Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev krajši del. čas, do otrokovega 3. leta

krajši del. čas, do otrokovega 3. leta

mene pa zanima,če lahko delaš najprej 8 ur čez par mescou pa se odločiš za krajši delovni čas? začnem z delom decembra do maja imam za otroka varstvo potem pa ga nimam več in bi mi takrat prav prišeu krajši delovni čas. katera ve?

Pozdravljeni…..
trenutno sem na porodniški,drugo leto mi poteče marca in sedaj me zanima naslednje….

delam v hoferju in imam pogodbo za 27 ur na mesec,nikoli pa dejansko nisem delal po 27 ur ,vedno po skoraj polnem delovniku
zato bi pa zdaj rada delala polovični delovni čas 20 ur na teden…zaradi otroka in dojenja

ali lahko to tudi mi delodajalec uresnici….
me pa strah da me nebi zaradi te prošnje poslal na delo na kakšen odaljeni kraj …ali mi to lahko naredi ali ne….
in ali mi zaradi krajšega delovega delovnika ponudi odpoved,da najde razlog da takšnega delovnega mesta nima zame…..

najlepša hvala za odgovore…

Ce pa das otroka v vrtec, se vseeno lahko koristis ta zakon ali ne?

Skrivnost vsega si povedala že v prvem stavku – delaš v JU. Pri nas v gospodarstvu je drugače. Sama sem delala eno leto skrajšan urnik (6 ur tedensko), za tisti dve uri niso vzeli nobenega drugega, to pa je pomenilo, da sem morala v 6 urah narediti delo za 8 ur. Pri tebi je lahko vse lepo in prav, a drugod je drugače.

Imam občutek, da se tejle skrajšani urniki najbolj splačajo v državnih službah, drugod ni tako idealno.[/quote]

Ta dva odgovora sta oba že kar stara, ampak ni nič drugače v letu 2016. In se strinjam z obema.
Kot je rekla oseba iz gospodarstva, ali oddelajo polno obveznost ali pa sploh ne koristijo skrajšanega delovnika, če je plača morda odvisna oz. pogojena s tvojo produktivnostjo. In se v gospodarstvu res morda strinjajo tudi s skrajšanim delovnikom, v kolikor od odsotnosti ni odvisna produktivnost.
Kaj imaš pa potem od tega, da v skrajšanem delovniku moraš narediti polnega, saj se slej ko prej pojavi utrujenost, s katero si otrok ne more kaj dosti pomagati za tisti skrajšani delovni čas in plačo nimaš potem prilagojeno opravljenemu delu za polni urnik, ampak skrajšanemu. In je potem verjetno bolje, če oddelaš polnega in greš domov “spočit” in lahko nudiš otroku potem vso pozornost. Če je v tem tempu to sploh še možno.

Bi pa pripomnila v ta namen, kjer ponekod v državnih upravah delo opravljajo od doma, zaradi večje učinkovitosti in opravljenega dela. Če kdo temu res verjame, da je kaj več narejenega, ker ima v rokah nekdo pogodbo o delu na daljavo. Itak se povsod opaža, ko pride do časa dopustov, takrat vsi delajo kot da po dopustu ne bo več dela oz. bo konec sveta in se vprašaš, kaj sploh delajo med letom.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close