kosilo
Prosim za pomoč pri pripravi kosila za svojega 7 mesečnega sinčka. Nimam več idej kaj mu naj dam za kosilo. Zdi se mi, da je iz tedna v teden vse isto. Juhice, juhice in spet juhice s prikuho in z mesom.
Prosim za pomoč da se mu juhice ne bodo …..
Naj povem da še nima zobkov in da mu moram vse zmiksati
Hvala za pomoč
Jaz imam skoraj 11 m sinčka.
Prvo kar ti polagam na srce, čim manj miksaj hrano, kljub temu, da nima zob, jaz mu vse pretlačim s vilico, sem ter tja ostanke kakšen manjši košček, a ga ne moti in se ne more zadavit. Ko bo imel prve zobke, naj banano sam odgrizne in poje, kot še drugo mehkejše sadje, tako boš lažje navadila na normalno hrano in ne boš imela težav, kasneje.
Jaz sem prakticirala pri prevm sinu, zdaj pa ponovno.
Drugače ponudim :
testenine (rezanci ali nekaj drobnega) ali riž z zelenjavno omako
rižoto mesno ali zelenjavno
riž s bučo in mesom
kuhan krompir s blitvo
pire špinačo
pire, omako od zrezkov
polento omako
zajtrk
v kompot s manj vode zakuham polento in zdrobim (jabolka) s vilico
.
..
.
Zdaj čim več takih stvari kar mi jemo razen fižola in takih stvari, ki napenjajo, pa manj solim in začinim, nam potem dodam.
Timi, jaz pa sem na zacetku vse miksala, da se je hcerka navadila na okuse, potem smo se pa ukvarjali s strukturo hrane – zmeckano z vilico, nato koscki, pa ni bilo nikoli problemov.
Glede tvojega vprasanja pa: jaz sem ji kuhala razlicno zelenjavo (bucke, buce, krompir, korenje, strocji fizol, cvetaca, brokoli, sampinjoni, avokado…) – vsako posebej ali mesanice, zabeljeno z zelo malo masla, zraven malo mesa (ali sunke, ribe, sira, kasneje jajce), za poobedek jogurt ali skuta. Na zacetku je bilo vse kuhano v vodi ali sopari, kasneje sem ji pripravljala prave zelenjavne omake npr. ratatouille (cebula, bucke, jajcevci, paradiznik, cesen), vcasih sem dodala se sampinjone. Namesto krompirja je dobivala tudi riz in polento, kasneje tudi testenine in zdrobove jedi.
Opazila sem, da tudi majhni otroci raje pojedo hrano, ki ima okus (veliko raje kor razne nezne, brezokusne kasice) in zato vedno uporabljam zacimbe, npr. provansalska zelisca, tudi cesnu in cebuli se nisem izogibala.
Drugace pa ti svetujem, da malo pobrska po sosednjem forumu, Starsi in otroci. Je bilo ze veliko napisano o idejah za obroke dojenckov.
LP!
PS: Nasla sem tudi en dokument v Wordu, kar nekaj receptov za prve obroke. Ti posljem po mailu?
Timi: tudi jaz ti polagam na srce, da svojemu otroku ponudiš hrano z okusi. Npr: zelišča, jaz sem jih svoji dajala pri tej starosti v roke, da je lahko povohala, včasih nesla v usta in okusila. In tudi pri kuhi raznih kašic sem vedno dodajala sveža zelišča. Veliko sem uporabljala tudi cimet, česen, čebulo, pa tudi razne začimbe kasnje, ko je bila nekoliko večja kot npr muškatni orešček, curry ipd. Naj povem, da danes brez problema je večino jedi različnih nacionalnih kuhinj, obožuje solato z bučnim oljem in česnom. Skratka: le pogumno eksperimentiranje z okusi.
timi,
jaz sem obema pri tej starosti ponujala različne okuse v najrazličnejših kombinacijah. Otroci pri tej starocti (običajno) še niso izbirčni. V pomoč mi je bila knjiga:
Mala paparica za velike papavčke (ne vem natančnega naslova, lahko pa pogledam)
Glede pasiranja pri tej starosti se pa ne obremenjuj. Postopoma puščaj večje spasirane kose hrane, ali mu ponudi kaj iz rok. Kuhana karfiola ali brokoli, rezine kuhanega korenčka so na krožniku majhnim otrokom zelo vabljive.
Pa dober tek vam želim
Forum je zaprt za komentiranje.