Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kosilo – prejsnja tema je ze na obrnjenem listu:)))

Kosilo – prejsnja tema je ze na obrnjenem listu:)))

Ko naredis v poletni vrocini bolj jesensko kosilo 🙂

Vceraj sem pozno zvecer dobila kosarico gobic, nekaj krasnih jurckov in nekaj lisick. Seveda sem jurcke takoj pripravila za susenje; so ze suhi in spravljeni. Nekaj sem jih pustila za danasnje kosilo.

Slastna gobova – zelanjavna juha

Zraven sem potem skuhala se zgance iz dolenjske ajdove moke, ki mi na zalost ze zmanjkuje – samo se za enen palacinke je je ostalo:(

Sladica: cimetove rolce z dodatkom malo naribanih jabolk ( sem jih naredila ze vecraj)

No, in koncno mi je uspelo dobiti take lepe nafrkane zgance, ne da bi jih frkala z vilicami. Tocno sem se ravnala po vasem nasvetu. – Odlila vso vodo, dolila malo olja in en, dva, tri…so ze bili razmesani in zelo okusni. Pa se manj dela sem imela.

Zdaj znam skuhati zgance kot bi bila prava Dolenjka:))) Ampak moz se vedno trdi, da je njega mama ( Notranjska) naucila tako, kot je potem on mene.

Vsa pohvala Speedy za krasno domaco moko. Zdaj vem, kaksna razlika je med tisto iz trgovine in to iz dolenjskega mlina:)))

Lep pozdrav Babi

No, Babi ko si ravno omenila tole ajdovo moko – verjetno bi itak morala vprašat Speedy, ampak vseeno: iz katerega mlina je ta moka?? Ima okus po tisti “ta pravi” ajdovi moki? Kje in kdaj bi se jo dalo dobit :)) ??

Ravno danes je dedi izjavil, da ajdovi žganci niso več ta pravi, takšni kot so jih jedli včasih, ker menda danes titsa moka ki jo kupimo v trgovini, ni čista ajdova (kar bi človek čisto lahko verjel), ampak zmešana še z eno vrsto druge moke (verjetno enotno)….

In oba z bico sta me prosila, če bi se lahko malo pozanimala za kakšno dobro domačo ajdovo moko, iz katere se dajo naredit dobri in ta pravi žganci :)) In v tistem trenutku sem se spomnila na speedy, in si rekla da moram danes tukaj vprašat, kako in kaj s tole moko….
Zato lepo prosim kogarkoli za kakšne informacije 🙂

Lep, soooončen pozdravček iz koroške
Zala

Živjo,

dobiš pošiljko mokce, draga Babi. Pa če ti jo pripeljem, kruha pa ne bomo stradali, hehe.

Sem se pa jaz danes tudi zeeeeo potrudila. Moj vrt daje in daje, tako, da komaj sproti dohajam.
Naredila sem bučno juho iz Hokaido bučk, potem sem naredila ponvičnik z blitvo ( po receptu iz knjige Felicite ), zraven sem s krompirjem nafilala bučne cvetove , jih spanirala in ocvrla (mmm..kako je bilo dobro )…pa še ..malo mesa spohala, da me ne pošljejo v prekomando moji:))))

Včeraj sem pa naredila ponvičnik iz glave ohrovta. Čudovito. Ne vem, če ste že pisali o tem, drugače napišem recept.

Lep dan vsem
A.

P.S. Babi, a moj e-mail spet nazaj bruhce spušča ? Nič nisem dobila poste od tebe:((

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Hej, Zala!

Speedy nabavlja moko v mlinu – nekje blizu Trbnjega, ce se ne motim.
Ni dolgo tega, kar je napisala tudi tocen naslov; nisem nasla posta. Mislim, da je Kresnicka sprasevala. Po narocilu jo je prinesla na zadnje srecanje.

Moka je res zelo dobra, disi po pravi ajdovi moki in zganci so res “tapravi”.
So potrdile tudi starejse generacije, ki so bile delezne nekaj moke z moje strani.

Sem pa pred leti nekaj krat dobila pravo domaco ajdovo moko z vasega konca;prinesla mi jo je prijateljica iz Pamec. Kje jo je ona dobila, pa ne vem.
No, tista koroska je bila tudi krasna. Saj poznas pesmico

Po Koroskem, po Kranjskem ze ajda zori…..

Jaz bi dodala se “po Dolenjskem”:)))

Spomnim se, da sem kot otrok videvala njivice s tistimi znacilnimi modrimi cvetovi tudi na Krasu. Zdaj pa ne vem, ce se gojijo ajdo.

Slovenci imamo staro bajko o nastanku ajde in zanimivo, na Ceskem sem jo tudi slisala. Trdijo, da je njihova:) Ocitno slovanski svet ceni ajdo.

Lep pozdrav na Korosko Babi

Babi, čau!

Daj ti meni zaupaj, kakšne so te cimetove rolce z jabolki. Mi deluje za dol past (dobro namreč!)!

Hvala!

Speedy, hej!

Ko sem zacela odgovarjati Zali, se ni bilo tvojega posta in zdaj vidim, da si me prehitela za nekaj minutk :)))

Sem ti odgovorila in nic mi ni povedalo, da posta ni sla naprej:( Zgleda, da se kje po vesolju potepa:)))

Odkar je bil vnuk tukaj, mi protivirusni program kaksne poste ne spusti naprej; ne vem, ali ni kaj dodal, ali odvzel:) Zdaj cakam, da se bova pomenila, ko spet pride:)

Ja, letos ni suse pri vas in vrtovi buhtijo od samih dobrot. Ti zelenjavni ponvicniki so zakon; kar dodaj recepte:)
Seveda moras se “kej meska” dodat, da ne gres v prekomando:)
Saj bi te pogresali, verjemi:)!!!!

Lep pozdrav na Dolenjsko

Hej, Taja!

Te cimetove rolce ali Cinnamon rolls je najljubse pecivo mojega vnuka, seveda brez jabolk. Recept je ze vpisan ( Vladka), najdes jih pa tudi, ce vpises v Google alo Yahoo – od testa, do polnila:) Seveda je , kot pri vseh popularnih sladicah, vec malo razlicnih receptov.

Lani sem testo se pripravljala sama ( boljse kvaseno ali masleno kvaseno testo). Odkar sem pa pri Mercatorju odkrila listnato kvaseno testo
Tante Fanny, ze razvaljano, kupim tega. Je zelo v redu in dela je neprimerno manj.
Nadev… bos videla v receptu, je samo zmehcano ( ne stopljeno) maslo z rjavim sladkorjem, ki ga razmazes po testu in potem se posujes s kar precej cimeta.

Zavijes kot zavitek, potem razrezes na dva cm priblizno debele rezine, ki jih polagas ploskoma, da se vidi nadev. To speces, potem pa se tople polijes ali nalozis z zlico s kremo, ki jo naredis z maskarponom in smetano.

Namesto tega ima vnuk raje zmes limoninega soka in beljaka, pride taka
bela glazura, kot pri medenjakih.

Kako sem pa naredila vceraj?

Ker mi s cimetom deluje nekoliko suho, ce ni polivke in ker shranim potem tudi v skatli za dva dni, naredim tako:

Na blagem ognju malce spustim malo masla ( ne sme se cvreti), dodam nekaj drobtinic in rjavi sladkor. To malce mesam in odstranim. Vcasih dodam malo grobo nasekljanih orehov.

S tem premazem testo. Naribala sem kaksnega 1/2 do 3/4 kg jabolk, nanesla na testo, izdatno posula s cimetom in dodala se kaksni dve zlici kisle smetane.

Ko sem rezine polozila v pekac na peki papir, sem jih se okrog in po njih namazala z mesanico jajcka in zlice kisle smetane. Verjetno ti bo nekaj premaza ostalo. Lahko pa zmesas samo rumenjak, ali pa ostanek porabis za kaj drugega.

To je res prirejen recept, a meni ljubsi, ker je zaradi jabolk socnejsi. Tako ne rabi dodatne polivke in ohlajene polzke, ki jim pri nas recemo kolacki, shranis v skatlo. Takoj sveze je zunanja plast testa malo bolj hrustljava; v
skatli se nekoliko zmehca.

Lepo za pogledat pravi kolacki – in dobro.

Ker sem toliko napisala, zgleda tudi postopek dolg:) Pa ni. Vceraj sem naredila medtem, ko sem kuhala kosilo.

Koliko masl, koliko sladkorj in drobtin, nisem napisala, ker delam od oka:)
Bos ze videla, premazati moras celo testo; ce zmanjka, pa se malo dodas.
Aja, dva cm na koncu ne namazes, ker se ob zavijanju nadev razteguje in pride do konca.

Pecem najprej na 220 stopinj; ko zarumeni, znizam na 190. Cas – kaksnih 20 do 25 minut. Sicer lahko kolacek pogledas. Ko je lepo zapeceno tudi spodaj, je peceno.

Za original recept bo mogoce katera poslala link in bos videla tudi slikce za boljso predstavo…Jaz nisem nasla:(

Lep pozdrav Babi

Babi, ti si zvezda! Ta varianta z jabolki mi deluje mega. Čeprav tudi tista, ki jo ima tvoj vnuk najraje, ne deluje švoh… Pa tudi tista originalna, tretja varianta je na prvi uč njam, njam.

Upam, da bo katera res pripela link, da vidim to čudo.

Tisto testo pa poznam. Zdaj se dobi res veliko že zvaljanih variant in to je za nas – ta hitre kuharce – balzam.

Hvala ti!

Papa! Taja

Speedy, kaj je to ponvičnik? Dej, napiši recept! Lep pozdrav na DALEJNSKO!

Speedy, a je še kakšna varianta za dobavo te domače moke? Jaz bi ajdovo 🙂 Če je kakšna možnost, smao prosim povej kam pridem ponjo in kdaj in seveda ceno…..Ne vem, mogoče jaz malo manj sodelujem na forumu, ampak vseeno se mi zdi, Speedy, da te že kar nekaj časa ni bilo 🙂 ??

LP

En lep pozdrav vsem kuharcam 🙂 Bolj ko berem o teh cimetovih rolicah, bolj me mika, da bi se jih spravila naredit. Samo imam problem, ker sem kvašeno testo delala le nekajkrat (za pizzo in lepinje) – od tega je že zelooo dolgo in malo cvikam, če bo uspelo. Ampak bom tvegala, ker teh rolic ne morem in ne morem pozabit. Mehke, cimetaste, prijetno masleno-sladke, kar topijo se v ustih … to mi je eno izmed najboljših slaščic, kar sem jih kdaj probala. Sicer še nikoli nisem poskusila domačih, ampak le kupljene. Nič, treba jih bo naredit!! 🙂

Link pa je tukaj:

Staša, iz lastnih izkušenj ti povem, da testo sploh ni problem. Tudi sama sem podobno razmišljala o kvašenem testu, ampak sem potem le naredila te cimetove rolice in sem prav vesela. Imam vse poslikano in komaj čakam, da jih bom spet delala 🙂
Sporoči, kako so ti uspele!

lp

Kresnica, bi lahko prilepila kakšno slikico? Ful me zanima, kako izgledajo domače.

Bom pa jih vsekakor naredila v bližni prihodnosti.

Če klikneš na moj nick, se ti bo izpisal link do albuma (moj-album). Tam je kar nekaj slik, med njimi tudi cinnamon rolls 🙂

kresnica, si delala lepinje po tistem receptu s kulinarike, ki ga vsi hvalijo ?

Hvala in lp, Maja

HUDE SLIKCE!!!!!! Rolce zgledajo božansko (kot “prave”), vse ostalo pa tudi!? Prava umetnica si!!!

Majuška, če misliš lepinje, ki imajo na Kulinariki ene 15 ocen in povp. oceno 5 :), potem ti lahko povem, da sem jih delala jaz 2 dni nazaj in da so fenomenalne ter tako zelo enostavne, da ne moreš verjet. Poskusi jih anredit, vsekakor ti ne bo žal!!

Lahko dobim link od lepinj, prosim ?

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Ja, sem delala. Res je čisto preprosto, pa 100 % uspejo. Okus je super, se splača preizkusit!

lp

Hvala, hvala 🙂 Pikapolonica je pa še lanskoletna, narejna “s skupnimi močmi” 🙂

Hvala, bom nardila. Samo naj se zunaj malo ohladi 🙂

Joj, kak pogrešam morje.

Lp, Maja

Hej!

Majuska, morje je res prima. Takega luksuza, kot ga imam jaz, da stopim samo cez cesto in se to sencno ( drevored) in ze zaplavam, res nima vsak:)
Bil bi greh ne izkoristiti tega.
Saj ti ne mislim delati skomin…a je res prima!

No, lepa zgodba: zacelo se je z zganci, slo preko cimetovih rolic in pristali na lepinji:))) Jo bom naredila. A bi bil svezi kvas enakovreden?

Lep dan Babi

Najbrž bi bil, ampak ta recept je enostaven res zaradi suhega kvasa 🙂 Samo noter streseš, pa je.
Če pa imaš “običajen” kvas, pa samo narediš tako, kot ponavadi.

Sigurno uspejo, so pa odlične!

lp

Kopiram iz mnenj pri receptu:

“Aja, sam sem uporabil kar navaden kvas (približno dobro četrtino), pa je bilo ravno tako super.”

Kakšna je pa v bistvu razlika med svežim in instant?

Ja, se spomnim zdaj, da sem že pogledala slikice. Sem najšrej mislila, da je na sliki MOJA pika poka :)))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close