Kostanjev pire
V Mercatorju ga imajo pri “eksotiki”. No, glede na ceno se pa vseeno malo potrudi. Kg kostanja je okrog 300-400 sit, ena konzerva pa kar nekaj več. Če ga pa na izletu sama nabereš, pa sploh ni primerjave. Jaz ga skuham večje količine, olupim in dam po porcijah v skrinjo. Potem pa par dni zdravim žulje :-)). Ampak pozimi se pa obrestuje.
Za vse tiste, ki se vam ne ljubi preveč lupiti kostanja vam povem, kako se jaz hitro znebim ‘nadležne kostanjeve lupine’.
Kostanje lepo zarežem (kot za pečenega), pečico ogrejem na 200 st. in vanjo postavim kostanje. Ko se začnejo ‘odpirati’ jih postopoma jemljem (pest po pest) iz pečice in oluščim (lupina gre lepo stran). Tak kostanje je pečen le od zunaj, znotraj je še skoraj surov. Medtem zavrem vodo dodam nekaj cimeta, vanilije in malo sladkorja ter ga kuham (olupljenega, pol pečenega) še 5 do 10 min. Odcejenega dam na krožnik, z njim pa v nadaljevanju lahko počnete praktično vse (kostanjev pire, sladice, torte, nadevi…), najbollje pa ga je še toplega pojesti, recimo s stepeno sladko smetano in brusnično marmelado…
Poizkusite, stvar ne zdrži dolgo na krožniku, ker je predobra, kostanj pa je fino čvrst, brez lupine, cimet in vanilija pa mu dasta (za moje pojme) še boljši okus!!!
Dober tek!
Forum je zaprt za komentiranje.