Kraje in inventure
Ne vem, če sem se obrnila na pravi forum, vendar vseeno bom poskusila in postavila nekaj vprašanj, katere želim imeti razjasnjene.
Sem mlada punca in ponudila se mi je priložnost za vodenje eno izmed večjih trgovin v naši prestolnici.
Zanima me kako odreagirati, če vidiš stranko pri kraji? Kaj lahko naredim jaz, da zaščitim sebe? Naj povem, da se del inventurnega manjka krije iz naših žepov. Trgovina ni primerno zaščitena in zavarovana pred krajami. Kamere niso 100% in težko je nadzirati vsak korak, vsake stranke. V trgovini se dnevno giblje več sto ljudi in med njimi je veliko tatov.
Torej zanima me kaj lahko jaz rečem stranki, če jo vidim osebno ali preko kamere, da krade? Jo zadržati? Poklicati policijo? Lahko zahtevam, da mi pokaže torbo?
Danes sem dobila fanta, ki je hotel stvari kar stlačiti v svoj nahrbtnik. Stala sem za njim in gledala kaj počne. Smejala sem se sama sebi, ker nisem dojela, da to počne kar tako “u izi”. Ko me je zagledal, je panično začel zlagati stvari nazaj na polico. Kot duh sem se pojavila za njim. Usral se je in zbežal.
Zanima me tudi glede inventurnega manjka. Ali smo dolžni kriti inventurni manjko, če trgovina ni ustrezno zavarovana? Vsi nadrejeni vedo, da prihaja do kraj, a nič se ne naredi za to. V trgovini recimo dela samo ena prodajalka, največ dve na izmeno in težko nadziramo ogromno trgovino in vse stranke. So opredeljeni kakršni koli zakoni ali pravila….rada bi vedela čim, čim več, da se primerno pripravim in odreagiram v takšnih situacijah. Hvala za vse nasvete.
Nisi dolžna kriti inventurnega manjka, razen, če si ti kradla 🙂
Tistega fanta bi lahko pridržala do prihoda policije. Ampak ti to odsvetujem. Pomoje premal dobiš, da bi rizkirala razbit nos. Naj delodajalec najame varnostnika, ki se bo s tem ukvarjal, če hoče, če noče pa ne, itak so kraje njegov problem.
Forum je zaprt za komentiranje.