Kranjska Gora-reševalci
A jaz to prav slišim? Za nujne primere v Kranjski Gori se čaka reševalec, ki pripelje iz Jesenic??
V takem turističnem kraju ni na voljo en dežurni dohtar z nekim mini avtom 24/7?
Pred leti, ko je naša tamala imela občasne težave z astmo smo na Hrvaškem za vsak slučaj vselej v kraju preverili ali je na voljo dežurni zdravnik. In v vseh, prav v vseh, tudi na otokih so imeli vedno dežurnega zdravnika.
A ni to turistični kraj, kjer se plačuje turistična taksa, ki je namenjena tudi zagotavljanju te javne storitve?
Tiste burleske z defibrilatorjem na majbolj pbljudenem delu v KG, pa ne bom komentirala.
Kako je torej s tem v tem našem turističnem “biseru”?
Godec, 08.02.2022 ob 20:12
A jaz to prav slišim? Za nujne primere v Kranjski Gori se čaka reševalec, ki pripelje iz Jesenic??
V takem turističnem kraju ni na voljo en dežurni dohtar z nekim mini avtom 24/7?
Pred leti, ko je naša tamala imela občasne težave z astmo smo na Hrvaškem za vsak slučaj vselej v kraju preverili ali je na voljo dežurni zdravnik. In v vseh, prav v vseh, tudi na otokih so imeli vedno dežurnega zdravnika.
A ni to turistični kraj, kjer se plačuje turistična taksa, ki je namenjena tudi zagotavljanju te javne storitve?
Tiste burleske z defibrilatorjem na majbolj pbljudenem delu v KG, pa ne bom komentirala.
Kako je torej s tem v tem našem turističnem “biseru”?
Tako je, v Kranjski gori ne prideš do zdravnika, ker jih enostavno ni.
Urgenca je na Jesenicah in to je to. Za domačine in turiste.
Kranjska gora ni noben biser. Je umeten kraj sproduciran od Ljubljančanov. Zato pa ni tam poskrbljeno za nič, le za instantno šminkanje. Enako je v Bovcu in Trenti, šminka za Ljubljančane in Italijane.
Zato pa pravi Slovenci gremo v druge kraje v Julijcih, kjer še ni tega ponorelega instantnega turizma.
No, slucajno vem, da tole s Hrvaskimi dohtarji ni cisto res! Na otoku kamor hodimo ze 45 let ni dezurnega zdravnika, pa ne gre za nek mikro otocek! Kar lepo ga moras pocakat, da ga policijski gliser pripelje, kar pa traja! Smo ze veckrat doziveli, da clovek po infarktu ni prezivel! Ponavadi resujejo zdravniki in sestre, ki so slucajno tam kot turisti!
Da pa Kranjska Gora nima defibrilatorja na smuciscu in dezurega zdravnika tam, je pa sramota! Gre za oblegano turisticno destinacijo, ki si tega nebi smela privosciti! Ze poskodb je precej, da o takih res nujnih zadevah sploh ne govorim. Do Jesenic ni tako malo in ce se njih caka, si obsojen na smrt!
Nevuska, 08.02.2022 ob 22:08
Se strinjam z avtorico. Sem bila parkrat tam letos in me je ta objava res šokirala.
In kot je ena napisala…ja, tudi jaz na Hrvaškem preverim za dežurnega zdravnika. Da naj bi bil v Kranjski gori, mi je samoumevno.
V Slovenistanu je samoumevna le lopovščina politike
Sicer splet pravi, da naj bi obstajala ambulanta predbolnišnične NMP v Krnjski Gori:
.https://www.ordinacija.net/members/www-pzs.php?mg_pzs_id=527&lang=eng
Na vsaki taki turistični lokaciji, sploh pa na nekem smučišču, kjer je v sezoni na dan po tisoč ljudi in več – bi morala bit na smučišču nujna ambulant prve medicinske pomoči z defivbrilatorjem .
Žal se je to moralo očitno zgoditi, da se je pokazalo, kako se špara in škrtari tam v zfdravastvu, kjer gre za sekunde in življenja.
Vsaka javna prireditev, shod ima vedno na voljo prvo nujno medicinsko pomoč. Kaj pa je neko slovensko obratujoče smučišče v sezoni (!) tudi drugega, kot “javen skupek ljudi”, kjer nesreča nikoli ne počiva? To je bilo zelo neodgovorno s strani upraviteljev smučišča- da v sezoni ni urejeno tako, da ni defibrilatorja na dostopnem mestu.
kakšna drama zaradi 20 kilometrov….
v naši vasi tudi moramo čakati na rešilca, da pride iz bolnišnice. ima tudi 20 km, ali pa do kakšne kmetije še dosti dlje.
da pa defibrilatorja ni, mi je dosti bolj čudno. po drugi strani pa tudi dvomim, da ljudje znajo delat z njim. ker defibrilator sam ne bo nič naredil, če ne znaš delat masaže srca ob zastoju srca. ti nič ne pomaga. tisti šoki, ki jih lahko nudi, pridejo prav v hudo redkih priložnostih, ko srce fibrilira. če pa je zastoj, pa moraš masirat sam
A poglej poglej. Zdaj pa bi meli dohtarja, pa reševalce. Kako to? Saj dohtarji nič ne vedo. Sah ste sami sebi zadosti, vse obvladate. Se boste pa še oživljat naucili.
Ja egoizem ima svojo ceno.
Sem brala članek, kako se je oče nesrečno preminulega usajal.
Jaz pa tega očeta javno vprašam, zakaj ni sam pomagal sinu. Zakaj se ljudje ne naucite TPO ja? Vsak bi to moral znat. Saj tako lahko pomagaš svojemu človeku, ker si prvi zraven.
AeD pa ni čarobna škatlica.
čekdisout, 09.02.2022 ob 08:48
kakšna drama zaradi 20 kilometrov….
v naši vasi tudi moramo čakati na rešilca, da pride iz bolnišnice. ima tudi 20 km, ali pa do kakšne kmetije še dosti dlje.
da pa defibrilatorja ni, mi je dosti bolj čudno. po drugi strani pa tudi dvomim, da ljudje znajo delat z njim. ker defibrilator sam ne bo nič naredil, če ne znaš delat masaže srca ob zastoju srca. ti nič ne pomaga. tisti šoki, ki jih lahko nudi, pridejo prav v hudo redkih priložnostih, ko srce fibrilira. če pa je zastoj, pa moraš masirat sam
Dobronamerno: če te bo/ko te bo infarkt ali pa kap – kako boš preživela tistih 20 km in čas v čakanju, me zaima… Jaz sem bila k sreči samo 500m od UKC lj – in so me rešili, pravočasno, z rešilcem peljali od urgence do Nevrološke, pa je 5 minut “peš”….. Samo toliko.
Anonimus996, 09.02.2022 ob 09:08
A poglej poglej. Zdaj pa bi meli dohtarja, pa reševalce. Kako to? Saj dohtarji nič ne vedo. Sah ste sami sebi zadosti, vse obvladate. Se boste pa še oživljat naucili.
Ja egoizem ima svojo ceno.
Sem brala članek, kako se je oče nesrečno preminulega usajal.
Jaz pa tega očeta javno vprašam, zakaj ni sam pomagal sinu. Zakaj se ljudje ne naucite TPO ja? Vsak bi to moral znat. Saj tako lahko pomagaš svojemu človeku, ker si prvi zraven.
AeD pa ni čarobna škatlica.
če se dotična situacija ni zgodila tvojemu otroku ( kot se ej temu očetu za tega 43 letnega sina), ti še ni treba biti zajedljivo žleht zato na javnem forumu.
da te vidim da imaš otroka takole na tleh, ki ga kap alli pa infarkt, pa defibrilatorja ne pri roki… za uno, ki moralizira, da defibrilator ni čudežna škatlica – današnji tisti za vsesplošno uporabo in ki so postavljeni v javnih mestih, vse sam naredi – samo po navodilih lopatke nastavit , pritisnit knof in pa umaknit se moraš…
eni ste žleht in brez morale, 09.02.2022 ob 09:18
če se dotična situacija ni zgodila tvojemu otroku ( kot se ej temu očetu za tega 43 letnega sina), ti še ni treba biti zajedljivo žleht zato na javnem forumu.
da te vidim da imaš otroka takole na tleh, ki ga kap alli pa infarkt, pa defibrilatorja ne pri roki… za uno, ki moralizira, da defibrilator ni čudežna škatlica – današnji tisti za vsesplošno uporabo in ki so postavljeni v javnih mestih, vse sam naredi – samo po navodilih lopatke nastavit , pritisnit knof in pa umaknit se moraš…
Izvoli, še napisana navodila:
.https://defibrilator.si/aed.html
Daj ne seri. Kup egoistov ste in mene boli za tak folk. Pa vidim, da nimaš pojma o Aed jih . Osebno obvladam TPO in znam uporabljat AED, tako da mojim domacim znam pomagat.Za druge mi je pa popolnoma vseeno , pa mi vcasih ni bilo. Od te kovid situacije naprej mi dol visi za tak folk kot si ti. Takrat ste tudi vpili saj je samo prehlad, je naravno da ljudje umirajo .
Zdaj lahko rečem je pač umrl, zaradi egoisticne familije, ki pričakuje od drugih vse , sami pa s mezinčkom ne bi mignili za druge.
Tako to je. Pa zaradi mene lahko pišeš kar hoces tudi da sem poosebljen satan. Mi dol visi za drhal.
Pa še “nek” javen seznam AED defibrilatorjev na vladni spletni strani, nepregleden, za Kranjsko Goro:
.https://podatki.gov.si/dataset/lokacije-aed-v-obcini-kranjska-gora
Anonimus996, 09.02.2022 ob 09:26
Daj ne seri. Kup egoistov ste in mene boli za tak folk. Pa vidim, da nimaš pojma o Aed jih . Osebno obvladam TPO in znam uporabljat AED, tako da mojim domacim znam pomagat.Za druge mi je pa popolnoma vseeno , pa mi vcasih ni bilo. Od te kovid situacije naprej mi dol visi za tak folk kot si ti. Takrat ste tudi vpili saj je samo prehlad, je naravno da ljudje umirajo .
Zdaj lahko rečem je pač umrl, zaradi egoisticne familije, ki pričakuje od drugih vse , sami pa s mezinčkom ne bi mignili za druge.
Tako to je. Pa zaradi mene lahko pišeš kar hoces tudi da sem poosebljen satan. Mi dol visi za drhal.
Upam, da se najini poti nikoli ne križata. Takih osebkov si niti ne želim spoznavati, niti da mi pogledajo v oči.
Kaj imaš ti ene za obsojat, preko spleta, ker me niti ne poznaš – kje jaz vpijem, da je kovid samo prehlad?
dejstvo je, da bo infarktov in kapi čedalje več -in mreža AED defibrilatorjev mora bit javno dostopna in znana in dobro označena.
eni ste žleht in brez morale, 09.02.2022 ob 09:20
Izvoli, še napisana navodila:
.https://defibrilator.si/aed.html
Ja, defibrilatorji že sami vse naredijo, AMPAK napisano je bilo, da ti defibrilator čisto nič ne pomaga, če ne znaš postopkov TPO! Defibrilator namreč NE izvaja postopkov oživljanja, za to rabiš človeka! Pa tudi defibrilator moraš znati pravilno namestiti.
Imaš tečaje prve pomoči, ki se jih lahko udeležiš,. So zelo uporabni. Zelo zelo. In defibrilator lahko reši življenje, a brez TPO ali z napačno namestitvijo ti pa nič ne hasne, pa četudi sam vse govori in dela.
Pa še nekaj o teh famoznih AED jih.
Bila je ful moda pred nekaj leti, da so jih obešali vsepovsod. 50% teh AED jev ne dela, ker jih nihče ne vzdržuje. Elektrode je potrebno po vsaki uporabi zamenjati, če se AED ni uporabljal dolgočasa , recimo po dveh letih je sta elektrodi neuporabni.
Poleg tega , da tisti, ki ni nikoli poskusil vsaj ene parkrat delat z AED jem, ga ne bo znal pravilno uporabiti. Ni tak trotlziher kot eni tu pametujete.
Bistvo je TPO in to zato, da vzdržuješ cirkulacijo krvi in kisik v krvi, da ima oseba čim manj posledic.
TPO je fizično naporen in učinkovito ga lahko izvajaš približno 2 do 3 minute, potem te mora nekdo menjati.
TPO, 09.02.2022 ob 09:35
Ja, defibrilatorji že sami vse naredijo, AMPAK napisano je bilo, da ti defibrilator čisto nič ne pomaga, če ne znaš postopkov TPO! Defibrilator namreč NE izvaja postopkov oživljanja, za to rabiš človeka! Pa tudi defibrilator moraš znati pravilno namestiti.
Imaš tečaje prve pomoči, ki se jih lahko udeležiš,. So zelo uporabni. Zelo zelo. In defibrilator lahko reši življenje, a brez TPO ali z napačno namestitvijo ti pa nič ne hasne, pa četudi sam vse govori in dela.
O pišuka no: vsi , ki imamo opravljen vozniški izpit za vozila v prometu smo opravili tečjaa PP. sem že dajala CPR. In še znam. Pokembno pa je , da ostaneš nepaničen, zbran priseben pri tem – sploh če gre za tvojega bližnjega.
Dejte bit pametni zdej, no.
eni ste žleht in brez morale, 09.02.2022 ob 09:30
Upam, da se najini poti nikoli ne križata. Takih osebkov si niti ne želim spoznavati, niti da mi pogledajo v oči.
Kaj imaš ti ene za obsojat, preko spleta, ker me niti ne poznaš – kje jaz vpijem, da je kovid samo prehlad?
dejstvo je, da bo infarktov in kapi čedalje več -in mreža AED defibrilatorjev mora bit javno dostopna in znana in dobro označena.
NE. Nič ni potrebno. Smo v kapitalizmu, če imaš denar bo drugače pa ne.
Forum je zaprt za komentiranje.