kraje na VIP avtobusih na Tajskem
Samo v opozorilo popotnikom na Tajskem. Na VIP avtobusih iz Bangkoka proti severu(Chang Mai) in jugu (Surat Thani) organizirano kradejo. Ne govorim o prtljagi, ki je v spodnjih prostorih avtobusa in ki jo itak pregledajo in premečejo, ampak o osebnih torbicah, ki jih imajo potniki ob sebi nadežih. Najbolj nevarni so (sicer najbolj udobni) sedeži v prvi vrsti VIP avtobusa, ki so nad stopnicami oz. šofersko kabino. Ponoči, ko potniki spijo, drugi šofer delno odstrani ogrado, ki je pred prvi mi sedeži in s stopnic (potnikom nevidno) s sedžea vzame osebne torbice, pokrade denar in jih vrne nazaj. Vzamejo samo gotovino in kreditne kartice, potne liste, letalske karte, Maestro kartico in celo nekaj malega gotovine so pustili.Če se ti to zgodi enkrat, niti ne pomisliš na osebje avtobusa, ker se ti kaj takega zdi enostavno nemogoče, ker si prepričan, da ti torbice, na kateri praktično sediš, ne more vzeti nihče. Toda nama s prijateljem se je to, žal, zgodilo dvakrat v desetih dneh. Prepričan sem tudi, da so nas uspavali, ker so avtobus ponoči nekajkrat “osvežili” s sprayem in smo vsi (večji del noči) trdno spali in se čudili, kako udobna je bila vožnja.Skratka – previdno na nočnih vožnjah na VIP AVTOBUSIH iz in proti Bangkoku, najbrž je vlak varnejši. V vsakem primeru, popotnikom po Tajskem veliko sreče, ki je midva s prijateljem, žal, nisva imela.
JA to kar drzi,ti VIP avtobusi so na tajskem zelo nevarni.Mene so tudi okradli pred leti,2003 tocno.Sicer sem si bil malo sam kriv,pa vendar.Jaz sem se vracal s prijateljico iz Juga otokov v BAngkok.Avtobus spica samo 30 sedezev.Cena smesno nizka,to je ze ponavadi sumljivo.Mogoce pretiravam,dobili smo koce samo sofer je imel klimo na max. ne vem ce je bilo vec kot 10 stopinj.Vem da me je zeblo kot psa kljub odeji,to se je peljalo cez noc,zaradi mrazu nikakor nisem mogel zaspati,zato sem snel pas za denar,ga dal v mali nahrbtnik,tega pa pod noge.(velika napaka)Ampak po mesecu TAjske,sem se pocutil zelo cool.Ob ene 4. uri zjutraj,so klimo izklopili in nastavili gretje na full.To je nekaj podobnega kot,da ti dajo malo trave.Seveda me je v trenutku zmanjkalo.Ob ene 5.uri pa je bil avtobus v Bangkoku.Nastane dretje,gremo dol HITRO,to je klasika.Seveda sem zunaj pogledal v nahrbtnik,pas je bil se notri,digitalec tudi.Samo nisem pa pogledal v pas.Na sreco je bil lopov posten in mi je samo 100EUr zmaknil,ki sem imel v gotovini,za vsak slucaj,vse ostalo vkljucno z dokumenti in potovalnimi ceki pa pustil.Tudi postene barabe so na svetu.
Seveda sem se potem pogovarjal z precej ljudmi,tudi na forumu od Lonelya sem nasel,to je ustaljena praksa teh avtobusov.Samo ponavadi ti ne poberejo dokumentov,tudi digitalcev ne,iscejo samo gotovino.Poznam primer tipa,ki je sel potem nazaj na agencijo,jaz zal nisem imel te moznosti in je dobil denar nazaj,seveda jim je malo grozil.
Ne krade pa sofer.Ponavadi je nastavljen notri v busu eden domacin,kot turist,ki si situacjo cez noc dobro ogleda,zjutraj,ko vsi spijo kot mrtveci pa udari.
JAz pravim tako,vsaka sola pac nekaj stane,tudi mene je.
Sem slišal precej takih zgodbic in zgleda da je to vse res.Ponavadi se bus vstavi brez kakršengakoli razloga nekje na kaki zelo prometni cesti in z izgovorom da se je nekaj pokvarilo stojiš tam 1 ali 2 uri.Ven ne pustijo nobenega.Ta čas izkoristijo za “pregled” prtljage.Da bi pa koga uspavali se mi zdi pa malo….čeprav za buse , ki vozijo iz KSR ne bi ravno roke v ogenj dal.Zato vzemite gov.buse iz pravih avtob. terminalov in tam vam sigurno ne bo nič zmanjkalo.
Če se vam pa to zgodi samo policijo pokličite.Naj vam ne bo nerodno…se bo vse “izgubljeno” najdlo v trenutku
Forum je zaprt za komentiranje.