi /kolobarcki/cebulicami!!! tudi salotko obozujem!! ravnokar je klicala kolegica-ena tistih,ki so se “ogreli” za krapa! tako naokrog sem ji povedala,da ,ne samo smrdi po zemlji,ampak je tudi zeeelo masten!:) predvsem mast ji “ni bila vsec”!:)) mogoce bo pa kaj drugega!??)) lp petra
to s krapom je bila v bistvu stava. kdor izgubi ,mora nekaj skuhati po zelji zmagovalca! ker sva midva bolj “ribja”,so se odlocili za “eksotiko”!??:)) poznajo samo tri vrste rib:postrv,sardele in pa “buzaro”!:?? !::))) potem ti je jasno!! ze “v kali” sva jih poiskusala zatreti, ces da bi bil kak ribon…ali…pac….boljsi!!
no,bomo videli!! lp petra
Se ni včasih krap jedel tudi za kosilo oz. zgodnjo večerjo pred Božičem? To sem nekje brala… da naj bi do polnočnic veljal post, šele potem naj bi bila mesna pojedina?
Bom jutri poiskala ta staro (1904) kuharsko knjigo; nekaj smo prestavljali, pa ne vem točno, kje je. Mogoče tam tudi piše kaj uporabnega…
Sama sem delala krapa pred kratkim prvič, na paprikaš, po nekem madžarskem receptu. Ampak! Ko 2 precej velika krapa olupiš in filiraš… in vse koščice odstraniš… dobiš za eno majhno skodelico koščkov, ki so v paprikašu potem bolj za vzorec.
Forum je zaprt za komentiranje.